USA kör hårt med en svag Merkel

Detta inlägg publicerades 10/5 av Pål Steigan under titeln ”Pinlig for Merkel: – Avslørt av epostlekkasje”

Den offentlige demonteringa av forbundskansler Angela Merkel tar av. Nå blir det lagt fram eposter som viser at amerikanerne har kjørt kansleren knallhardt. Dokumentene kaster et merkelig lys over en åpenbart ubehjelpelig tysk utenrikspolitikk. Tyskerne blir behandlet som små skoleunger av amerikanerne. Og tyskerne reagerer ikke en gang med sinne, men med underdanighet.
Merkel och Obama
Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

Det er tidligere blitt avslørt at USA har drevet spionasje mot den tyske forbundskansleren. Angela Merkel protesterte og ga et inntrykk av at spionasjeaffæren var avsluttet. De nye avsløringene viser i følge DWN at USA slett ikke har avsluttet spionasjen, og at amerikanerne heller ikke på noen måte har tatt den tyske forbundskansleren alvorlig. I motsetning til hva Merkel har påstått, har USA heller aldri lovt å slutte med spionasjen, skriver Süddeutsche Zeitung.
Amerikanernes opptreden og forbundskanslerens underdanighet gjør at man kan spørre seg, skriver DWN, hvem Merkel egentlig representerer, det tyske folket eller den amerikanske presidenten?

Basert på tyske kilder skriver The Independent at Merkel allerede før dette var ute å kjøre fordi det var avskørt at den tyske etterretningstjenesten BND samarbeider med NSA om å overvåke Tysklands EU-partnere. Eksperter sier at tysk etterretning kanskje har vært overivrige for å please amerikanerne.
(Anders Romelsjö: Under bilden på Merkel har tidningen texten ”Germany shocked and alarmed while Chancellor faces further political embarrassment”)
German-Chancellor-Merkel
Dette er så langt over grensa for hva overhodet i en uavhengig stat skulle finne seg i, at man begynner å lure på følgende: – Hva er det USA har på Merkel?

Sveriges radio skrev 6/5 ”Den tyska förbundskanslern Angela Merkel pressas allt hårdare av konsekvenserna av NSA-avslöjandena drygt två år sedan. Allt mer tyder nämligen på att den tyska säkerhetstjänsten BND hjälpt amerikanska NSA att genomföra bland annat industrispionage. Merkel pressas nu även av koalitionspartiet socialdemokraterna.” Landsförräderi av BND?
Västerbottens-kuriren skrev två dagar senare att förtroendet för Merkel minskar dramatiskt.

i Andra om: , ,, , , , , , , ,, , , , ,

Pål Steigan 10/5 Deutsche wirtschafts nachrichten Süddeutsche Zeitung Independent Sveriges radio 6/5 Glenn Greenwald/a> Fox-intervju av Greenwald DN 11/3Christian Engström Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska

  9 comments for “USA kör hårt med en svag Merkel

 1. Benny
  11 maj, 2015 at 16:40

  Uppenbart är att USA har en graverande hållhake på Merkel, någon annan förklaring finns inte till hennes närmast menlösa reaktion på de senaste spionskandalerna som i många andra länder lett till ett polisiärt och politiskt ärende och kanske avsättning! Och framförallt borde man reagerat hårdare från det officiella Tyskland än vad som är fallet! Sverige under Carl Bildt var i en liknade situation och den har knappast blivit bättre under senare regeringar. En misstanke som torgförs på olika sajter är att USA avlönar (mutar) EU-politiker och har därmed hållhakar på de flesta ledare inom EU. På något annat sätt kan man inte tolka undfallenheten från EU:s sida mot USA.

 2. Martin Kullberg
  12 maj, 2015 at 08:45

  Kan inte vara lätt att vara tysk förbundkansler i dessa dagar. I praktiken pressas man av två stormakter. Det kan få vem som helst att börja anlägga mustasch…

  • Kjell Wikström
   12 maj, 2015 at 09:14

   Martin, jag har kollat bilden på Merkel det syns ingen mustasch. Kan dock vara bortrefuserat.
   Vi kommer säkert att redan detta år få se en intressant fortsättning på detta Tysklands problem. Förnuftet säger att Tyskland bör mera närma sig Ryssland/Kina i sina handelutbyten och försiktigt fjärma sig från USA som synes gå mot
   inrikes oroligheter.

   • Martin Kullberg
    12 maj, 2015 at 11:58

    Än så länge ser man bara en något förstoppad uppsyn.

    Problemet med varje förändring i världen (och i samhället i stort) är att de måste ske på ett sådant sätt att den som är rik före också är rik efter förändringen, iaf om man vill att förändringen skall gå med minsta möjliga bråk. Vi får se om Tyskland klarar av att få den ekvationen att gå ihop.

    Intressanta tider är det iaf, denna de transnationella eliternas dokusåpa är fascinerande, men det är höga insatser i ”interkontinentalt poker-schack”.

  • mia
   12 maj, 2015 at 11:46

   Tyskland är inte pressat av Ryssland.

   Det är USA som fortfarande, 70 är efter andra världskriget, i praktiken ockuperar Tyskland med sina trupper och militäranläggningar. Segrarmakten Ryssland lämnade landet 1994. Det är också allmänt känt att STASI´s omfattande akter övergått i amerikansk ägo (CIA) och det är vad som finns i dessa om både henne själv och hennes far som är hållhaken på Merkel.

   Att fegt lyda Obamas vita herrar och inte komma till paraden var en dålig investering och grov förolämpning, för att inte säga den grövsta möjliga, mot de efterlevande till 27 miljoner dödade som i år i miljontals paraderade med bilder av sina döda krigshjältar och anhöriga (bland dem Putin med en bild på sin pappa, en vanlig soldat), det insåg både hon och Steinmeyer som därför försökte släta över saken med att komma en dag före resp. efter vilket knappast gjorde saken bättre. Merkel fick trots detta en värdig mottagning och det är graden av mognad och statsmannamässighet som avspeglas här. Obama apar sig i media och kommer med helt vansinniga förolämpningar både mot Ryssland och landets President som person och kräver samma av sina vasaller medan Ryssland ignorerar och fortsätter bygga broar till en multipolär värld.

   • Martin Kullberg
    12 maj, 2015 at 14:30

    Bara genom att skapa ett annat realistiskt val, så skapar man en dialektisk motsättning vilken Tyskland hamnar i och därför ”i praktiken” en press på Tyskland, om än inte uttryckt som en påtryckning. Därav mitt ordval.

    Press kan inte existera om det inte finns två sidor. Tyskarna är som amerikanerna uttrycker det ”between a rock and a hard place”, diskussionen handlar givetvis i mångt och mycket om huruvida Ryssland är stenen eller den hårda platsen. Men det är en fråga jag tänker återkomma till.

    • Peter Grafström
     12 maj, 2015 at 16:59

     Usa är båda sidor av kvarnstenen som de håller Tyskland i

     • Martin Kullberg
      13 maj, 2015 at 02:42

      Jo, det är självklart. Om Tyskland försöker närma sig Ryssland mer än de redan gjort, så blir det problem med USA. Bryter de med Ryssland för att blidka USA så får de problem som orsakats av USA. Dubbelbestraffnig, psykopatens bread and butter som amerikanerna skulle uttryckt det.

 3. 20 maj, 2015 at 07:33

  Regeringskris på gång i Tyskland pga. detta? (http://www.dn.se/nyheter/varlden/angela-merkel-hotas-av-regeringskris/)

Comments are closed.