Upprop till stöd för Edward Snowden – gör som Oliver Stone, Noam Chomsky (och jag) – skriv på!Bäste president Correa,
Vi (Oliver Stone, Noam Chomsky, Tom Hayden m.fl.) skriver 16/7 för att uppmana Er att ge politisk asyl till visselblåsare (whistle-blower) Edward Snowden.
Oliver Stone untitled

Chomsky 230px-Chomsky
Snowdens avslöjanden har redan gjort mycket för att avslöja den alarmerande omfattningen av den amerikanska regeringens spioneri på sina egna medborgare och på människor runt om i världen. De har avslöjat allvarliga överträdelser av USA:s ”National Security Agency” (NSA), som syftar till att samla en överväldigande och personlig mängd information om människor i USA. Snowden har också visat att den konstanta NSA-övervakningen även gäller miljontals människor utanför USA, vars telefonsamtal, e-post och annan kommunikation inhämtas.
Erik Snowden untitled

Detta är allvarliga kränkningar av de grundläggande konstitutionella rättigheterna för amerikanska medborgare och av rättigheter för människor i andra länder. Ändå, i stället för att fokusera på faran för att medborgarnas frihet och integritet exponeras av dessa avslöjanden, och vilka reformer som är nödvändiga för att skydda medborgarnas rättigheter, har Obama-administrationen, den amerikanska kongressen och en stor del av media åter fokuserat sin vrede på budbäraren – den modige visselblåsaren som, med stor personlig risk, bestämde sig för att kliva fram och informera den amerikanska allmänheten om vad som görs i deras namn och vad de utsätts för. Tråkigt nog har en stor del av medierna och andra institutioner som borde spela rollen som vakthund abdikerat från sitt ansvar.
1984 images
Vi har sett detta drama utspelas flera gånger tidigare under Obama-administrationen. Obama har anklagat mer än dubbelt så många tipsare under spionerilagen som alla tidigare presidenter tillsamman. Dessa har inkluderat Thomas Drake som också rapporterade om oegentligheter av NSA, och framför allt Bradley Manning, som anklagas för att ha gett Wikileaks information som avslöjade amerikanska krigsförbrytelser, att USA blandar sig i andra länders angelägenheter, och andra allvarliga och oroande missgärningar. Manning hölls som fånge i tre år före sin rättegång under förhållanden som en formellt FN-undersökning befunnits vara ”grym, omänsklig och förnedrande.”
Bradley Manning före untitled

Många av oss skrev förra året på petitioner för att ge politisk asyl till Wikileaks grundare Julian Assange. Assange har – vilket är väl känt – kritiserats av den amerikanska regeringen för att publicera bevis för amerikanska krigsförbrytelser. Mest känd är videon ”Collateral Murder” som visar hur en amerikansk helikopter attackerar civila i Irak, men där fanns annan information som var pinsam för den amerikanska regeringen. Obama-administrationens åtalsprövning för spioneri mot Assange och Wikileaks, via en grand jury, och den krigiska retoriken av ledande regeringstjänstemän och av medlemmar av kongressen, innebär ett skrämmande angrepp på pressfriheten. Vi var glada för ert stöd för denna viktiga frihet genom erkännandet av den politisk förföljelsea av Assange och beslutet att bevilja honom asyl och skydd vid Ecuadors ambassad i London.
Assange. untitled
Som kunde ha blivit fallet med Assange, visar behandlingen av Manning att Snowden skulle kunna utsättas för grym bestraffning om han togs i amerikanskt förvar. Det finns också en stor risk att Snowden skulle ha svårt att få en rättvis rättegång i USA – vilket han skall ha nämnt i sin ansökan om asyl. Mannings fall visar också att Snowden konstitutionella rätt till en ”snabb” rättegång kanske inte säker. Dessa är alla allvarliga exempel på politisk förföljelse mot Manning som Snowden kan förvänta sig som fånge i USA.
Justitia 1 90px-Statue_of_Themis

Det är ingen tvekan om Ert modiga beslut att bevilja Assange asyl har uppmuntrat Edward Snowden att också söka asyl i Ecuador. Ert val i fallet Assange blev inte utan konsekvenser. De amerikanska och brittiska regeringarna reagerade ilsket, och den brittiska polisen ser till att Assange inte kan lämna ambassaden. Eftersom Assange är jagad av den amerikanska regeringen, har det funnits kommer utan tvekan att få mer politiska återverkningar. Ni visste detta och ändå har Ni handlat i rättvisans namn och sagt att ”Latinamerika är fritt och suveränt och vi ska inte stå ut med inblandning eller kolonialism av något slag, åtminstone inte i det här landet, ett litet land, men med ett stort hjärta.”
NSA

