Vi behöver en ny vänster!


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
Fredrik Reinfeldt har genom sitt partis kursändring gjort en ”Blair” skriver någon tidning i dag. De menar att han tagit ett kraftigt steg mot mitten för att konkurrera med (s). Sossarna har ju under Göran Perssons ledning tagit ett antal steg åt höger, och idag är det ”marknaden” som är partiets ledstjärna. Hör man Persson säga något offentligt idag så är det med största sannolikhet ett lovprisande av tillväxt och privatisering.

Vi vanliga dödliga ser hur utslagningen ökar och jobben flyttar utomlands. För en liten bieffekt av EU-medlemskapet är att företagen försvinner och likaså jobben. När det var folkomröstning om vi skulle vara med i EU eller inte så var det främsta motivet för medlemskap att vi därmed skulle undvika just detta.

Nå, men den svenska vänstern då?

Ja den vänster vi har i landet är partiet som kallar sig vänster. Jo föralldel, visst är de väl vänster på ett eller annat sätt. Men jag måste erkänna att jag har lite svårt för en ”vänster” som samtidigt förklarar att de stöder ett högborgerligt partis regeringsinnehav. När vänsterpartiet har chansen att tvinga fram ett nyval så tar de inte denna chans. Att det på kort sikt skulle innebära en framgång för de borgerliga partierna (förutom (s)) kan inte, enligt mitt sätt att se saken, få innebära att man i stället konserverar situationen.

Hur ska (v) göra med frågan om EU:s konstitution? Tänker (v) göra ytterligare en pudel?

Ohly skriver idag i Expressen: ”Det innebär inte att vänsterpartiet kommer att ge upp vår kritik av kapitalismen. Inte heller kommer vi att avstå från att ta ställning för en annan världsordning och mot klass- och könsorättvisor, rovdrift på miljön och alla former av förtryck.”

Alice Åström har sagt: – Den politiker som inte tror på sin egen förmåga att övertyga folk om EU:s förträfflighet och vågar låta frågan om konstitutionen prövas av folket tror inte på demokratin och att makten utgår från folket..

Varför då stödja (s)? Min uppfattning är att vänsterpartiet marginaliserar sig själva samt att de redan har gett upp.

Vi behöver en ny vänster!


3 svar till “Vi behöver en ny vänster!”

  1. En mycket viktig och bra blog, speciellt sett från amerikansk synvinklet där vi kan se vad som skulle hända om Sverige följer USAs ständigt mer högerradikala kurs. Jag har en del komplemmentarande tankar från amerikansk horisont på http://www.frantzell.org/wp

  2. Visst behöver vi en ny vänster. Det blir väl som vanligt, det stora partiet splittras upp i en massa småsekter.