Vem väljer vad i Irak på söndag?


Nu inleds den helg som kommer ge de irakiska medborgarna möjlighet att rösta på okända människor i okända koalitioner som har okända målsättningar.

Inte ens vallokalerna är kända i skrivande stund..

Vissa, George W Bush bland annat, kallar detta för ett demokratiskt val. Men om irakierna väljer “fel” så kommer inte USA att godkänna valet. Och är det verkligen irakierna som väljer? Personligen är jag rädd för att det är USA som väljer, och att de väljer inbördeskrig.

Jag hoppas verkligen att jag är en dysterkvist och har fel..


9 svar till “Vem väljer vad i Irak på söndag?”

 1. I en opinionsmätning som Irakiska planeringkontoret gjorde med 33.313 Irakier över 18 från hela irak fick man svaret att 72.4% av befolkning vill och tänker rösta.

  Ingen påstår att valet kommer att vara perfekt. Men demokrati är långt bättre än diktatur och jag är glad att USA möjliggjort för Irakierna att få välja sina ledare. Vad är ditt alternativ till fria val Jinge? Diktatur under Saddam? Det hade varit alternativet om inte USA hade gått in i landet.

 2. Jag är kanske en dysterkvist. Någon skadeglädje är det iaf inte.. DEt vore verkligen mulligt om valet innebar att irakierna fick en demokratiskt vald regering och USA/UK kunde ta hem sina trupper.. Men jag tror nog mer på ett inbördeskrig. Men så är jag också en dyserkvist..

 3. Jag kan intyga att Jinge är en dysterkvist. Det är kanske därför att han är vänster? Ett nytt forskningsfält kanske, korrelationen dysterkvist och vänstersympatier. Men att festa — således ett annat forskningsfält som är korrellationen festkompetens och politisk preferens — är i alla fall vänster och nyliberaler rätt bra på. Idealismen kanske? Men att få till frihet från förtryck kräver kanske något mer än en hjärna som svävande far omkring däruppe mellan molnen…?

  Jag tror att jag är oerhört relevant och intellektuellt förslagen i den politiska kulturens framkant här! Vad tror ni?

  Med respektfullt välrepeterad blygsamhet, Magnus

 4. Dysterkvist-vänster-korrelationen STYRKS för övrigt av att jag ibland anses blödig och sossig på högerkanten, och jag är faktiskt inte alltid ”klackarna i taket” när jag läser Expressens söndagslöp om nån gammal larmrapport… :-]

  Forskningen går härmed framåt!

 5. Jag tror att du är intellektuell men någonstans på vägen har du spårat ur. Dessutom så är du, till min oförställda glädje, lika stor dysterkvist som jag. Skulle vi tillbringa en kväll tillsammans med några flaskor starkt skulle vi knappast komma överens om vilken politik som vore bäst. Men att jorden ska gå under inom de närmaste åren skulle vi benhårt vara överens om… :D :D :D

 6. Jag kunde inte låta bli att gapskratta när jag hörde på nyheterna att några av kandidaterna är anonyma. Vad är det för mening att rösta när man inte vet vem det är man röstar på? :-D