Vi svenskar ÄLSKAR att tjafsa om spriten


En sak som alla svenskar har åsikter om, och givetvis alltid vet bäst om, är spriten.

Då menar jag givetvis inte smaken eftersom våra smaklökar inte kan känna någon smak på en dryck som har starkare alkoholkoncentration än 15-20 procent. Så när du hör någon surra om att en Single Malt är fin som snus så har du fått korn på en storljugare.

Nä, diskussionerna går höga efter det förslag som tidigare fanns om att sänka alkoholskatten med 40%. Somliga var för och andra emot. Bland annat hävdade man att det gick så illa i Finland när de gjorde just det.

Ekot: Nu, drygt ett och ett halvt år efter skattesänkningen, kan den finska regeringen konstatera att det inte längre finns någon svart marknad. Medan den svenska tullen brottas med en mycket stor resandeinförsel av alkohol från utlandet, så har den finska tullen inga problem alls.

Se gärna det som en kommentar till notisen jag klippte ur SvD idag.

Finlands biträdande finansminister Ulla-Maj Wideroos säger till Ekot: – Man kan tydligt se att ökningen har bedarrat. När nymodigheten har gått över landar vi någonstans på en något så när normal nivå.

De som värnar om Systembolagets försäljningsmonopol och höga skattenivåer har ett enda argument som är bra. De hävdar att de som inte har alkoholproblem ska vara solidariska med de som har, och därför betala mer och bara köpa på systembolaget.

Men nu ser inte verkligheten ut så. Vill jag ha en flaska Estländsk vodka ikväll så finns det ett flertal försäljningsställen. Dels kan jag ringa en lokal langare som kör ut

spriten, och dels kan jag vända sig till vissa affärsidkare som tillhandahåller ”dricka” under disken.

Bägge dessa distributionssätt har betydande nackdelar. Till att börja med så är de en växande del i en svart och därmed kriminell ekonomi. Dessutom så förekommer ingen som helst kontroll av vare sig köparens nykterhet eller ålder.

Ska vi uppnå en situation som motsvarar den finska – utan en svart marknad – så måste vi anpassa skattenivån så att incitamentet för kriminaliteten försvinner.


Svart-Öl, landets vanligaste sort

Men alla håller inte med om detta. T.e.x. skrev Lasse igår: – Vill man sänka priserna och göra alkohol mer lättåtkomligt så vill man samtidigt se fler rattfyllerister på vägarna.

Det är ett kul retoriskt knep, men gör det inte till sanning..


9 svar till “Vi svenskar ÄLSKAR att tjafsa om spriten”

 1. Du bör nog skilja på kriminalitet och konsumtion. Sänker man priset på sprit ökar konsumtionen, vilket ökar antalet alkoholister, vilket ökar antalet rattfyllerister.

  Det är samtliga alkoholforskare i världen överens om.

  Lasse, med ett glas rödvin bredvid datorn!

 2. Finlands biträdande finansminister Ulla-Maj Wideroos säger till Ekot: – Man kan tydligt se att ökningen har bedarrat. När nymodigheten har gått över landar vi någonstans på en något så när normal nivå.

 3. Den finländske biträdande finansminstern har säkert rätt när det gäller förhållandena i Finland. Vilket inte är detsamma som en normal nivå i Sverige.

  De super ju hårdare i Finland än i Sverige, så normaltillståndet i Finland kanske vi inte vill ha här, speciellt inte på vägarna.

 4. Såå? Du känner till hur finska normalförhållanden är?

  Jag menar att den ökade kriminaliteten med svartspriten gör effekterna ännu sämre. Dels så ökar fylleriet och dessutom (!) för vi en ökad kriminalitet.

  En prissänkning i Sverige skulle få samma effekt som i Finland, en höjning och sedan återgång till det normala. Bortsett från att kriminaliteten skulle bli mindre..

 5. Verkar konstigt det där med; inte kunna känna smak på starkare grejer? Inte känna skillad på vodka o whisky?

 6. Jodå. Det gör man, på LUKTEN. Smaklökarna blir helt bedövade så att det man känner är den arom drickat har eftersom t.ex. Whisky ofta är så speciell arom.

  Men sätter du en klädnypa på nosen och inte ser färgen på det du dricker så är chansen stor att du missar. fast just Whiskey är väl lättast att känna igen eftersom vissa luktmottagare sitter i gommen antar jag.

  Men alla smaklökar är helt av banan om du sörplar i dig något som innehåller 40% alkohol. De tackar för sig redan vid 20%

 7. Okej! Jag väljer att tro på dig när det gäller sprit då! Men inte när det gäller politik.

 8. Hårdare och rätvisare straff vi rattfylla.
  Kör man rattfull och blir ertappad på det ena eller andra sättet så borde den som kört bli frihetsberövad med omedelbar verkan utan föregående väntan på rättegång.
  Det har ju visats sig att förselserna bedöms inte lika i våra rättssalar utan straffet är beroende på hur tät man är.
  Gör så folk tar ett personligt ansvar.

 9. Det är en otrolig skillnad på t.ex. en Famous Grouse (blended) och en Ardbeq (rökig singelmalt). En bättre whisky har ofta en mycket rundade karaktär och smakar faktiskt betydligt mycket bättre.