Vilken betydelse har klimatförändringar för Sandy härjningar?


Har klimatförändringarna orsakat orkanen Sandy?
Många har nog åtminstone snuddat vid tanken. Frågan diskuteras bland annat i tidskriften The Week
”Många variabler bidrar till att skapa en stor storm” och orkaner är inget undantag, men det har blivit mycket tydligt att ”klimatförändringar bidrar tillsammans med andra grundläggande faktorer som bidrar till stora stormar” som Sandy, säger Mark Fischetti på anseddan tidskriften Scientific American.

Hur bidrog uppvärmningen till att göra stormen värre?
Klimatförändringen gör haven varmare. I september noterades den näst högsta genomsnittliga havstemperaturen. ”Varma hav är flygbränsle för orkaner,” säger Chris Mooney på brittiska The Guardian. För det andra finns det ingen tvekan om att den globala uppvärmningen har höjt havsytan”, vilket innebär att Sandy och varje framtida orkan ”surfar ovanpå högre vattennivå och kan tränga längre in i landet.” Slutligen är forskarna överens om att den globala uppvärmningen har ökat fuktigheten i atmosfären, vilket betyder mer regn och fler översvämningar när orkaner slår. ”Det är ingen tvekan om att alla större regn har ett visst inslag av klimatförändring, och klimatförändringarnas betydelse kommer att öka i framtiden”, säger meteorologen Greg Holland vid National Center for Atmospheric forskning.

Om Sandy är en produkt av klimatförändringarna, vad kan man göra?
”Vi kan – och bör – hoppas på globala åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser” och ”bromsa eller stoppa den globala uppvärmningen”, säger Matthew Yglesias på Slate. Men det är ”utomordentligt osannolikt” att förändring kan komma tillräckligt snabbt för att hålla tätbefolkade områden som New York säker.

Varningar fanns
Orkanen Sandy behandlas också i mailutgåva av nyhetsbrevet Counterpunch i en artikel av Ritt Goldstein, en amerikansk undersökande politisk journalist som bor i Sverige. Han nämner att det i september fanns en artikel i New York Times av professor Klaus Jacob skrivit en rapport om miljöhot. Han konstaterade att om vattenvågen från den tidigare orkanen Irene hade varit om en fot högre så hade tunnelbanans tunnlar ha översvämmats och pendeltågssystemet skulle ha blivit oframkomligt. En del av New Yorks (NYC) under-floden tunnelbana tunnlarskulle ha varit oanvändbara för nästan en månad eller längre med en ekonomisk förlust på ungefär 55 miljarder dollar.

Bloomberg News har rapporterat att det kan ”ta veckor av arbete och tiotals miljarder dollar” för att tunnelbanan i New York återfår full service. Därtill kommer bland annat de korrosiva effekterna som havsvattnet översvämningar i New York kommer att ha på elektrisk utrustning och de ”mänskliga kostnaderna”.

Man noterar att varken Obama eller Romney gör några kopplinga mellan klimatförändringarna och Sandy i sina uttalanden. Inte konstigt, båda nonchalerar frågan, vilket är fullständigt ansvarslöst. Och nligt en färsk undersökning av Pew Research tror bara 48 % av republikanerna och 85% av demokraterna på den globala uppvärmningen.
Man noterar också att Haiti av allt att döma drabbades hårdare av Sandy än USA, och inte alls fått samma uppmärksamhet i massmedia.

Kapitalismen är största hindret för att ta itu med klimatkrisen?
Många med mig menar att kapitalismen är huvudorsaken till klimatkrisen. Kapitalismen baseras främst på privata företag, med allt större dominans för storbolagen (Officiell statistik), där var och ett sträver efter allt större vinster hela tiden. Det är då en fördelatt avstå från kostnader för att förbättra miljön och motverka klimatförsämringar. Och politikerna främsta uppgift är att förvalta samhället åt den dominerande klassen (kapitalisterna). Man måste idag koppla krisen då det gäller miljö och klimat med krisen i kapitalismen. Det gör inte Miljöpartiets ledning som snarast framstår som ett hinder för en bra miljöpolitik. Vad har miljöpartiet att säga om Sandy? På hemsidan står ingenting.

Det finns några bra böcker i miljöfrågan. En bra bok är Pål Steigans ”En gång skall jorden bliva vår” just för att den kopplar den mycket allvarliga miljökrisen till den mycket allvarliga ekonomiska krisen.


i , , ,, , , , kapitalism, , , , , ,, ,,

Counterpunch IPSnews SvD Aftonbladet Pål Steigan om Sandy Miljöpartiet SupermiljöbloggenGreenpeace DN DN Debatt 24/9 Sveriges Radio 24/9 SvD ledaren 25/9 Aftonbladet Expressen DN Birger Schlaug Miljöpartiet SvT FIB-Kulturfront

  1 comment for “Vilken betydelse har klimatförändringar för Sandy härjningar?

  1. Martin Kullberg
    3 november, 2012 at 12:54

    Växthuseffekten handlar om att energi kommer till jorden och sedan inte strålar ut ifrån jorden i samma hastighet. Systemet (planeten jorden) har då mer energi, det medför att allt som sker sker med mer energiinnehåll, när luften söker jämvikt sker det våldsammare med mer energi.

    Finns en växthuseffekt är den självklara konsekvensen av det att man då bör se totalt sett mer väder av alla de slag och starkare väder av alla de slag.

    Givetvis är det svårt att kvantifiera detta, man kan ju uppleva att det är så bara som en följd av att media ökat sitt väderintresse. Men då den vanlige tidningsläsare upplever de saker som de som studerar väder säger skall ske, så kan det inte avfärdas som en tidningsanka.

Comments are closed.