Ubuntu 9.10 nyinstallerat


Med jämna mellanrum, sådär med sju-åtta månaders intervall, så rensar jag en disk och installerar Ubuntus senaste version. Det har givetvis alltid med Microsoft Vista att göra, en tids irritation skapar de föresatser som brukar leda till ett antal timmars pyssel. Den senaste versionen, som jag tror fortfarande är en beta, gick utomförträffligt enkelt att installera. In med skivan, F12, och sedan låta programmet bestämma partitionsstorlekar, ja faktiskt allt. Det enda jag förvissade mig om var att rätt disk utsattes för Ubuntu.

Två av de senaste gångerna jag installerat programmet så åkte det ut efter ett tag, det tog tre veckor eller ända upp till fem-sex månader innan jag behövde min skanner, något som hela tiden tvingat mig att behålla en XP-partition på datorn. Epson säger att de ordnat drivrutiner till min dator som har en AMD Athlon X2 (64-bitarsprocessor). Men trots ett upprepat antal försök så har det inte gått att installera skannern. Så efter några månader så har jag tvingats att partitionera om en disk och lägga tillbaka en liten XP.

Någon kanske invänder att det finns drivrutiner till min skanner för Linux? Jodå, det gör det, men nackdelen med det operativsystemet är att drivrutinerna inte alltid är självinstallerande. Man måste packa upp dem, köra sudo och en massa andra konstigheter, sådant som Windows-
användare aldrig behöver bry sig om. Trots att jag är en van datoranvändare så känns inte Linux sådär helt intuitivt faktiskt.

Nu läste jag någonstans att man kunde få en ”handledare”, eller vad de nu kallade den stackare som skulle ställa upp och få X antal ”dumma frågor” från nybörjare, men jag har ännu inte kommit mig för att be om den hjälpen. Varje gång jag installerat en Ubuntuversion så har jag lärt mig något nytt, men jag har ännu inte kommit förbi skannerinstallationen. Till och med den senaste versionen av bildbehandlingsprogrammet Gimp verkar ha uppnått sådan klass så att det faktiskt kan ersätta det allra dyraste köpeprogrammet.

Jag längtar nämligen efter den dag jag kan öppna ett dosfönster på M$-disken och skriva del *.* Nejdå, inte ens jag använder gamla M$-DOS, men de flesta gamla datornördar vet precis vad jag menar. Det vore helt underbart att för alltid ta farväl av en programvara som kostar pengar, inte på grund av snålhet utan mer därför att open source är det enda rätta. För övrigt fick jag e-post i morse som visste att berätta att det nu lobbas från USA:s sida om att försöka stoppa fri programvara, tydligen börjar de amerikanska multimiljardärerna få svårt att sova på nätterna.

I praktiken betyder det kanske att det blir tunt med nya inlägg på bloggen under några dagar, inte därför att Linux skulle vara sämre, mer därför att jag av olika skäl aldrig skriver upp lösenord. Jag måste nästan alltid byta överallt för det är omöjligt att komma ihåg ”9&/55t_Ri%h°YEI#” och liknande lösenord. Så blir det tyst så är det inte ischiasen som tagit mig, det är lite pyssel innan så enkla saker som e-posten fungerar normalt igen…

intressant Tags : , , , , , , , t


13 svar till “Ubuntu 9.10 nyinstallerat”

 1. Ptja, Ubuntu är något trögare i ingången än Windoze, men både snabbare och enklare på sikt. Men VirualBox är inte så kul faktiskt.

 2. Linux….
  Lägg OS på en egen partition och dokument etc. på en annan. Och ha en öppen partition för att testa andra OS på.
  Då behöver du inte radera hela disken varje gång du leker lite.
  Jag kör PARDUS 2008.1 och den tuggar och går, men är helt fri från flashighet. HP flatbed funkar.
  Kubuntu som jag testade saknade en massa funktioner och frös mm.
  FORESIGHT var rätt bra men underhålls av endast en person.

  • Jinge. Din skanner har förmodligen stöd av Sane, som är skannerdrivrutiner för Linux. Du kan kolla in lämpligt grafiskt grännssnitt för Sane här. http://www.sane-project.org/sane-frontends.html Sedan är det bara att installera gui:t och dess beroenden som vanligt. Jag förutsätter att Ubunut har flera av dessa gui:s i sitt programarkiv.
   Problem kan uppstå med läs och skrivrättigheterna till scannern. Jag vet inte om Ubuntu löser detta. Skulle skannern inte fungera efter installationen av Sane så kan du ju mejla mig, så ska jag hjälpa dig med en enkel felsökning.

   Själv använder jag det kommersiella skannerprogrammet VueScan. https://www.hamrick.com/ Har haft det i många år – sedan den tid jag körde Mac – och betalade då en rimlig summa och fick livstidslicens på alla kommande versioner. Det är ett verkligt bra program.

 3. Jag tycker att du ska installera drivisarna direkt i Ubuntu och inte blanda in en massa annat konfigurerande och hjälpprogram. Jag mailade mitt telefonnummer via formulären, men jag är inte hemma i morgon, men svarar på mail. Det tar inte lång tid att fixa om du bara plockar hem drivrutinerna så grejas saken på en kvart med live telefonsupport! :D

 4. Du har redan fått ett antal erbjudanden, men du har mitt lurnummer. Jag håller med Micke om att det är enklast att ladda ner och installera direkt från Epson.

 5. Jag tror att du begår ett misstag om du slänger ut Windows helt, men det har du kanske inte tänkt göra?

  • Men är det inte en Microsoft-fri miljö man eftersträvar i hemmet?
   Helst även en Telia-fri miljö men man får tyvärr dras med tråden om man vill ha ADSL. ;)

 6. För min del anser jag att 9.10 är ett buggelände.
  Har försökt installera den fyra gånger och det blir skitresultat varje gång.

  Första gången genom uppdatering och då slutade nätverk och ljud att fungera. Samma hände de gånger jag försökt med en reninstallation och varje gång har jag gått tillbaka till 9.04 med fullgott resultat!!!
  Bara att vänta och se hur det blir med 10.04 när den kommer. Förhoppningsvis bättre!

  Kör Ubuntu 9.04 32-bit i laptopen och 64-bit i den stationära burken till full belåtenhet! ;)