Bloggen och Reklamen


[column width=”49%” padding=”2%”]
Somliga av besökarna här har säkerligen sett att antalet annonser har ökat, och att det bitvis varit en rejäl ökning. Det sistnämnda beror på att jag är intresserad av att få veta vilka annonser som besökarna intresserar sig för, på det sättet kan jag välja annonser effektivare och dra ner på antalet.

Men varför över huvud taget ha annonser? Jo, det är några stycken som frågat mig just det, någon har till och med lagt till bisatsen ”– Du som är socialist och allt”. En tanke som implicerar att socialister och/eller socialistiska samhällen skulle vara helt fria från annonser, möjligen med undantag av bilder på ”Den Store Ledaren”, om man nu ska fortsätta att dra slutsatser som om man kokar soppa på en spik..

Jag kan bara svara att jag de facto har en hel del utgifter för mina två bloggar och mitt bloggande. Och visst, skulle jag inte tjäna ett öre på reklamen så skulle jag troligen fortsätta ändå, men nu är det så vist ordnat så att jag kan få in någon hundralapp varje månad på bloggandet vilket vore ohyggligt korkat att tacka nej till. Skulle jag räkna som gänget i kritstreckrandigt så skulle jag addera alla utgifter jag har i samband med driften, webbhotell, bredbandsabonnemang, avskrivning av en hyfsat snabb dator som byts vartannat år etc. Summan skulle bli fyrsiffrig varje månad, även om det är med knapp marginal i kronor räknat.

Intäkterna från annonserna är inte tillnärmelsevis i den nivån, men det innebär inte att de är betydelselösa. Jag har fått frågor om sponsring från besökarna också, och dessutom sett exempel på den när jag lyckades knäcka processor och kylflänsar på min dator. Det överraskade mig en hel del, men trots allt så väljer jag att fortsätta med annonserna eftersom det gör mig mer oberoende. Det skulle inte kännas rätt om jag skrev om vargar för att ”Kalle Sponsor” vill att jag ska skriva om vargar.

Dessutom filtrerar jag annonserna. Vissa ämnen är utspär-
rade eftersom jag ofta skriver om sådant som anknyter. Tyd-

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]jinge.se, Reklam, Annonser

ligaste exemplen på detta är t.ex. Mellanösternkonflikten. Alla vet min inställning och med vilka jag solidariserar mig, det skulle kännas märkligt om jag tillät annonser från israeliska företag som säljer T-tröjor med olika slags anti-palestinska texter. Dessutom hjälper oftast besökarna till och tipsar om det dyker upp annonser som känns stötande. Vissa annonser väljer jag själv utifrån sådant som jag tror kan intressera besökarna. Som nedanstående t.ex.

Själv tillhör jag inte reklambeundrarnas skara, men jag är av den uppfattningen att reklamen trots allt fyller en funktion, och så länge den går att välja bort så är den tämligen harmlös. Och nej, jag blir inte ledsen när någon väljer att beställa något via annonserna här, om man säger så…

intressant Tags: , , , , , , , , t
[/column]


9 svar till “Bloggen och Reklamen”

 1. Om man vill ha reklam eller inte är ju en smaksak och varje bloggare får avgöra det själv. För min egen del är jag allergisk mot all reklam och de länkar jag klickat på under mina 15 år på nätet kan räknas på den ena handens fingrar. Men på nåt sätt räknar de väl hem reklamen?

  Tyvärr går det åt fel håll vad gäller reklam på nätet. Nu kan man snart inte gå in på en nyhetsida utan att ha en bauta-uppkoppling. Tidningarna är helt nedlastade med reklam. Sen trodde jag nog i min enfald att popup-fönster var något vi var överens om att inte ha? Nähe? inte det…

  Nu får man webläsaren ”kapad” på kvällstidningarnas sajter…

 2. Jag kan inte säga att jag störs av reklam direkt, det är ju bara att låta bli att titta om det inte passar. Däremot har jag medvetet valt att handla grejer som jag ändå skulle handlat genom att klicka på den här bloggens annonser plus ett par andra bloggar. Ett sätt att stödja en bra blogg tycker jag. Ska jag nödvändigtvis köpa nytt bläck till min gamla Canonskrivare så kan jag göra det via en annons här… :-) Dessvärre använder jag den inte tillräckligt ofta så patronerna torkar ibland, till glädje för några bloggare… :-)

 3. Känns väldigt hippie-vänster att inbilla sig att socialism är någon slags moral för hur man skall leva i det kapitalistiska samhället. Bara för att man vill ha ett annat samhälle så befrias man inte från det nuvarande samhällets bojor. Jag måste överleva och i den kapitalistiska världen så gör man dessvärre det på kapitalistiska villkor.

  Det är faktiskt rimligare att ifrågasätta en journalist som är vänster varför den tar emot pengar från högerns propagandaorgan. Det förhållandet är betydligt mindre transparent, en journalist anställd på DN.

 4. Det är klart att du ska försöka tjäna en slant på bloggen om du kan. Det har inget med socialism att göra. Sådant är bara dumheter.

 5. Den som inte tror att socialister är materialister har inget förstått.
  Socialister förhåller sig till pengar och saker på exakt samma sätt som en Kapitalist.
  Att många arbetare har en socialistisk åskådning beror bara på att han inte vill att kapitalisten ska sno till sig alla pengarna och prylarna som han genererare, han vill behålla allt själv.

  KAS

  • Helt korrekt! Det är kapitalismen som kräver en orimlig altruism av människan, den kräver att majoriteten avstår stor del av värdet de producerat till någon som inte bidrar till arbetet.

     • Ja du ser även matematiken inbegrips i vår sfär. Om vi ser lite nyktert på saken så står kanske jag för en tusendels promille, eftersom du står för matten så kan du ju räkna ut din del. En stor del av de 10 kvarvarande upptas troligen av bloggens innehavare … men man kan ju undra vilka de övriga är?