När tröttnar vi på bredband?


Jag vet inte om frågan är berättigad eller inte, jag började använda nätet i början av 90-talet med ett telefonmodem som jag kopplade upp via telefon till det textbaserade UseNet för att läsa de diskussioner som pågick där, och det var innan World Wide Web fanns. Men i framtiden så tror jag att bredband är integrerat och ingår i hyran för varje lägenhet precis som elen gör idag, det blir inget som man kan välja bort.

Dessutom så misstänker jag att fler och fler funktioner blir integrerade med nätet, när man flyttar till ett nytt område så kan man inte gå till en lokal och boka tvättid, man får en url och ett lösenord där den sortens funktion finns. Och tröttnar på bredband gör vi nog lite till mans, men tröttheten brukar vara av övergående slag.

SvD: ”Jag, Steve Wozniak, har inte bredband hemma.” Orden som chockar teknikvärlden kommer från en av världens mest inflytelserika datorbyggare. Steve Wozniak, en gång medgrundare till datorföretaget Apple, deltog vid en konferens i Perth i Australien och avslöjade då att hans hus i Kalifornien saknar internetuppkoppling.”

Antagligen tycker han att det har skrivits för lite om honom i tidningarna de senaste åren, för jag tror inte att hans påstående överensstämmer med verkligheten. Han säger att det beror på något som hans telefonbolag rår för, samtidigt kan han knäppa med fingrarna för att få en internethub nere i sin källare som hakar på backbone direkt.

Men visst händer det saker, när jag i början av 90-talet kopplade upp mig mot UseNet så var det med ett telefonmodem på 2400 bps om jag minns rätt. Idag har jag en nätförbindelse på 100 Mbit och kan, om jag vill, öka hastigheten till 1 Gb. Jag har bara inte förmågan att lista ut vad jag skulle med just 1 Gb till. Men visst, jag kan också få ett fast IP-nummer och min operatör tillåter sina kunder att ha en webbserver hemma i bokhyllan. Men det är ett sätt att skaffa sig mer pyssel än vad jag behöver så jag överlåter gärna driften till en webbyrå.

it Andra om: , , , , , , , svd idg dn gp ab1 sr


14 svar till “När tröttnar vi på bredband?”

  1. ”Men i framtiden så tror jag att bredband är integrerat och ingår i hyran för varje lägenhet precis som elen gör idag”.

    Tja… Hur menar du? Jag betalar för elen och således ingår den INTE i hyran. Tvättstugen därmot gör det! Nu har SB (Svenska Bostäder) dragit ett eget nät till lägenheten (finns redan ComHem samt Telia osv, osv) som sägs fungera dåligt. Det behöver jag inte betala för.

    • Jag bor ett ett, före detta, Svenska Bostäder-hus, och jag har mycket skit att säga om SB. Men både deras stjärn-TV-nät som installerades för länge sedan, och betala(de?)s över hyran och deras fiberanslutning, SB Bredband, som installerades senare, men innan husen såldes, fungerar utmärkt hos mig. Priset för SB Bredband ingår i månadskostnaden för abonnemang, internet, telefon eller TV, som kopplas via fibern och betalas av operatören.

      Stjärn-TV-nätet såldes till EQT som sålde till UPC som såldes till Com Hem som kommer att säljas till ……. (fyll i på den prickade raden).
      SB Bredband ägs väl fortfarande av SB även om jag får kontakta Zitius om det behövs. Tror att de administrerar SB Bredband i icke SB-hus.

  2. Förlåt att jag frågar, men hur många procent av Sveriges befolkning bor i en lägenhet där elen ingår i hyran? Är det vanligt i Stockholmstrakten eller så?

    Jag tror tvärtom att bredbandsanslutningen kommer att bli ännu en av de där betungande men tvingande månadsavgifterna. Precis som el, tele och (för alltfler, även boende i hyresrätt) VA-taxorna. Det vill säga, ett livets nödtorft som göder ett litet och välmående oligopol av företag som delat upp marknaden mellan sig.

    Man måste komma ihåg att internetmarknaden än så länge är ung och omogen. De enda som tjänat riktiga pengar på den redan från början är just anslutningsleverantörerna. Snart kommer vi att tänka på dem precis som vi tänker på elbolagen idag.

    Vilket bland annat manar till lite eftertanke i exempelvis fildelningsdebatten. Att folk ignorerar upphovsrätten och tycker att det är en mänsklig rättighet att göra så tjänar ovan nämnda företag redan massor med pengar på.

  3. Internet är den moderna versionen av biblioteket i Alexandria, med världens samlade kunskaper inom allt möjligt, tillgängliga var som helst på vår planet.

    Trist att vi inte nyttjar de kunskaperna till att bli mer förståndiga, utan låter enfalden härska.

  4. ”Men i framtiden så tror jag att bredband är integrerat och ingår i hyran för varje lägenhet precis som elen gör idag, det blir inget som man kan välja bort.”
    Framtiden är redan här. I min nya lägenhet ingår bredband i hyran.

    • Jo, och i praktiskt taget alla bostadsrättsföreningar är det så. I alla fall i de annonserna jag har läst det senaste halvåret..

    • Skulle någon vilja förklara för mig på vilket sätt det ”ingår i hyran”?

      Jodå, det finns sådant som Stadsnät, etc, som ansluter hela fastighetsbestånd. Det som ingår i hyran (eller BF-serviceavgiften) är en nätverksanslutning i väggen eller motsvarande. Men sedan är det ju upp till det enskilda hushållet att välja en operatör och erforderligt abonnemang. Med undantag för en och annan lyx-bostadsrättförening får man knappast 20 Mbits fixt och färdigt i ett LAN bara genom att flytta in någonstans.

      • Så är det oftast inte i BR-lägenheter, iaf inte nybyggda. Mina grannar har nätet i ett jack i väggen och det kostar inget att koppla in sig, men man får inte hellre sänt avgift om man nobbar..

        • Jag har ’gratis’ Bredband via Tele2 (100 Mbit) som endast kostade anslutningsavgift på 1000 kr därefter nada, allt via förenänigen där jag bor. Rätt kul att kunna avspisa försäljare på telefon som vill kränga bredband, billigare än 0 kr kan de inte erbjuda :)