Vet riksdagen vad den gör?


Den politiska turbulensen under de senaste åren har lett till att riksdagen kommer att se annorlunda ut efter valet 2006.

Det är inte så konstigt kanske, men är det alltigenom önskvärt?

Kommer blocken att se likadana ut efteråt? De båda listorna och Vägval Vänster kan antas ställa sig utanför den traditionella block-bildningen.

Och igår förklarade (mp) att deras regeringssamarbete upphör om inte regeringen ställer upp på deras krav om folkomröstning om EU:s nya konstitution.

Valet 2006 kan komma att inne-fatta:

Centerpartiet
Folkpartiet
* Junilistan
Kristdemokraterna
* Kvinnolistan
Miljöpartiet
Moderaterna
Socialdemokraterna
* Vägval Vänster
Vänsterpartiet

En sak som många bortser ifrån är de nazistiska grupperingarna Sverige- & Nationaldemokraterna. Ingen av dessa har än så länge någon större chans att komma upp i röstetal så att de får plats i parlamentet.

För idag är ytterkantsgrupperna långt ifrån politiskt korrekta.

Samtidigt måste vi vara medvetna om att det finns en betydande kritik mot samhällets invandringspolitik, och den kritiken saknar i nuläget hemvist bland de tio nu uppräknade partierna.

I samma stund som vår inrikes-politik snuttifieras med en massa nya småpartier som slåss om riksdagsrepresentation så öppnas också arenan för dessa små nazianstukna grupperingar.

För blir det legitimt att rösta på diverse ”listor” så är det väl också legitimt att rösta på partier som kallar sig något med ändelsen
–demokraterna..

Det kan bli ett högt pris att betala bara för att förhindra folk från att säga sitt hjärtas mening om EU:s nya konstitution.

Personligen undrar jag om det är värt priset.


7 svar till “Vet riksdagen vad den gör?”

 1. Jo fast på sikt.. De är ett liberalt parti och de kan inte gå för hårt fram. danske Folkeparti har ju knappast samma krav från sina väljare i nuläget. Men det har vårat (fp).

 2. Tyvärr verkar vänsterpropagandan fungera. Folkpartiets program för att minska bidragsberoendet anklagas för att vara rasistiskt. Läs det själva och se var rasismen kommer in! I en bisats nämns att åtgärderna ÄVEN gäller nyinvandrade och flyktingar.Vänsterpropagandan säger också att Mauricio Rojas är någon sorts gisslan hos fp, en sorts Onkel Tom. Men det säger mer om dem själva, som tydligen anser att någon med invandrarbakgrund omöjligen kan ha egna åsikter om den svenska socialpolitiken.

 3. Hmm.. Att vårt (fp) inte är lika främlingsfientligt som Dansk Folkeparti? Eller är det Henrik som för fram vänsterpropaganda..?

  Jag tycker att det är rimligt att man integrerar invandrare, på samma sätt som man agerar för att arbetslösa ska ut på marknaden så snabbt som möjligt.

  F.ö. är det mååånga fler än Rojas bland invandrade svenskar som har synpunkter. De flesta jag träffat i.a.f.

 4. Sorry, jag kanske överreagerade lite. Men jag är lite extra känslig just nu efter att t.ex. ha läst denna
  debattartikel i Dagens Nyheter. Och vad jag menar är att man avslöjar mer om sina egna fördomar än om fp:s politik. Mauricio Rojas insats beskrivs t.ex. så här: ”även om de skaffar ett sken av legitimitet genom enskilda invandrade personer”. Endast fiskar som simmar i grumliga vatten drar upp personers bakgrund istället för att diskutera sakfrågan.

  Så har vi Ali Esbati som skriver om ”Folkpartiets flört med rasistiska strömningar” baserat på samma artikel.

  Om en lögn repeteras tillräkligt många gånger blir den en sanning. Därför reagerade jag med reptilhjärnan och drog till med ”vänsterpropaganda”.

 5. Oki. annars så är ju ”- Om en lögn repeteras tillräkligt många gånger blir den en sanning. Därför reagerade jag med reptilhjärnan och drog till med -vänsterpropaganda-”.

  Inte signifikant för vänstern bara.. :-)

  Själv har jag råkat rejält illa ut på vissa högerextrema bloggar. De letar fel som attan, och hittar de inga så hittar de på en massa lögner som de presenterar som sanningar.. :-) Själv så läser jag inte ens skiiten längre..

  Jo jag läste Alis bloggning i ärendet. Jag har lite svårt att bli alldeles klar över vad jag tycker, men givet är att den danska motsvarigheten till (fp) har en främligsfientlig agenda. Klart att sv (fp) får en släng av sleven, i all den stund som man kritiserar den förda politiken.

  Att de i långa stycken har rätt spelar ju mindre roll…

  Men Folkpartiet skrämmer inte mig ska du veta. Det som skrämmer mig, och som föranledde inlägget är att jag tror att de nya ”partierna” kan innebära att ND/SD känns mer legitima. Onda aningar, kan man säga.

  Och sedan har jag oxo rätt i att ett liberalt parti i Sverige, by default, inte kan bli ”invandrarfientligt. Det är så oliberalt så det luktar.. Men det kan oxo vara det som legitimerar (fp) att vara kritiska mot den förda politiken. Det är ju inte bara jag som vet just detta..