Vi bör bojkotta OS i Kina


Olympiska Spelen har en absolut särställning bland världens alla idrottsintresserade människor, och jag har själv genom åren träffat flera stycken som i god tid planerar sina semestrar så att de kan sitta framför sina TV-apparater hela tiden.

För egen del så har jag också tittat lite på t.ex. höjdhoppsfinaler och annat där Sverige haft en chans till medalj. Med andra ord så har jag inte tittat speciellt många gånger. Sedan fem-sex år har jag inte ens en TV och ingenting skulle få mig att åka hem till någon för att se på OS.

Nu håller situationen i Tibet på att eskalera, och de flesta av oss minns väl munkarnas protester i Burma. Jag vet fortfarande inte om uppgifterna om att hela klosters innevånare försvann, fängslades eller mördades, men jag inser att samma sak riskerar att hända nu. Enligt kineserna så heter skurken Dalai Lama. Utan att ha specialkunskaper så tillåter jag mig att ställa mig tveksam till detta påstående. Dalai Lama må vara en ledare med mycket högt anseende bland de sina, men att uppmuntra till protester mot en brutal militär övermakt verkar inte speciellt rimligt.

DN: ”Militära fordon fanns överallt, enligt ögonvittnen, och utländska turister som lämnat Tibet vittnade om stort våld. Det fanns även tecken som tydde på att den kinesiska ledningen i Peking försökte skaffa sig herraväldet över informationen som kom ut från Lhasa.
Det var svårt att komma fram med mobiletelefonsamtal till staden och i Peking infördes extra internetcensur av händelse-
utvecklingen i Lhasa. Vissa tidningar och sajter blockerades där internationella nyheter kan läsas.
Kinesiska tv-kanaler visade bilder av brinnande bilar och talade om oskyldiga civila offer. De anklagade Dalai lama för att vara hjärnan bakom protesterna.”

Snarare tyder det som nu händer på att Olympiska Kommittén återigen sålt smöret och tappat pengarna. Att ge OS till diktaturstater för att därigenom få dessa mer demokratiska är utomordentligt tveksamt. Det man möjligen åstadkommer är en hårdare repression och att man – som i Kina, transporterar bort sådana personer som kan skada den sittande regimen. I Kinas fall rör det sig om i första hand bostadslösa, fattiga och oliktänkande. Man får uppenbarligen tycka att regimen är skit, men säger man det högt så väntas repressalier och eventuellt avrättning.

Kinesiska familjer som får fler barn än det enda stipulerade, drabbas av att nästkommande barn inte får något ID-kort och därmed går miste om sina rättigheter. Dessa barn kan aldrig söka in på universitetet eller skaffa pass, de blir kort sagt en tredje klassens innevånare, om ens det.


Dalai Lama, en from man som hetsar till upplopp?

Att Sverige drar tillbaka sitt OS-deltagande så här kort inpå spelen är en önskan som ger sämre odds än sju rätt på Lotto, men visst vore det bra om TV vägrade att distribuera OS-bilder, eller i vart fall om svenskarna vägrade att titta på eländet. Ett brett avståndstagande skulle sända signaler både till den Olympiska Kommittén och till arrangörsnationen. Nu riskerar vi i stället att få en upprepning på slakten i Burma, samtidigt som nyheterna från Tibet filtreras av Kinas högsta ledning, den ledning som hoppas att OS blir en stor propagandistisk framgång.

Väljer Kina att strunta i de mänskliga rättigheterna så önskar jag att vi kunde strunta i Kina.

”Som kuriosa kan jag nämna att Dagens Nyheter ger nyheterna ifrån Tibet långt större uppmärk-
samhet än t.ex. israelernas mördande i Gaza för någon vecka sedan. Det är m.a.o. skillnad på tibetanier och palestinier…”

DN1 SvD1 AB1 Dagbladet Politiken

Andra om , , , , , , , , , ,

[tags]Dalai Lama, Kina, Tibet, Burma, Olympiska kommittén, OS, Olympiska Spel, Diktatur, Upplopp, Förtryck, Politik[/tags]


40 svar till “Vi bör bojkotta OS i Kina”

 1. Att DN ger mer uppmärksamhet till händelserna i Tibet är bara vanlig nyhetsvärdering. Det som händer i Tibet är nämligen ovanligt och får därför stor uppmärksamhet. Attacker och mördande av palestinier är vanligt och får därför knappt någon uppmärksamhet alls.

  Sådan är medielogiken.