Att åtala någon för spioneri, som uppenbarligen inte utfört spioneri, är ett starkt uttryck för politisk förföljelse. Den exempellösa mängd visselblåsare som har åtalats enligt spionerilagen av Obamas administration visar att man tillämpar denna lag på ett helt godtyckligt sätt. I Snowdens fall har han påvisat att NSA:s verksamhet kränker den amerikanska konstitutionens Fjärde tillägg (Fourth Amendment) som ska ge skydd mot ”orimlig efterforskning eller husrannsakan och beslag.” Det finns inga som helst bevis att hans avslöjanden på något sätt har hotat USA:s nationella säkerhet eller innebar en avsikt att göra det. I stället för att genomföra reformer som skulle skydda rättigheterna för människor i USA och runt om i världen försöker Obama-administrationen åter att tysta dem som har synliggjort dessa övergrepp. Detta är åtgärder som innebär politiskt förtryck, och det skulle vara rätt av Er att bevilja Snowden politisk asyl.
Correa i Ecuador 49445

Tack påförhand för Er uppmärksamhet av vårt önskemål

Högaktningsfullt

Oliver Stone, Filmregissör
Noam Chomsky, författare
Tom Hayden, författare, fredsaktivist
Daniel Ellsberg, Vietnamkriget whistleblower
Danny Glover, Filmregissör
Shia LaBeouf, Skådespelare
Roseanne Barr, Komiker
Cenk Uygur, grundare, Ungturkarna
Thomas Drake, tidigare NSA Senior Executive, whistleblower
Jacob Appelbaum, Utvecklare, The Tor Project
Medea Benjamin, Grundare, CODEPINK
Jodie Evans, Grundare, CODEPINK
Ann Wright, US Army överste (Ret) och före detta amerikansk diplomat
Ray McGovern, fd US Army officer och longtime senior CIA-analytiker (ret.)
Walter Riley, advokat, Civil Rights aktivist, ordförande Haiti Emergency Relief Fund, Stol, Meiklejohn Civil Liberties Institute
Mark Weisbrot, Co-director, Centrum för ekonomisk och politisk forskning
Bill Fletcher, Jr, skribent / aktivist
Kevin Gosztola, Journalist, Firedoglake.com
John Pilger, Journalist
Kent Spriggs, Guantanamo habeas råd
Kevin Martin, verkställande direktör, Peace Action
Kathy Kelly, samordnare, Röster för Creative Ickevåld
Mark C. Johnson, verkställande direktör, Kristna Fredsrörelsen
Rabbi Michael Lerner, redaktör, tikkun och ordförande, Nätverket för Andliga Framstegsvänner
Norman Solomon, Grundare, RootsAction.org
Jeff Cohen, grundare av FAIR
Michael Beer, verkställande direktör, Ickevåld International
Maya Schenwar, verkställande direktör, Truthout
Michael Albert, co-editor, ZNet, Z Magazine
Robert Naiman, Policy Director, Just Foreign Policy
Sam Husseini, direktör, Washington kontor för Institutet för offentlig Noggrannhet
Miguel Tinker Salas, professor i historia, Pomona College
David Blacker, professor i Philosophy of Education & Legal Studies, U. Delaware, Redaktör, Utbildning Review
Marc Becker, professor i historia, Truman State University
Adrienne Pine, biträdande professor i antropologi, American University
CG Estabrook, gästprofessor (pensionerad), University of Illinois
Carolyn Eisenberg, professor i US Foreign Policy, Hofstra University
Peter Kuznick, professor i historia, American University, medförfattare med Oliver Stone of The Untold historia av Förenta staterna
Greg Grandin, professor i historia, New York University
Betsy Hartmann, professor, Development Studies, Hampshire College
Van Gosse, Associate ordförande, Historiska institutionen, Franklin & Marshall College
Falguni A. Sheth, docent i filosofi och politisk teori, Hampshire College
Bob Buzzanco, professor i historia vid universitetet i Houston
Vijay Prashad, professor i historia och internationella studier, Trinity College

Frihetsgudinna gråter bild


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , , ,

Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska

  2 comments for “Upprop till stöd för Edward Snowden – gör som Oliver Stone, Noam Chomsky (och jag) – skriv på!

  1. Martin Kullberg
    27 juni, 2013 at 19:21

    Det finns ingen anledning att inte skriva på, NSA vet redan vad man tycker i frågan. (Att en tjänsteman kan ta reda på det åt dem med ett par knapptryckningar är detsamma som att de redan vet.)

  2. 27 juni, 2013 at 19:57

    Och hur ser samarbetet med FRA ut för resten? Vore sensationellt om det inte har visst samarbete, liksom SÄPO och CIA visat sig ha. Får FRA fortlöpande en särskild fil, utsorterat efter markörer för Sverige?

Comments are closed.