Hjälp vad trött jag är på Microsoft


[column width=”49%” padding=”2%”]
Sen ett par år tillbaka så har jag oturen av att ha köpt en dator med färdiginstallerat operativsystem. Microsoft Vista i 64-bitarsversionen. Förr, på gamla Windows tid, så fick man blåskärm med jämna mellanrum, det är vad som händer när datorn går vilse bland bitar och bytes.


Så fungerar inte Vista, den bara lägger av,
tvärhänger, och ofta så är enda chansen att få kontakt med datorkräket igen – att helt sonika dra ur sladden. En massa andra lustigheter har den också för sig, skriver jag för snabbt på tangentbordet så vissnar datorn med ett pling och de senaste tecknen går förlorade. Det går att leva med även om det alltid tarvas att man flyttar in muspekaren i det dokument man håller på med för att få det att fungera igen.

Nästa dator ska inte smittas ner av Microsofts produkter alls, varför i hela friden skulle man köra Word när Open Office finns? Varför ska man ha ett FTP-program som kostar pengar när FileZilla finns? Till och med Photoshop finns det alternativ till, så att betala för datorprogram känns som ett rejält skott i foten. Nejdå, Linux är inte färdigt, inte om man med färdigt menar helt Microsoftanpassat. Att installera program i Ubuntu är normalt lätt, men ibland ska de packas upp och då gäller det att hålla ordning på hur man ska göra.

Antagligen finns det snart en bok som ”Ubuntu for Dummies”, något som jag betydligt hellre spenderar en slant på än hyllvis med köpeprogram. Men kruxet, om det nu är något krux för någon annan än undertecknad, är att jag lärt mig hantera en dator på MSDOS-tiden. Har man hållit på med Microsoft sedan MSDOS 1.0 så sitter alla kommandon som

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]M$

etsade i huvudet, att då börja skriva ”tar xvfz xampp-linux-1.7.3a.tar.gz -C /opt” känns motigt, framförallt när det inte fungerar som det ska.

Frågor som den om hur man sätter en pixels ram på bilder i Gimp (bildbehandlingsprogram) finns det antagligen svar på om man surfar runt lite. Jag undrar för övrigt om jag inte i någon låda har ett gammalt 300/300 bauds telefonmodem av fabrikat ”Televerket”, det i kombination med en antik dator med 160 kB diskettstation vore tufft att ha på skrivbordet. Jo, du läste rätt. 160 Kilobyte…

intressant Tags: , , , , , , , , , ab1 dn svd t
[/column]


14 svar till “Hjälp vad trött jag är på Microsoft”

 1. Ja du Jinge. Tog aldrig och installerade Vista. För många buggar och sånt trams. Kör Windows 7, och har aldrig haft ett enda problem med detta. Enda Windows programmet som verkar vara rejält testat innan det släpptes på marknaden.
  Tacka vet jag VIC 20! Det var grejer det.

 2. Kör Win7 och Ubuntu när andan faller på. Win7 är inte så pjåkigt. Använder inte Ubutun särskilt mycket då det jag gör funkar så pass bra. Vi får se hur det blir med tiden det blivit lite skräp på datorn m.m.

  Rör inte Vista med tång! Grabbens PC blev snabb som en snigel med året som gått med Vista på. Det blev XPSP3 på den datorn då spel och W7 inte är alltid bästa kompisar.

  Nä Micro$ofts representant kommer får ducka den dagen jag träffar på en. Så mycket tid deras OS och office har kostat mig och företaget.

 3. Köpte för ett år sen en laptop med Windows Vista.
  1 Dag fick det skräpet inna Windows 7 RC2 åkte in.
  Nu har jag för flrsta gången köpt och betalat ett OS separat (brukade alltid tidigare köra med det som ingick eller ladda på linux) och det blev Windows 7

  /K

 4. Jag tänker aldrig byta ut XP SP3 på min nuvarande pc. Säkert och stabilt, ingen hängning eller blåskärm på fyra år. Microsoft ska supporta XP till år 2014, och jag hoppas att inte behöva byta dator innan dess.

 5. Windows 7 rekommenderar jag starkt. Visst önskar jag att Linux vore ett alternativ men tyvärr når det inte riktigt ända fram. Däremot är de fria programmen desto bättre och jag är inkörd på Gimp och känner inga som helst begränsningar i själva användandet.

   • Filter-dekor-kant gör en ”växande bild-kant” enkelt. Vill man ”dra av-kant från bildstorleken kanske man får hämta hem en plugin för det. Alternativ göra bilden en pixel mindre innan man lägger till kanten…

   • Det finns nog en del olika sätt att gå till väga, men kanske Filters->Decor->Add_Border kan vara något?

 6. @Jinge
  Använde Vista x86 länge innan jag gick över till Windows 7 och har inte upplevt någon av dom problemen som du beskriver. Likaså kör jag Office 2007 och är superdupernöjd. Visst vista suger rätt mycket ramminne men annars så funkade det bra efter SP2. Har nu Windows 7 Ultimate x86 och det har inte krånglat en gång om jag inte själv strulat till det.

 7. Gamla VIC64 lär gå att textsurfa med, läste jag på en amerikansk site för något år sedan. Det kanske går att trycka in DSL-OS på den.

 8. Måste med sorg erkänna att Windows 7 är rätt bra, långt bättre än Vista och även bättre en populära XP – främst ur säkerhetssynpunkt :-) . Personligen använder jag dock Win7 ytterst sällan, dels av ideologiska skäl (vill inte gynna ett multinationellt företag med monopolistiska tendenser som dessutom har implementerad DRM och inte låter mig ha full kontroll över ett system som jag har köpt) dels av praktiska – trivs så bra i nix-system med bash och resten…

  Nu är linux redo för skrivbordet anser jag och det finns inga skäl att inte använda operativsystemet på skrivbordsdatorer. Hårdvarustöd är t o m bättre än på windows, det är otroligt simpelt att hitta och installera porgram, skrivbordsmiljön är snygg…

  Imorgon kommer ny version av Ubuntu – Ubuntu 10.04: http://www.idg.se/2.1085/1.314512/massor-av-program-och-datorer-for-nya-ubuntu

 9. Har använt GNU/Linux sen början av milleniet och Ubuntu sen den kom ut. Jag har glömt dos och håller på att glömma shell numer sen Ubuntu bara blir bättre och bättre.
  Ubuntu är så pass enkelt att man inte behöver prompten längre.

  Go Free (as in speach) Software !

  • Go Free (as in speach) Software !

   Jodå, man blir dessutom lätt sänkt när man inte lyckas packa upp program som i exemplet jag visade. Jag vill SLÄNGA UT pyttemjuks alla program, men törs inte än så länge.