Gruppblogg bra att ha?


Jag ser klara fördelar med en varaktig vänster-gruppblogg. Sedan jag på Jinges förslag övertog hans blogg 25 juli, då han var trött på politisk bloggning, har jag också tagit kontakter och fått positiv respons om detta från olika vänsterskribenter och bloggare. Några finns som gästbloggare på min blogg ”Anders Romelsjö på jinge.se” (http://jinge.se). Jag har även inviterat Jinge att delta i detta. (Han ställde sig inledningsvis avvisande till en allmän vänstergruppblogg, men är inne på linje med en gruppblogg åtminstone till valet 2014 i ett inlägg idag på www.bilderblogg.se.)
Så bra!
En sådan gruppblogg kan rimligen ändra namn från nuvarande om man så vill.
(Jag har skrivit en kommentar till Jinges intressanta förslag med text som ovan, men den är ej ännu införd på www.bilderblogg.se)

Pål Steigan, förre ordförande i AKP-ml, och författare till den utmärkta boken ”En dag skall jorden bliva vår” är inne på samma linje och vi har diskuterat detaljer i frågan.
En gruppblogg kan ha en bred bas som ”anti-imperialism” eller ”anti-kapitalism”.

Deltagarna i en gruppblogg kan förstås ha kvar sina vanliga bloggar, men vissa artiklar visas på gruppbloggen.

Man kan naturligtvis också tänka sig en särskild gruppblogg eller samarbete mellan bloggare inför en viktig händelse som valet 2014.

Ett exempel på en vänstergruppblogg är
http://mrzine.monthlyreview.org medan en riktigt bred sådan gruppblogg är http://www.zcommunications.org/znet. I denna deltar bland andra Noam Chomsky. En tredje, som behandlar utrikespolitik är www.globalresearch.ca, som har flera utmärkta inlägg varje vecka. Jag prenumererar på alla dessa tre gruppbloggar.

Alla synpunkter välkomna!

i Andra om: , ,, , kapitalism, , ,


15 svar till “Gruppblogg bra att ha?”

  1. För att få ett bra samarbete tror jag man måste veta på ett ganska tidigt stadium vad man skall samarbeta om. ”Vänster” är ju som bekant en ganska suddig term. Vi fick ju begreppet ”bombvänster” för ett tag sedan.

    Själv skulle jag gärna se en kvalitetsblogg med anknytning till gamla fina vänstertraditioner, med framhävande av såväl vetenskap och teknologi som analyser av det nuvarande samhället och förslag hur förbättringar kan ske. Vad jag vet är det dock inte tankegångar som är särskilt gångbara inom den större ”vänstern” i Sverige idag, utan bara bland enskilda individer och smärre grupper.

    • Jag tycker själv att sådana inlägg vore en värdefull, för att inte säga omistlig del i en gruppblogg. Att förena bredd (nå många) med kvalitet är väl som så ofta en central uppgift.
      Jag är tveksam om att det är bra med en vänsterblogg just inför valet 2014. Vi har där Alliansen mot S med mycket små skillnader i politiken.Vad ska vänsterbloggen säga om det? Rösta på V kan man inte säga för där är meningarna delade inom vänstern. Mp vacklar litet mellan blocken men ser knappast att miljö- och energifrågans lösning närmast förutsätter ett annat ekonomiskt system, tycker i alla fall jag.
      Hur viktigt är egentligen valet jämfört med kamp mot kapitalism resp. kamp mot imperialism??

  2. Det finns för få gruppbloggar i den svenska offentligheten, så initiativet är välkommet. En gruppblogg med sikte på att växa till ett alternativt nyhetsmedium ännu välkomnare. Fast då behövs ett minimum av organisation och ansvarstagande av deltagarna – dvs att deltagarna tar på sig att bevaka något område och skriva seriöst om detta, inte bara ”jag tycker”-artiklar.

    Den politiska grunden kan förstås diskuteras. Om det ska bli någon bredd på det, och därmed intressanta artiklar, borde den inte snöa in på specifika program (vilket är organisationers sak) utan syfta till att ge stöd åt alla som på något vis tar upp kampen mot den nuvarande utvecklingsmodellen. Använd gärna de sociala forumen som politisk grund, eller folkrörelsemötet i Rio i år. Det är brett. Och det speglar kampen.

  3. Jag skulle vilja att du utvecklar begreppet ”vänster”. Jag känner många systemkritiska personer med oerhört radikala åsikter (i synnerhet när det gäller ekologiska frågor) som aldrig skulle känna sig bekväma under parollen ”anti-imperialistisk”. Dessa, oftast yngre personer, köper inte den politiska vänster-höger-indelningen, och slagorden från sextiotalet, även om jag skulle säga att det är till vänster de hör hemma. (Ungefär som när KG Hammar säger att den mest kristne kanske inte ens har hört talas om Jesus.)