 2. Det är lika ovettigt som att tex ge Israel olympiska spel. Vansinne i kubik!

 3. Bra Jinge, nu börjar det likna något, vad som kan tilläggas är möjligtvis fängslandet av den sexåriga Panchen Lama som skedde 1995, som fortfarande är i Kinesiskt fängelse, om ens vid liv.
  Fler måste öppna truten och säga ifrån, Kina har mer eller mindre världen i schack ekonomiskt, många är därför fega att uttrycka missnöje med rådande situation.

 4. Ja, inte blir kritiken mot Kinas brott mot mänskligheten rättigheter särskilt högljudd, eftersom handelsdelegation efter handeslsdelegation reser dit för att sälja.
  Man kommer bara att uttrycka beundran för stabiliteten i landet.

 5. Jag tittar inte på idrott eftersom alla är mer eller mindre dopade. Jag tror inte ens att svenska idrottsmän och kvinnor är speciellt mycket renare. Så i normala fall struntar jag helt i OS men Tibetfrågan tycker jag är viktig. Jag hoppas att det blir fler som säger ifrån som exempelvis sångerskan Björk gjorde.

  Tibet!…Tibet!

 6. Det är väl ingen större skillnad på situationen i Tibet jämfört med den i t ex Somalia eller Irak. Därmed bör väl de som protesterar mot kinas våld i Tibet betraktas som terrorister?

 7. Aftonbladet gömmer undan nyheterna om Tibet långt ner på sin hemsida.
  När det handlade om Burma var det ständigt toppnyhet samt man bedrev OPINION!!

  Är Aftonbladet rädda att tappa sin ackreditering?

  Skicka ett mail till tjänstgörande redaktör: erik.wiman@aftonbladet.se

  Be honom förklara sig och sätt press på media

 8. Maila varje företag som sponsrar OS diktaturen och fråga hur de ser på frågan om mänskliga rättigheter. Om företagen märker att kunderna frågar så kommer det svida i Kina. :)

 9. Nu är det tibetaner som dödar, och det är kinesiska regeringens fel eftersom? Och det har med OS att göra eftersom? Dalai Lama vill bli kung i tibet, eller nej, han vill bli gud i tibet, eftersom?

 10. vad exakt är det som säger att munkarna har rätt i den här frågan? typiskt emotionella argument när man automatiskt antar att den svagaste sidan automatiskt har rätt.

  tibetanerna utgör en lika liten del av kinas befolkning som samerna i sverige, och att de skulle få självständighet är ungefär lika absurt som om samerna skulle göra norrland till en självständig stat.

 11. Vilka länder får hålla OS då? Det är väl bara norden som har någorlunda rena händer vad jag kan komma på. Just det, Norges valfiske är inte helt rumsren, Danmark är med och ockuperar andra länder och Finland håller på att bygga ut kärnkraften. Återstår bara SVERIGE!

  :-D

 12. Ingen regering, ingen offentlig person kan deltage i den officielle del af OL uden dermed at blå¨stemple den helt uhyrlige undertrykkelse af menneskerettighederne i KinA og det folke- og kulturmord der har været hverdagen i Tibet lige siden Kina besatte landet. Tibetanerne har brug for verdens støtte og hvis vi mener det alvorligt med menneskerettighederne så er det nu, at vores beslutningstagere skal vise det. Boykot OL og kræv forhandlinger med den tibetanske regering i eksil om et Tibet hvor tibetanerne har selvbestemmelse over deres eget liv

 13. För er som inte känner till lite historia kan jag be er läsa på lite tack:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Tibet

  Tibet har varit ”ockuperat” sedan invasionen 1950, för er som gnäller och jämför med Irak så kan jag bara säga att två fel gör inte ett rätt, och det är inte samma sak.

  Tibet var en suverän stat fram till Kinesiska invasionen som efter 50 år fortfarande håller folk fängslade, har de protesterande munkarna dödat någon?

 14. Jag vill också att Tibet skall bli fritt, det har jag önskat länge. Men skilj på politik och idrott.

 15. Det är inte så lätt att bojkotta OS.
  Om jinge tillåter den här länken
  http://en.beijing2008.cn/bocog/sponsors/sponsors/
  så ser man alla företagen som stöder olympiska spelen i Kina. Jag är inte kund hos dom.
  Personligen som kommer jag att strunta i OS. Jag har aldrig förstått tävlingar, att folk måste visa sig bättre än andra o.s.v.

 16. Inte ens Dalai Llama vill att det ska vara en självständig stat. Han vill ha en utökad autonomi, vilket är något helt annat. Han, liksom de flesta andra tibetaner, vet att hela Tibets ekonomi bygger på den kinesiska. Att då tala om ockupation blir extremt märkligt, särskilt som de kinesiska aspirationerna går tillbaks till 1200-talet och Tibet i princip aldrig haft självständighet sedan dess. Inga länder har erkänt Tibet som självständig stat, vare sig innan 1950 eller efter.

