Bli en visselblåsare – gör en insats för demokratin!


Det kommer hela tiden nya uppgifter om den omfattande, hemliga övervakningen av medborgare i så kallade demokratiska länder som USA, Sverige, Frankrike och Storbritannien. Vi har ägnat flera blogginlägg för att diskutera detta. Under 1900-talets förra hälft kom böcker om omfattande övervakning av medborgare i totalitära samhällen. Författare till dessa så kallade dystopier hade inspirerats av vad de såg som verkliga eller hotande förhållanden i dåtidens totalitära stater. Det var böcker som ”Vi” av Eugen Samtjakin, ”Du sköna nya värld” av Aldous Huxley, Kallocain av Karin Boye, samt den mest kända boken ”1984” av George Orwell, vilken kom ut 1948. I ungdomen läste jag dessa, och tyckte att beskrivningarna väl stämde in i den antikommunism som jag och mina jämnåriga som regel var uppfostrade i.
Orwell 1984 images

Nu är detta övervakningssamhälle långt kommit, men fram till nyligen till stor del i det fördolda. Och mest utvecklat verkar det vara i formellt demokratiska samhällen som USA och Sverige. Det finns olika uppfattningar om demokrati, folkstyre. Jag menar att så länge det ekonomiska området inte är med i bilden utan kontrolleras av ett litet, litet fåtal utan insyn som fattar beslut som rör hela mänskligheten så är demokratin mycket ofullständigt. Forskare, bl.a. från Sverige har påtalat och försökt beskriva grader eller nivåer av demokrati och man talar om blandformer mellan demokrati och diktatur, där det senare också kan ta sig olika uttryck. Men detta är inte tema för detta blogginlägg.

I ett blogginlägg nyligen beskriver vi hur tekningen för övervakning – och rentav desinformation och historieförvanskning – utvecklas än mer. Man kan styra om de som söker på vissa ”olämpliga” sökord till ”lämpliga” sidor till exempel. Jag behandlade detta i ett blogginlägg om ”Minneshålet” på Luciadagen för en vecka sedan, baserat på uppgifter från visselblåsaren Peter van Buren. Där framgår det att nästan alla Internet-användare i Storbritannien kommer vara inne i ett system som är utformat för att filtrera bort websiter med pornografi, våldsamt material, extremist- och terroristrelaterat innehåll, anorexi och ätstörningar och självmord före årsskiftet samt kommer att a censurera webbplatser som nämner alkohol eller rökning.

Statsfinansierade former av internetcensur håller på att privatiseras. Ett ledande säkerhetsföretag som Blue Coat kan enkelt ställa in ett system för att övervaka och filtrera all Internetanvändning, blockera webbplatser via deras adress, nyckelord och innehåll. Företagets programvara används av USA:s armé för att kontrollera vad dess soldater ser på under sin stationering utomlands, och den kan användas av repressiva regeringar. I Sverige har de avgörande insatserna av Försvarets Radioanställd, FRA, för den internationella övervakningen varit i fokus för nyhetsrapporteringen.

En annan het närbesläktad fråga i mitten av december är SÄPO:s bestämda önskemål att per automatik kunna få uppgift om var och vart kunderna ringt och surfat de senaste sex månaderna från landets knappt 600 teleoperatörer. Jurister har olika bedömningar, men vad tycker medborgarna? Vill vi ha ökat intrång i vårt privatliv? Man skulle kunna tänka sig att de demokratiska politikerna, medborgarnas representanter (i teorin) reagerar. Men som Jinge påpekar i Bilderblogg 19/12 ”Det var just den här sortens spionage som FRA-debatten handlade om, det var just detta som Alliansens företrädare så ivrigt förnekade, detta skulle inte kunna ske påstod de. Och vad hör vi från dem idag? Ingenting, det är tyst som i graven. Reinfeldt, Björklund, Lööf och Hägglund agerar som hälleflundror, de rör sig inte ens. Dessvärre så tycks det som om Stefan Löfven gör precis samma sak, han syns och hörs inte.”
Stämmer SÄPO:s logo nedan med en realitet, dess motsats eller med ett önsketänkande?

SÄPO logo 2 imagesCAHECAMU

Var finns de indignerade ledarskribenterna? De håller tyst eller protesterar lamt. Andra protesterar dock.

Nedan återges ett inlägg av några prominenta ”visselblåsare”, som bland annat publicerats i Guardian i Storbritannien.
Blogginlägget
Sedan september 2001 har västerländska regeringar och underrättelsetjänster arbetat hårt att utvidga sin egen makt samtidigt som man eroderar integritet, medborgerliga rättigheter och offentlig kontroll över politiken. Vad som brukade ses som paranoida Orwellska foliehattsfantasier efter Snowdens avslöjanden är inte hela historien.

Vad som egentligen är anmärkningsvärt är att vi har blivit varnade i åratal för övervakning av hela befolkningar, militarisering av internet, och privatlivets slut. Allt under täckmanteln ”nationell säkerhet”, som mer eller mindre har blivit en paroll för att förhindra debatt och se till att regeringarna inte ställs till svars eftersom allt sker i det fördolda. Hemliga lagar, hemliga tolkningar av hemliga lagar genom hemliga domstolar och ingen effektiv parlamentarisk kontroll alls.
Edward Snowden

Media har ägnat liten uppmärksamhet åt detta fastän modiga och principfasta ”visselblåsare” har trätt fram Den exempellösa förföljelsen av sanningssägare, initierad av Bushadministrationen och allvarligt accelererat av Obama har mestadels ignorerats, medan rekordmånga välmenande människor anklagas för allvarliga grova brott bara för att de informerar andra medborgare.

