Ge Fredspriset till Wikileaks


Ända sedan fredsprismottagaren tillkännagavs så har det förekommit kritik mot den norska Nobelkommittén, och det inte utan orsak. Alfred Nobel ville att priset skulle delas ut till den som aktivt hade verkat för fred, för att stoppa eller förhindra krig, men Stortinget i Norge har självsvåldigt valt att göra priset till ett politiskt spektakel, något som vi på alla sätt påminns om idag. Den kinesiske fredsprismottagaren är en politisk dissident som absolut inte har ett enda dugg med vare sig krig eller fred att göra.

En organisation som däremot i praktiken agerat kraftigt mot krig är Wikileaks. Ingen kan förneka att de videor som de har släppt, som visar hur kulspruteeld från helikoptrar dödar obeväpnade människor bland annat några journalister, fungerar utmärkt som antikrigspropaganda. Den som ser denna slakt inser, om inte förr, att krig är ett vansinne så galet att det inte ens går att beskriva. Hade Alfred Nobel levat idag så skulle han givetvis hålla med undertecknad om den saken.

Att den norska Nobelkommittén har valt att politisera priset och göra en cirkus av Nobels fredspris är en pågående skandal som vi rimligen bör försöka åtgärda. Norge ska inte ha något med Nobel att göra så länge de inte kan åstadkomma ett bättre resultat än vad de har gjort. Idag har mängder av krigsförbrytare fått fredspriset och det norska stortinget har gjort priset till ett verktyg för att skapa publicitet åt Norge, men i princip skämmer man bara ut sitt eget land. En bieffekt är att folk världen runt givetvis undrar vad Alfred Nobel var för galning.

När jag tycker att Wikileaks ska ha priset så är det, som jag nämnde, för att deras gärning till viss del är ett aktivt antikrigsbudskap. Även senare avslöjanden som kommit går i den riktningen även om det inte är lika påtagligt, men lyckas man med bedriften att öka transparensen samtidigt som man motverkar staters hemlighetsmakeri så gagnar det definitivt freden.

Den fängslade Liu Xiaobo är en litteraturvetare som har gett ut två egna böcker, och han har fått priset för att han är en regimmotståndare, en dissident, han har aldrig någonsin agerat mot krig vare sig i Kina eller annorstädes. Norge använder fredspriset som ett politiskt slagträ, något som Alfred Nobel aldrig har avsett.

Wiki: ”Under 1980-talet gjorde han sig känd genom två böcker, Kritik av valet – dialog med Li Zehou (1987) och Estetiken och människans frihet (1988), där han bland annat kritiserade den namnkunnige kinesiske tänkaren Li Zehou.”

Om han någonsin uttalat sig mot krig i världen så har det inte avsatt några spår hos Google. Ordet ”Wikileaks” ger mer än en halv miljard träffar hos Google. Sedan bör ett fredspris till Wikileaks inte vara knutet till en person, det är organisationen som ska få priset och förhoppningsvis så ska prissumman inte utbetalas via PayPal. Sedan får vi väl hoppas att den kommitté som utser pristagare blir informerad om skrivningen i Nobels testamente så att den här sortens misstag kan undvikas i framtiden.

it , , , , , , , , , , ab12 dn12 svd12 ex12 svt


12 svar till “Ge Fredspriset till Wikileaks”

 1. Undra vad reaktionerna skulle bli och vad som skulle hända om Wikileaks verkligen fick Nobels fredspris? Om de fick priset med motiveringen att avslöjanden runt maktens görande och låtanden motverkar samma makts övergrepp och därför främjar fred och frihet.

  • Ditt förslag till formulering av nobelprismotivering tycker jag är bra.

   Nu gäller det att skrida till handling:

   – Jag uppmanar alla som läser detta att ta kontakt med svenska riksdagsledamöter för att uppmana dem att till Norska Nobelkommitten föreslå Wikileaks och Assange till att bli fredspristagare. För 2011 års fredspris måste förslag till pristagare vara inkomna 1:e februari 2011.

