Vilka är det som mailar P1-morgon?


Idag handlade P1-morgon efter 06.30 om hur skolbarn i en Malmöskola klarar fastan. Ungefär 10% av eleverna är muslimer och man intervjuade tre av dessa barn.

Efter en stund övergick programmet till den mer traditionella formen och programledaren Lasse Johansson intervjuade en etniskt svensk forskare.

Ett av de intervjuade barnen tyckte på en direkt fråga att det vore skoj med ett ramadanpyssel på samma sätt som de kristna barnen i juletid får ägna sig åt julpyssel. Forskaren lät positiv till detta och efter en stund berättade programledaren att ”- det bara rasslat till i P1-morgons maillåda med folk som undrade om barnen skulle få tillverka bombbälten som ramadanpyssel..

I vanliga fall får inte vi radiolyssnare, lika lite som TV-tittare och tidningsläsare, reda på djupet och omfattningen av den misstro och de fördomar som uttrycks till våra medier i form av lyssnarpost och liknande.

Det finns en del självklara skäl till detta samtidigt som det är lika givet att medierna på ett eller annat sätt ska redovisa det. Att göra som P1-morgons programledare är förstås naturligt, men man bör också följa upp en förbiflugen anmärkning av det slaget, inte bara tiga ihjäl den.

Sannolikt kommer man internt att relatera det sagda och fundera vidare på om, hur och när man ska följa upp de spontana yttringar som kommer från skaran av lyssnare.

Det ser jag fram emot.

Den andra delen av mina tankar rör de fördomar som uttrycks på detta sätt. Göran Persson såg för något år sedan till att utbildningen i skolorna kring förintelsen skulle förstärkas. Som de flesta vet är det dock muslimer som i första hand utsätts för diskriminering och förföljelse. (se länken längst ner)

Analogt med de insatser som myndigheterna vidtar för att informera om förintelsen för att på det sättet motverka antisemitism, så bör väl också myndigheterna vidta kraftfulla åtgärder mot islamofobin?

Eller ska resonemang som P1-skribentens få passera, ska Integrationsverkets islamofobiforskning inte leda till någon typ av åtgärd från rikspolitikers sida?


5 svar till “Vilka är det som mailar P1-morgon?”

 1. Frågan i rubriken är intressant dock, jag är en av de som ofta har synpunkter på P1s program och skickar mail då och då. Ibland tas det upp – ibland inte naturligtvis. Ofta sitter jag i bilkö eller liknande och mailar från nallen. Däremot var jag oskyldig i det här aktuella fallet och misstänker att rasslet var ett utslag av någons litet bittra humor efter allt som hänt runt om i europa och Bush-administrationens vi-och-dem-politik som bara syftar till att slå split mellan folk med olika etnisk bakgrund.

 2. Hej Jinge!

  Jag bara undrar hur uttrycket Islamofobi har kunnat bli rikssvenska. Ska vi sätta titeln Kristofobi mot de som ogillar kristendom? Eller Hindufobi mot de som ogillar hinduism?

  De jag skriver som ogillar Islam är dock inte samma som skriver att de skall göra bombbälten under Ramadan, de är väl bara obildade.

 3. Tycker du verkligen att det är konstigt? Ordet är tämligen begripligt och dessutom är företeelsen tyvärr alltför allmän.

  ”De jag skriver som ogillar Islam är dock inte samma som skriver att de skall göra bombbälten under Ramadan, de är väl bara obildade.”

  Hm.. Inte helt lyckad formulering eller oxo är jag för trött.. :) Jag begriper i alla fall inte vad du menar..

 4. En annan person som borde rapporteras till högre makter heter: Gert Fylking. För tag sen ang lucia, då flicka (tror jönköping) pratade om lucia (12-13 år) å Fylking kom med följande pedofilassociation (ung):

  ”jaja, då kan du lägga dig på rygg och ropa ”nu kommer jag, nu kommer jag…” (en annan programledare avbröt då kd-pretendenten med att ”vi har minderårig i tlf”). Men han borde bli anmäld!

  Var ”sveriges populäraste morgonshow” på rixfm.