Det är en av de bittra ironierna i vår tid att medan John Kiriakou (före detta CIA-anställa) sitter i fängelse för att han påtalat USA:s användning av tortyr så går torterarna fria. Wikileaks – källan Chelsea (född Bradley) Manning anklagades för att ha hjälpt p fienden (läs allmänheten). Manning dömdes till 35 års fängelse, medan de människor som planerade det olagliga och katastrofala kriget mot Irak 2003 fortfarande behandlas som dignitärer.

Många före detta NSA-tjänstemän har trätt fram under de senaste tio åren, avslöja omfattande bedrägerier, olagligheter och maktmissbruk i NSA. Bland dessa finns Thomas Drake, William Binney och Kirk Wiebe. Svaret blev 100 % förföljelse och 0 % ansvarstagande av NSA och regeringen. Att visselblåsa om mäktiga institutioner är inte roligt. Trots de dåliga insatserna av västerländska medier förblir ”visselblåsning” sista utvägen för sanning, balanserad debatt och upprätthålla demokratin – den bräckliga konstruktion som Winston Churchill lär ha kallat ”den sämsta styrelseformen, förutom alla de andra”.
1984 images

Sedan sommaren 2013 har allmänheten bevittnat ett skifte i debatten om dessa frågor. Anledningen är den modige Edward Snowden. Han blåste inte bara larm om många övergrepp av regeringen, men kunde leverera en lavin av verifikationer till några pålitliga journalister. Ekot av hans handlingar hörs fortfarande runt om i världen – och många avslöjanden väntar framöver. För varje Daniel Ellsberg, Drake, Binney, Katharine Gun, Manning eller Snowden finns tusentals tjänstemän som utför sitt dagliga jobb med att spionera på alla och leverera information, ibland påhittad information, till allmänheten och parlamentet och förstör allt som samhället säger att den bryr sig om.

Några av dem kan känna sig positiva till vad de gör, men många av dem kan sitt inres Benjamin Syrsa överrösta rösterna från deras ledare och politiker – och av de människor vars intima kommunikation de i hemlighet registrerar. Undangömda på kontor hos olika statliga myndigheter, underrättelsetjänster, polis och väpnade styrkor finns många människor som är mycket upprörda av det som våra samhällen förvandlas till nyckelfärdiga diktaturer. En av dem kan vara Du.

Du tänker:
● Att undergräva demokratin och urholka medborgerliga rättigheter finns inte explicit i Ditt anställningsavtal.
● Du växte upp i ett demokratiskt samhälle och vill behålla det så
● Du har lärt dig att respektera vanliga människors rätt till privatliv
● Du vill egentligen inte ha ett system av institutionaliserad strategisk övervakning som skulle göra den fruktade Stasi grön av avund – stämmer det?
Visselblåsare untitled
Ändå, varför bry sig Vad kan en enskilda person göra? Tja, Edward Snowden har visat Dig vad en person kan göra Han framstår som en ”visselblåsare” både på grund av allvaret i de brott och tjänstefel som han avslöja för allmänheten – och det stora mängd bevis som han har lagt fram hittills, och mer kommer. Men Snowden ska inte behöva stå ensam, och hans avslöjanden borde inte vara de enda.

Du kan vara en del av lösningen, ge trovärdiga journalister – antingen från gamla medier (som Guardian) eller i nya medier (till exempel Wikileaks) dokument som visar var olagliga, omoraliska, slösaktiga aktiviteter pågår där du arbetar.
Det Är en styrka i antal, att vara flera. Du kommer inte att bli den första – eller sista – att följa ditt samvete och låt oss veta vad som sker i våra namn. Sanningen är på väg – den kan inte stoppas. Politiker kommer att hållas ansvariga. Du kan själv bestämma om Du vill vara på rätt sida av historien och påskynda processen.
Mod är smittsamt.”
Skribenter:
Peter Kofod är dansk musiker och var levande sköld under Irakkriget.
Thomas Andrew Drake är amerikansk visselblåsare och f.d. chef inom NSA.
Daniel Ellsberg är visselblåsare och f.d. amerikansk militäranalytiker.
Katharina Gun är visselblåsare och f.d. anställd i den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ.
Jesselyn Raddack är visselblåsare och f.d. anställd i det amerikanska justitiedepartementet.
Ray McGovern är f.d. CIA-analytiker.
Coleen Rowley är visselblåsare och f.d. anställd i FBI.

Tillägg: Kända visselblåsare i Sverige är Jan Guillou, Peter Bratt, förre vice vd i Pfizer Peter Rost. Karin Törnqvist, civilingenjör i Göteborg, slog larm till Göteborg Energi när skattemiljoner försvann i konsultkostnader.Anders Ahlmark, tidigare kartograf på Sjöfartsverket, avslöjade att Sjöfartsverket hade ansvar vid olje-olyckan med ryska tankern Thesis 1977 och omplacerades till en fyr på Ölands södra grund. Undersköterskan Sarah Wägnert, som arbetade vid vårdhemmet Polhemsgården i Solna uppgav oktober 1997 i TV-programmet Rapport om att det förekom vanvård på hemmet, vilket ledde till en lagändring, Lex Sarah.
Vem för stafettpinnen vidare?


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , , , , , , ,

Guardian SydsvenskanVan Burens rapport Van Burens bloggDN 12/12DN 11/12 Bilderblogg 19/12Uppdrag Granskning SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska

  1 comment for “Bli en visselblåsare – gör en insats för demokratin!

Comments are closed.