  Det är förövrigt inga ”munkar” som demonstrerar nu utan vanliga klassiska etniska kravaller där den kinesiska över- och handelsklassen framförallt varit offer. Kineserna i sin tur är extremt hänsynslösa som vanligt när de slår ner kravaller.

  Därmed inte sagt att tibetanerna inte har rätt i sin önskan till ökad autonomi eller i sina åsikter om kinesiskt förtryck.

 17. Att Tibets numera bygger på Kinas ekonomi är en sak, att det varit ockuperat sedan invasionen och folket förtryckt sedan 1950 är en annan sak som inte kan förnekas.
  Så har det bland de protesterande även varit buddhistmunkar.
  Tibet var en självständig suverän stat då en ockuperades av Kina 1950, inget extremt märkligt med det.

 18. Bra fråga. Annars var väl maoisterna många mellan 68-75, jag vet inte riktigt eftersom jag aldrig var maoist…

 19. Nero, det är ett schysst stycke historierevisionsim du kommer med när du säger att Tibet var accepterat som självständigt 1950, däremot hade det autonomi. I praktiken har de aldrig setts som mer självständiga än t.ex Kurdistan, även om britterna försökte bryta loss Tibet från Kina kring 1:a världskriget.

 20. Nej, Tibet var inte en de jure självständig stat vid Kinas inmarsch. Den självständighet som fanns var ett resultat av Kinas allmänna kollaps seklets första årtionden och engelska påtryckningar.

  Tibet har aldrig haft en egen ekonomi. Före Kinas invasion (de jure återintåg) i landet var det ett rent medeltida jordbrukssamhälle styrt av ämbets- och adelsmän. Ingen teknologi. Knappt några vägar. Ingen elektricitet. Folket var trälar och utsatta för godtycklig rättsskipning.Ingen sjukvård. Ingen utbildning. Ett usurperande klostersystem där trälmunkar fick tigga mat till både sig själva och sina överordnade.

  Om Kina kan ockupera något som sedan urminnes tider varit en del av Kina är väl en akademisk fråga. Tibetanerna själva kanske inte är pigga på överhögheten längre – med all rätt. Men för den skull ska man inte förneka att före 1950 var Tibet förmodligen jordens mest usla plats. Demokratiska Kampuchea har fått en hård dom över sig i historien. Det lamastyrda Tibet utmålas som ett Xanadu. Märkligt.

 21. Så vit som jag vet är det inte munkar som protestera nu, ni som sa det kanske tänkte på Burma. Det är de högerextrema tibetaner som vandaliserar och dödar folk(han-kineser). Kina är livrädd för denna fråga just nu och gett order till polis och militär att inte slå tillbaks, vilket bara leder till större kaos. Och ni som tar Wikipedia som en faktakälla, ni bör gå tillbaka till biblioteket och plugga lite till.

 22. Hogerextrema tibetaner? Vad har du egentligen for kalla pa det? Det later ju som nagot som den kinesiska regeringen skulle ha kokat ihop. Fast vad vet jag. Vad galler wikipedia som kalla haller jag nog med om att den inte e perfekt, men det finns ju ofta kallhanvisningar pa wikipedia som man kan kolla upp sjalv och styrka informationen pa wikipedia med. Det brukar jag gora. Pa det sattet ar wikipedia ett valdigt anvandbart verktyg!

  Thomas

 23. Om kinas ekonomi forsatter vaxa sa kan man bara vanta sig att det blir mer demokratiskt. Regeringen fortrycker folk sa lange folk inte ar nojda med regeringen, och nojda ar de ju inte om de lever i fattigdom bl.a. Mer valstand kommer gora att folk kanner sig tryggare och att landet blir mer stabilt, och da kommer regeringen inte heller behova fortrycka folk lika mycket for att halla stabiliteten och kanna sig trygg i sin maktposition. Jag tror att demokratisering och ekonomisk utveckling gar hand i hand. Jag har sjalv varit i kina och det kanns som att folk har fatt mer friheter i takt med att den ekonomiska utvecklingen har fortlopt, men det bor man nog lasa pa mer om. I vilket fall tror jag att man faktiskt bor stodja OS om man vill att Kina skall demokratiseras. Vi bor behandla kina med respekt och lata landet bli valmaende sa kan vi ocksa vanta oss att i framtiden sa kommer kina bryta mindre och mindre mot de manskliga rattigheterna. Det blir ocksa lattare att paverka kina i den riktningen om vi gor det som vanner och partners istallet for som avstandstagande fiender. Att frysa ut landet och krava demokrati ar ju valdigt fint i teorin, men det halkar nog efter i verkligheten.