    Vad skulle skillnaden vara mellan innehållet på en vänster-gruppblogg och exempelvis innehållet i ETC?

    Naiva frågor, säkert, men jag kan inte riktigt greppa vad du menar med vänster-gruppblogg. Vem ska avgöra vem som ”platsar” och vilket syfte ska bloggen ha, långsiktigt och kortsiktigt? Ska bloggen vara för de redan frälsta eller ett försök att nå ut till nya grupper?

  4. Du ställer viktiga frågor. Ber att få återkomma då jag ska försöka få ett blogginlägg klart till i morgon bitti. Men man har all anledning att ompröva den gamla vänster-höger-skalan. Antiimperialistisk vara bara ett av flera alternativ som bas. En av de utländska gruppbloggarna har ”social change” som motiv. Det är ju mycket brett, kanske för brett- M vill också ha ”social change”.
    Återkommer i frågan.

  5. Jag är försiktigt positiv till en sådan gruppblogg. Men det får i så fall bli en ganska lösligt sammansatt och öppen grupp och inte någon tävlan om vem som är vänstrast.

  6. En gruppblogg måste styras av deltagarna förstås.
    Angående bloggarnas bloggerfarenhet är det ingen oviktig fråga, men ingen huvudfråga. Med en uppläggning a la Steigan har man en deltidsarbetande redaktör – som måste vara tämligen bloggkunnig.
    Namnfrågan som du är inne på är förstås viktig. Du har själv ett relevant namnförslag som kan tilltala flera. Observera att de medverkande har kvar sina egna bloggar (om de har några), och bara de inlägg som verkar möta upp mot den överenskomna plattformen sänds in eller fiskas upp bloggred. Detta innebär fortsatt självständig verksamhet för de som deltar, och samtidigt medverkan i en gruppverksamhet som förhoppningsvis har särskilt stor spridning. Och inte bara det, men hoppas att den kan bidra till än mer öka kvaliteten och kunskapstillväxten hos oss vänsterbloggare och de som besöker oss. Då jag kommer hem från – alltför heta- Provence tänker jag titta närmare på bl.a de 3 gruppbloggar jag nämner i inlägget. Det finns andra. En inom S är ju Dagens Arena.

    • Ja, det är klokt att vara sensibel.
      Enda skälet för mig att nämna honom i detta sammanhagn är att han över en frukost vid Nordiska Fredssamtal i Degerfors 3-5/8 (första gången jag egentligen pratade med honom) visade sig ha mycket utvecklade synpunkter på detta så att säga. Han har börjat lansera det i Norge, och visade mig några bilder etc om hur det kunde gå till, och har sedan återkommit med konkreta synpunkter.

      Steigan var maoist, men är nu en av de kanske minst odogmatiska (han är dok antikapitalist) och i alla minst sekteristiska på vänsterkanten jag träffat på. Uppmanar gärna vänsterpartister att läsa hans bok, men inte i detta sammanhagn. Men de intresserade har ingen anledning att ta ställning till Pål Steigan i denna diskussion tycker jag.

  7. Jag skulle vilja rekommendera ett studium av amerikanska Kasama, främst hur man lyckats få till stånd en fri och mycket intressant debatt. Ändå är det revolutionär vänster som tumlar om där, men fantastiskt nog kan gamla maoister där diskutera med gamla (kanske mest f.d.) trotskister och anarkister.

    Ett återkommande tema är artiklar om varför 1900-talskommunismen misslyckades. Det är ett ämne som nog är för ömtåligt för t.ex. en del vänsterpartister, men nödvändigt att reda ut, tycker jag.

  8. Det är ju inte särskilt bra reklam du gör för dig och en samlingsblogg om du raderar jinges namn och ersätter det med ditt eget. Jävligt fult, och vi som kan WP vet att du far med falskt vittnesbörd.

    • Ja, om uppgifterna skulle stämma. Ber dig läsa dels mitt inlägg i frågan på egen blogg (Jinge tog ej min kommentar på Bilderblogg) och dels mitt svar till Jinge på samma inlägg (Anders Romelsjö på Jinge.se)

  9. Jag tycker det viktigaste kriteriet för denna blogg är att vara sanningsenlig. De etablerade medierna som DN, SvD och även SVT är så fulla av osanningar och förvanskningar att inte ens motsatsen till deras rapporteringar närmar sig verkligheten.
    Allt som är sant rörande samhället och politiken ska kunna framföras i denna blogg. Det gör den viktig och värdefull.