Vem ropar på vargen ?


I tättbefolkade Spanien, Italien, Bulgarien, Rumänien och Estland har man minst tio gånger så många vargar som vi har i Sverige.

Varför vi här uppe i norden är så hysteriskt rädda för detta djur begriper jag inte. Att fårfarmare irriteras är korkat eftersom de utan större svårighet kan stängsla in fåren, och dessutom få statsbidrag för det.

Historiskt sett hör varg hemma i vår natur, och med tanke på hur glest befolkat vårt land är så skulle det knappast vara några större svårigheter att låta stammen expandera upp till 1000 djur. Vargmotståndarna hävdar då i falsett: ”- Vad skulle Stockholmarna säga om det fanns varg i Stockholmsskogarna då?”

Enkelt, svaret är: – Häftigt !!


10 svar till “Vem ropar på vargen ?”

 1. Det är självklart att vi inte ska ha rovdjur i sverige. Vargar äter inte bara får. De skulle utan vidare ta en 3-åring också om de kom åt. Dessa djur hör enbart hemma i djurparker och i särskilda ingstängslade viltreservat. Mark finns det gott om i norrland så varför inte stängsla in ett stort område på några kvadratmil så kan du och andra rovdjurskramare åka dit och bli uppätna hur mycket ni vill.

 2. Antalet treåringar som blivit tagna av vargen i sverige under 1900 talet borde vara 0 men jag har ingen statistik.
  Jag bor på Värmdö och har inget emot vargar förutom att även ifall de fanns på Värmdö så skulle man inte se så mycket av dem.

 3. Ja siffran stämmer nog bra med 1800-talet oxo. I Sverige dödades folk av björ så sent som i höstas. Skulle jag ha varg här i haninge (det var 150 år sedan senaste vargdrevet gick) så skulle jag tycka att det var helt ok. Mark har vi så att det räcker åt en vargflock. Rådjur och harar oxo..

 4. Snälla, Erik Fredriksson, läs på i frågan innan du uttalar dig. Vargar är otroligt skygga djur som håller sig undan från allt vad människor heter. Om jag inte är helt felinformerad så har bara en enda människa någonsin blivit dödad av en varg och det var en som de höll i fångenskap. De enda som bör vara rädda för vargarna är hundar som ägarna låter springa fritt eftersom de är dumma nog att jaga upp vargarna. Vi människor bör vara rädda för hundar eftersom hundar till skillnad från vargar skadar och biter ihjäl människor emellanåt.

 5. Jag skulle inte ha något emot att ha vargar runt Stockholm. Absolut inte. Jag skulle inte vara rädd heller för att gå i skogen. Vargen är ett skyggt djur och det skulle vara en ynnest och rena rama turen om man fick se en i vilt tillstånd. Att detn skulle äta småbarn till frukost kommer väl mer från sagan om Rödluvan?

  Annica

 6. Jag har lyckan att ha sett varg i vilt tillstånd.. :-) Det var i djuprämmen i Värmland 1998 och vargtiken var ca 100 meter ifrån mig på andra sidan en vik i sjön. Nää, jag hade inte kamera med mig..

  Södertörnsskogarna skulle lätt klara av en eller flera flockar. Men jag tvivlar på att vargen skulle trivas med så mycket folk runt om sig. Tyvärr..

 7. v ilken planet är du född på Erik Fredriksson?! Du kan väl inte allvarligt mena att vi inte ska ha några rovdjur? Har du tänkt på vilka konsekvenser det skulle ha för olika ekosystem? man kan inte bara ta bort en levande organism utan konsekvenser!! Jag hoppas att du nu söker upp närmsta bibliotek eller komvux för att lära dig lite grundläggande naturkunskap.. och förresten, tror du inte att föräldrar har koll på sina treåriga barn? jag har då aldrig sett en förälder lämna ett så litet barn utan uppsyn, framför allt inte i skogen!

 8. ??

  Vilket skitsnack !!

  Här där jag bor har jag 1 km till ett berg som kallas vargberget. På 1800-talet anordnades det drevjakt på varg här i södertörn varje år. Troligen hade vi över 5000 djur i sekelskiftet mellan 1700-1800

  Fortsätter du att ljuga lägger jag in dig i spamfiltret!!

 9. 30 år sedan ja. Då var ju vargen utrotad pga alla skjutglada typer..

  Den katastrofen vill vi inte vara med om igen!