 24. Problemet är när välståndet till stor del fördelar sig efter etniska linjer som i Tibet. Då leder avundsjuka enbart till större konflikter.

 25. Jinge du kallar Dalai Lama ”en from man”.Fromhet brukar vara användbart i propagandasammanhang och Dalai Lama är en skicklig och slug politiker. Svenska medelklasskvinnor som suckar kring Dalai Lamas föreläsningar om sin andlighet och sin buddhism förvånar mig ständigt. Hur kan någon vara så naiv? Buddhistklostren i Tibet helvetet på jorden för klostrens livegna. – Shangri La? Munkarnas sexuella utnyttjande av barn för att därigenom komma i något religiöst ”tillstånd”. Ett beteende som det dröjde länge innan Dalai Lama till slut fördömde. – Förfinad andlighet?
  Victor och Victoria Trimondis bok ”The shadow of Dalai Lama” rekommenderas alla Dalai Lama – beundrare.
  I lördags hade l´Humanité en läsvärd analys av relationerna Kina-Tibet. Även historiskt sett. En vettig analys utan snyft. Hur USA ”ärvde” Tibet efter att engelsmännen släppt sitt byte från ”det stora spelet”.
  Mycket att fundera över och i detta är sannerligen inte allt klart svart mot vitt.
  Men Kina gör nog bäst i att ge Tibet en vidgad autonomi. – Vilka följderna än blir.
  För tibetanerna känner vi alla sympati. Men för min del INGEN för Dalai Lama. Eller falsk ”andlighet”. Och svensk medelklass bör läsa på sin historieläxa bättre.
  Ulla Johansson

 26. Schysst puritan är Dalai Llama i alla fall. Kul att läsa hans fördömanden av abort, analsex, sex under dagtid, etc. Trodde det var påven som var i farten.

 27. Trevligt att ni kommit igång och pratat lite, Jinge, varför togs min respons om liknelsen av Romare och Judar med Kina och Tibetaner? Var det något ärekränkande i den?
  För er Kinakramare á la gulligull, så inser ni knappast vilket liv kineserna själva lever, det är ju inte bara i Tibet folk protesterar, man behöver ju knappast kalla de protesterande terrorister eftersom de lever under en terrorregim, nästan jämförbar med Nord Korea och Burma. Hur många har försvunnit under åren, hur många är fängslade? Hur blåögda är ni egentligen?

 28. Min respos tog bort oxå pga jag inte hade referenser till det men nu hinner jag inte gå igenom alla gamla länkar igen.

  Ullas respons om Dalai Lama är sann för jag har oxå läst om det. Som Jet Li sa in en av hans interview(finns på Youtube) så är han en stor religionsymbol och bra lärare, MEN! Att han är en bra buddist behöver inte betyda att hans politik är rätt, och vi kan lära oss livets sanning av honom är inte lika med att vi måste hålla med hans politiska synpunkter.

  Vad jag vill uttrycka mig i min tidigare respons är att: Det är alltid politiskt korrekt i väst att fördöma Kinas regering eftersom den inte har demonkrati, vad än den gör, men PK betyder inte alltid att det är rättvist. Vad jag menar är att vi ska döma från fall till fall, och just detta fall var det de aggressiva tibetaner som började göra dåliga saker. Ok att de är missnöjda med sin situation, men det ger de inte rätt att förstöra andra människors liv och egendom.

  Och ni som tycker kineser lever som folk i Nordkorea och Burma, ni bör åka till Kina och bo där nån månad, prata med folk där, innan ni slänger hit en sån kommentar.

 29. Jag har kontakt med flera kineser, hörde bl.a om den ökade kriminaliteten på landet, man stjäl t.ex gatubrunnslock för metallens skull, mycket farligt att vara ute och gå när det är mörkt.
  Med det tryck mot och fängslande av politiska oliktänkare och förföljelse inte bara mot Tibet utan generellt händer protester förr eller senare om inga förbättringar görs. Nu väljer ju dock många att blunda för det ju mer vi i väst blir indragna i Kinas ekonomi och hela världen beroende av den.
  Linus: Det beror också kanske på var i Kina du åker och bor.

