Vems ärenden går sosseregeringen nu då?


Det är med alltmer stigande förvåning jag konstaterar att våra politiker alltmer går företagens ärenden.


Lena Sommestad

Igår skrev jag om Ann-Kristin Nykvist som helt enkelt struntar i de forskningsresultat som talar emot genmajsen, MON863.

Hon bortser från att forskare kräver fortsatta försök för att kontrollera hur allvarliga biverkningar genmajsen kan få.

Vems ärenden Ann-Kristin Nykvist än nu går så inte är det folket som ska äta genmajsen som hon företräder.

Idag berättar SvD att hennes regerings-kollega, Lena Sommestad kommer att rösta ja i ministerrådsmötet på fredag.

Och dessutom kommer Sverige att lägga ner sin röst när det gäller de nationella förbud som vissa länder infört.

SvD: ”Ytterligare en brännande omröstning om genmodifierade grödor avgörs på fredag.

Där spelar Sverige en helt avgörande roll. Tyskland, Frankrike, Österrike, Grekland och Luxemburg har av miljö- och hälsoskäl infört nationella förbud mot fem olika typer av genmodifierad majs och raps som redan har godkänts av EU.

De får stöd av ytterligare minst sju EU-länder. Orsaken till förbuden är en oro för inbyggda växtgifter och för att rapsen ska spridas okontrollerat. Men på fredag beslutar EU:s ministerråd att förbuden måste rivas upp.

Då kommer Sverige att lägga ner sin röst. I rollen som vågmästare stoppar Sverige den kvalificerade majoritet som behövs för att de fem länderna ska kunna behålla sina förbud.”

Det finns med andra ord fog för rubriken här. Vems ärenden går sosseregeringen?

Läs artikeln i SvD!


6 svar till “Vems ärenden går sosseregeringen nu då?”

 1. Kanske ”stora priviligierade företagens ärrenden” vore mer på sin plats än ”företagens”.
  Små entreprenörsföretag kan nog fortfarande sticka och brinna i (S) ögon, det enda S är intresserad av är att sitta ned och fördela makten mellan privat och offentligt med dem som har en reell makt att förhandla med: ”sitter ni stilla i båten sitter vi stilla i båten”.

  Det handlar inte om vänster mot höger eller kapitalism mot socialism när S är i farten, det handlar om att värna om sin makt och sina privilegier genom att förhandla med andra som har makt och privilegier.

 2. Det gäller att gynna de stora företagen på de smås bekostnad. Sverige stöder ju med all kraft mjukvarupatent och diverse underliga DRM-lagar i Europa. Enda anledningen måste vara att man tycker att mycket stora företag skall kunna verka utan verklig konkurrens.

  Man undrar om statsråden redan nu planerar att göra en Rosengren dvs förgylla sin riksdagspension med uppdrag hos storföretagen. Tomas Bodström måste ju ha en plats vikt inom musikbranchen och någon annan tycks aspirera på att bli ”rådgivare” åt microsoft.

 3. Jag tror att (s) (GP) är så förbannat skraj att sticka ut så att det är därför som dessa damer får order om att inte besluta det minsta som kan vara kontroversiellt.

  En ryggradslös statsminister är orsaken med andra ord..

 4. Lägga ned sin röst. Det är fördjävligt. Jag skulle väldigt gärna vilja se henne förklara detta i Agenda eller liknande program så vi vanliga dödliga kan få ett besked varför (vilket antagligen aldrig skulle komma), men ändå få veta anledningen till detta.

  Annica

 5. Förjävligt är ordet…
  De skröt ju om att vi skulle ha något att säga till om i EU, och när våra politiker de facto kan påverka så törs de inte… Jag blir… arg.

  Annars passar det minsann att skylla alla obehagliga beslut på EU. Vad ska de skylla på i detta fall?