Snowdens företag och det militärindustriella komplexet


NSA+FRA FRANSABILDSTODRAPPORT

Det framgick nyligen i Uppdrag Granskning att FRA bedriver aktiv signalspaning – dvs. myndigheten hackar sig in i bl.a. privatpersoners datorer – i strid med svensk lag, trots att förre FRA-chefen sagt att detta inte sker Sverige har haft en framträdande roll för att utveckla datorprogram för hackning i ”Operation Winterlight” i samarbete med NSA Sverige har varit påfallande passivt och låtit bli att kritisera USA:s övervakning.

Enligt Wikipedia arbetade Snowden under de tre sista månaderna i USA på konsultfirman Booz Allen Hamilton för kontrakt från NSA på Hawaii, med en mycket hög lön. Underrättelsetjänsten uppger att han var ”systemadministratör”, medan Snowden sagt att han var ”infrastrukturanalytiker” med uppgift att leta efter nya sätt att bryta sig in i Internet och telefontrafiken runt om i världen. Snowden uppger att han sökt arbete i syfte att samla in uppgifter om NSA övervakning runt om i världen för att kunna läcka det enligt en rapport från Reuters. Hans avskedades 10/6 2013 ”för brott mot företagets etiska regler och politik”.
Erik Snowden untitled

Booz Allen är ett stort företag med 24.500 anställda och ett börsvärde på 2,5 miljarder dollar. Intäkterna har ökat under senare år och uppgår nu till 5,8 miljarder dollar, med ett ökat rörelseresultat på 446 miljoner dollar. Största uppdragsgivaren är USA:s underrättelsetjänst, dvs. NSA och kanske andra liknande organisationer, varifrån fick intäkter på 1,3 miljarder dollar, dvs. omkring 8.000.000.000 kronor. Det är ett ledande företag inom området.

Kring styrelsen för Booz Allen återfinns mångmiljardären David Koch från Koch Industries, (ö)känd för sin lobbying för att republikanerna skulle motsätta sig den budgetuppgörelse som sent omsider kom till stånd med demokraterna i USA. Än mer ökänd för bolagets lobbying mot fakta som visar att de ökade utsläppen av koldioxid beror på mänsklig aktivitet. Och där fanns också USA:s förre utrikesminister och president GW Bushs’ närstående utrikespolitiska rådgivare Condy Rice, som spelade stor roll för att utveckla och bibehålla USA:s tydligt brutala och emellanåt folkrättsvidriga utrikespolitik.
Booz Allen untitled

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har Carl enligt den ansedda affärstidningen Business Week ingått i nätverket runt styrelsen för företaget Booz Allen Hamilton Holdings åtminstone fram till 2006. Om Carl Bildt deltagit aktivt eller haft något inflytande i företaget är dock okänt (för mig i alla fall). Om det finns/funnits en indirekt koppling till företaget Booz Allen Hamilton kan förmodligen bara Carl Bildt svara på.I ett tidigare blogginlägg nyligen skrev jag att Carl Bildt satt i styrelsen för Booz Allen. Detta var en feltolkning av mig av ett för mig oklar presentation i Business Week år 2006, och jag drog därför kortvarigt tillbaka det blogginlägget, för en mindre omarbetning. Detta är första blogginlägg jag dragit tillbaka av de 500 inläggen sedan sommaren 2012. Det är viktigt att felaktiga uppgifter korrigeras eller raderas. Bildt sa förra året att Sverige med USA planerar lägga fram ett förslag i FN om skydd för yttrandefriheten på nätet. Men uppgifterna om NSA, samarbetet NSA-FRA och Booz Allen bidrar till att minska yttrandefriheten, och upplevelsen av yttrandefrihet på nätet.

Dess vicepresident viceamiralen Mike McDonell var chef för National Intelligence (DNI), överordnad organ för USA:s samtliga 17 spionorganisationer, varav de två mest kända är CIA och NSA och hade innan och efter en hög post inom Booz Allen Hamilton. Han var då presidentens rådgivare i säkerhetsfrågor. Dessförinnan var han chef för NSA. Även nuvarande chefen för DNI, James Clapper (bild nedan), har arbetat åt Booz. Redan president Eisenhower varnade i sin avskedstal 17 januari 1961 för inflytande från det allt starkare militärindustriella komplexet i en ofta citerad passus ”Existensen av en väldig samhällsapparat och en stor vapenindustri är en ny företeelse i den amerikanska erfarenheten. Det totala inflytandet – ekonomiskt, politiskt och även ideologiskt – kan kännas i varje stad, varje stat hus, och i varje kontor hos den federala regeringen. I regeringskontoren måste vi skydda oss mot omotiverat inflytande, oavsett om det söks eller inte, av det militärindustriella komplexet.”
Detta beskrivs närmare i den nya boken ”USA som världspolis” av Ulf Karlström och mig. (Beställ via bloggsidan genom att maila Ulf Karlström!)
Clapper 119590

Och det är inte helt ointressant att Osama bin Ladens familj var/är en storägare i Booz Allen, genom sitt aktieinnehav i Carlyle Group, som är främsta aktieägare i Booz Allen. Eller att förre presidenten HW Bush, förre utrikesministern Baker och Frank Cartolucci hade samröre med bin Ladens familj i Carlyle Group vid tiden för 11/9 2001, enligt bl.a. Wall Street Journal.


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , ,

Business Week Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonHenrik Alexanderssons blogg Bildts förslag om ”frihet på nätet”Mer om Booz Allen HamiltonVan Burens rapport Van Burens blogg DN 11/12 Professorsbloggen Uppdrag Granskning Bilderblogg SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska

  4 comments for “Snowdens företag och det militärindustriella komplexet

 1. 22 december, 2013 at 09:06

  Carl Bildt har informerat via Twitter att han inte satt i styrelsen för Booz Allen. Detta påstås inte heller i blogginlägget (se ovan). Jag har separat informerat Carl Bildt om misstaget i det indragna blogginlägget.

 2. 22 december, 2013 at 09:30

  Dagens Nyheter skriver idag ”Wahington. Flera tunga instanser ger hård kritik av NSA:s arbetsmetoder; verksamheten har gått för långt och glidit iväg utom kontroll. Nu ökar pressen på Vita Huset, men presidenten bestämmer inte ensam över NSA. Reaktionerna är häftiga kring den 308 sidor långa rapport som sågar skötseln av National Security Agency, NSA. Rapporten är framtagen av en fem personer stark oberoende panel som tillsattes av president Barack Obama i augusti, i ett försök att…”

  När tillsätter regeringen en liknande panel om FRA?

 3. 25 december, 2013 at 21:55

  Snowdens julbudskap
  ”http://www.nrk.no/video/snowden_i_forste_tv_opptreden_siden_han_landet_i_moskva/886C5410B12DAF94/”

Comments are closed.