 30. Nu ligger diskussionen utanför tibetfrågan så Jinge kanske inte vill vi ska fortsätta här :o)

  Men Nero, snälla, det bor 1,3 miljard kineser i Kina, klart finns det massa kriminalitet om bara en miljondels kineser vågar begå brott. Det där kommer en intressant fråga: Kina har alltid haft lägre kriminalitet än USA, men kriminaliteten ökar med landets ekonomi. Varför? För att Kina tillämpa en ”kommunistiskt kapitalism”, där en minoritet har samlat ihop en stor mängd pengar medan en majoritet är fattiga. Låt oss inte glöma att de som har pengar har oftast makt oxå. Låter det bekant? Jo—modell USA. Skulle man plötsligt införa en västländsk demonkrati nu i Kina hade de som har pengar suttit kvar i regeringen i alla fall, kanske bara byter ett namn till demonkraterna eller republikerna.

  Kineser har sen länge tillbaks efterlängtat USA:s rikedom och världsmakt, så vår fina ”neutrala socialistiska samhället” skulle de aldrig acceptera. Och tror du politiska oliktänkare i USA har det bra? Knappast tror jag, titta på Guantanamo. En sak är iaf bra med en USA liknande demonkratiskt system, det är att man kan snacka skit om vad man vill om vem man vill, bara det inte rör sig politik(och religion).

  Och jag har rest mellan 4,5 provinser i Kina och bott i Peking 3 år, jag har pluggat och jobbat med kineser, rika som fattiga. Det finns vissa egenskaper hos kineser som inte finns hos svenskar, t.ex. tolerans. Alla kineser jag känner–finns en hel del som har bott flera år utomlands och har haft en västländsk utbildning–är för dödstraff, men emot osolidaritet. De vill ha en stabil ekonomisk utveckling. De kan tänka på en förbättrad demonkrati BARA om det inte påverkar solidariteten.

  Vi i väst kan visst påverka Kina mot ett positiv utveckling, men i slutändan är det ändå kineserna själv som får bestämma vilket system som passar dem bäst.

  Och back to topic: för GUDs skull, blanda inte OS med politik!

 31. Som icke-sport-intresserad bryr jag mig inte om OS alls, däremot bryr jag mig om Tibet.

  Som gift med asiatiska känner jag till en hel del också, även om kineser, men det tänker jag inte ödsla er dyrbara … med.

  Har själv hört Dalai Lama säga att homosexualitet inte är bra för troende Buddhister, om man vill nå ”högre” utgör det ett hinder, annars spelar det ingen roll.

  Alla kastar allt ansvar på de protesterande Tibetanerna när det egentligen är kinas eget sätt som drivit dem till det, kanske har Dalai Lama även ”inspirerat” dem.
  Man utnyttjar givetvis det faktum att OS kommer att dra världens ögon till Kina och väcker man lagom till detta protesterna får det ”kanske” effekt, positiv effekt hade man hoppats men istället blir det värre.

 32. Förtydligande till det jag nyss skrev. Politiskt förtryck kommer finnas i Kina, med eller utan Tibet. Fattigdom och kriminalitet, lika så.

  Dessutom. Jag har varit både i Kina och Myanmar/Burma. Burma är långt fattigare. Bussarna stoppas regelbundet för att kontrollera att folk har rätt att åka vart de vill. Medierna är långt mer granskade.

  Nord-Korea hann jag inte med. Där måste man ordna visum 2 veckor i förväg (tog mig 2 dagar till Myanmar/Burma, 5 dagar till Kina), man måste åka med en guidadtur, man får inte röra sig ensam, etc.

  Det går inte att på något sätt att jämföra Kina med Nord-Korea eller Myanmar/Burma. I Kina kan man köpa biljetter fritt, åka hur man vill, tala med man vill. Man stoppas inte längs vägen för att visa legitimation. Kineserna kan surfa relativt fritt på nätet (i Myanmar/Burma fanns internet nästan bara för utlänningar).

  Likställ inte dessa länder. Myanmar/Burma är inte Nord-Korea, Kina är inte Myanmar/Burma.

 33. Jag likställde inte länderna, men kopplar dem samman, för de har vissa likheter och påverkar länderna kring dem med att successivt sprida flyktingar från sig. Burmeser och Kineser har sedan långt tillbaka flytt till bl.a Thailand, till hela Europa kommer fortfarande kinesiska flyktingar av olika kategorier i massor, trots att det blivit ”så bra”.
  Det är ibland en fråga om hur jävligt kan det bli, Norkorea toppar väl den listan men för den skull måste vi, övriga världen med tanke på mänskliga rättigheter påverka och inte fega i lägen som detta.
  I annat fall är vi också del i den process som vi tillåter pågå, utan att yttra något, istället hålla med förtryckar staten och dess fortsatta kamp att hålla människor på knä.
  Om ni är så kunniga i området, varför skriver ni inte mer kritiskt, varför gullar ni med dem?