   Till den utvalda skara som har rätt att nominera hör bland annat världens länders riksdagsledamöter, regeringsledamöter, universitetsrektorer, professorer i sociala vetenskaper historia filosofi juridik teologi, föreståndare för fredsforskningsinstitut och utrikespolitiska institut.

   Mer information om vilka som har rätt att nominera finns under en rubrik på webbplatsen med internetsdressen nobelpeaceprize.org som man automatiskt skickas vidare till från:

   nobel.no

 2. Instämmer.

  Tyvärr så har nog fredspriset urholkats för mycket mer idiotiska utnämningar som Al Gore och Obama.

  Dessutom, är det inte dags att Mordechai Vanunu får det?

 3. Jag förstår att kinerserna är sura. Andra stater kan bete sig snart sagt hur som helst utan att få sina politiska dissidenter utnämda till hjältar världen över. Vet ens gemene man vem årets pristagare är?

 4. Instämmer att Wikileaks ska få fredspriset. Då lär vi väl också få se hur regimer agerar världen över. Men låt de sura vi är miljarder människor som vill fira då.

 5. Liu Xiaobo sa att han tyckte Kina skulle koloniseras av Väst vid något tillfälle, varför han är föga populär i Kina.

  Det är därför man vill ge han pris. Det är många som fått detta så kallade ”fredspris” som ju inte gjort något annat än att gnälla på något land USA inte tycker om och sedan suttit fängslade och egentligen aldrig gjort ett dyft; detta är för att man gillar att stödja ”kamper” av det slag som aldrig leder någonvart. Om ”fred” tycks man sällan bry sig.

  Det är lite som ”nobelpriset i ekonomi” som ju varje år går till någon som riksbankens liberaler tycker presenterat polemik av det slag som stödjer deras världsuppfattning.

 6. Helt klart ska WL ha ett fredspris, om de inte får det (eftersom de i Norge verkar vara alldeles för mycket med på NATOs toner) så tycker att ett bra andra alternativ faktiskt är ISS, international space station. Det projektet symboliserar sammarbetet mellan de flesta stora aktörer och statsmakter i världen samt utspelar sig på ett fredligt och vänligt sätt (även om någon kanske kivas mer än andra om ekonomin kring det).

 7. Om man inte är NATO vänlig kan man inte få freds priset.

  Förra året fick Obama det för han var inte Bush, nu har det visat sig att han har dödat mer civila med Predator drönare på 2 år en vad Bush gjorde på 8 år.

  Han skrev också under en lag att USA’s regering är tillåten att döda även amerikanska medborgare utomlands, Bush kunde inte göra det bara utlänningar gällde under honom.

  Vilket skämt fredspriset är.

 8. Man kan ju även ställa sig frågan om det är relevant med pris för konstgjord befruktning eller för någon beräkningsmodell om köpa-sälja som redan används av nuvarande regeringen och som i princip inte fungerar för världen har gått vidare.

  Men visst,det finns sämre kandidater än WikiLeaks,se förra året tex.

  (Nu får jag alla barnlösa på mig,men det är inte syftet. Jag ser en annan utveckling i frågan som kanske inte är så behaglig..).

 9. Den ”fredsälskande” populistiske högerlibertarianen Ron Paul rosar ofta Wikileaks.
  Kanske det med rätta eftersom Wikilekas troligen blivit ett alldeles förtjusande börsobjekt med hostar från Piratpartiet (som har högerextrema försänknigar), amazon.com och ett schweiziskt tv-bolag.

  Och sedan denna tystnad om Iraels politiska förehavande från Wikileaks – inte en mikrodels insideläcka ens en gång.

  Det räcker med att Amnesty International gjort det stora misstaget att en gång prisbelöna Wikileaks – för att senare upprepade gånger tvingas uppmana dem om anonymitetsskydd för krigsdrabbade. Inte ett pris till åt ”nyhetsförmedlare” som troligtvis har kapitalistiska intressen