Vi får de makthavare vi förtjänar skriver DN


Så långt kan man knappast anföra något mot DN:s ledarartikel idag. Som vanligt kan man plocka ut diverse russin.

De skriver bland annat: Lång tid vid makten deformerar människor. Ändå brukar ledare för partier som får förnyat förtroende av väljarna själva kunna bestämma när de ska gå. Positionen i maktens centrum ger dem ett kunskapsövertag. De har både en överblick och inblick som potentiella utmanare saknar. Så även när det regerande partiet skulle önska en annan ledare vågar det inte ta risken att utmana den sittande.

Det gäller i högsta grad Socialdemokratiska Arbetarepartiet förstås. Jag tvivlar starkt på att Göran Persson är speciellt accepterad ens inom sitt eget parti. Folk är rejält kritiska till den marknadsliberala linje som Persson & Co drivit de senaste åren. Det finns inte en enda sektor som idag sköts på ett nöjaktigt sätt, eller där strukturförändringar inte slagit hårt mot medlemmarnas- och väljarnas plånböcker.

DN: Demokratin mår varken väl av att makthavare regelmässigt förlorar val eller av att de nästan alltid får sitta kvar. Huvudfrågan är: Har de gjort vad de lovat och vad man kan förvänta sig av dem?

Det är närmast en akademisk fråga. Persson har inte gått till val på att försämra levnadsvillkoren för sina väljare så därför kan man svara nej utan tvekan. Men skulle en borgerlig regering vara bättre för majoriteten av befolkningen?

Givetvis inte.

Vi ser redan under förfäktningen inför valet hur borgerliga företrädare tenderar att anamma nazianstuckna organisationers prat, som Folkpartiets köp av Sverigedemokraternas retorik.

Reinfeldt vill att arbetarna ska skattesubventionera de besuttnas pigor samtidigt som (m) vill sänka sjuk- och

arbetslöshetsersättning trots att dessa till stor del är finansierade som försäkringar. Arbertslöshets- respektive sjukförsäkringar.. Att man vill sänka pensionerna för vissa grupper är också signifikativt för en borgerlig politik.

Senast för några dagar sedan talade man om att ta upp till tio miljarder från sjukförsäkringarna och överföra dessa slantar till rehabilitering. Det man inte sade i klartext var att man helt sonika tänker sänka sjukförsäkringen ytterligare och i förlängningen dela ut dessa pengar till privata vårdgivare som ska hjälpa landstingen med rehabilitering. Ett smygsätt att flytta skattemedel till ”marknaden”.

Så visst får vi de makthavare vi förtjänar.

Jag kommer att rösta på Vänsterpartiet i år också trots att det är med yttersta ovilja jag ser att partiet stöder en minoritetsregering med Persson i ledningen.

Men har vi verkligen förtjänat en borgerlig regering?

[i] DN:s ledarsida idag


5 svar till “Vi får de makthavare vi förtjänar skriver DN”

  1. Frågan är hur många som går på alliansens locktoner. Nu verkar det som så, men blir det så i valet, då är vi illa ute.

  2. ”Men har vi verkligen förtjänat en borgerlig regering?”

    Ja du, det var frågan. De arbetande svenskarna förtjänar absolut en borgerlig regering.