Vem dödade Kennedy?
Idag är det 50 år sedan John F. Kennedy (JFK) mördades, och vi påminns om det i artiklar och inslag i massmedia runtom i världen. Nyheten nådde mig och familjen via TV (som kom till Norrbotten 1962) då jag höll på med läxorna. Många i min generation minns detta som en av de största politiska händelserna i sitt liv. Men i själva verket hade den föga betydelse för politiken i USA och världen. Vicepresident Lyndon Johnson tog över, fortsatte och utvecklade den imperialistiska politiken och sände hundratusentals fler USA-soldater till Vietnamn. Inrikespolitiskt var han bättre (inte svårt precis) med initiativ som Medicaid och ”the Great Society”.
Mordet på Kennedy 1479379_520_293

Mordet på Kennedy är inte uppklarat, lika litet som mordet på Olof Palme och Arafats dödssätt.

Ingen vet hela historien om vad som hände. Den officiella versionen från Warren kommissionen att det var ett dåd enbart av Lee Harvy Oswald, är sedan länge misskrediterad, men oberoende undersökningar har inte presenterat något trovärdigt alternativ. En aktuell argumentation mot den officiella uppfattningen finns i Globalresearch 20/11. En orsak till att vi inte vet vad som hände är att USA:s regering har hemlighållit mord-relaterat material för att ”skydda nationens säkerhet”.
JFK untitled

År 1978 publicerade USA:s senat en utredning som hävdade att JFK troligen mördades till följd av en konspiration. Enligt den officiella versionen agerade Lee Harvey Oswald ensam och sköt tre skott. Senatskommittén presenterar bevis för att minst fyra skott avlossades. Men kan inte ange vem/vilka som stod bakom konspirationen. Oswald sköts inför TV-kameror snart av nattklubbsägaren Jack Ruby, vars motiv för dådet aldrig kom fram. (Se bilden).

Ruby skjuter Oswald II imagesCA2YL5T9

Enligt en opinionsundersökning april 2013 har intresset minskat för Kennedy-mordet. ”Bara” 59 % av amerikanerna tror nu den officiella versionen är falsk jämfört med 75 % år 2003. Detta innebär att en majoritet av invånarna i USA sedan decennier tror att deras regering kanske ljugit och ljuger för dem om mordet, medan de informerade vet att regeringen ljugit om sådant som Vietnamkriget, Iraks massförstörelsevapen, Syrien och terorrismen, övervakningen av medborgare via NSA mm.
DN har idag en stort uppslagen artikel på Kultur under rubriken ”USA besatt av att skildra JFK:s död.”

Myriader av böcker har gett olika versioner av händelser, liksom några böcker. Från början misstänktes bl.a CIA, eftersom man trodde att Kennedy ville avsluta kriget i Vietnam), Castro (eftersom CIA försökte mörda honom), och KGB (=hemska Sovjetunionens).
Lyndon Johnson untitled

En annan populär misstänkt har alltid varit demokraten och vicepresidenten Lyndon Johnson, då det fanns rykten om att Kennedy skulle komma att ersätta honom som vicepresidentskandidat 1964. Enligt en artikel på Globalresearch är Johnson är den mest sannolika konspiratörer vid en traditionell analys av medel, motiv och möjligheter. Detta påstås bl.a. i boken” Blood, Money & Power” år 2003 av Johnsons advokat Barr McClellan.

New York Times beskrev McClellan bok 2004 med orden ”Det är den allvarligaste av de offentliga anklagelser, men det är så allvarligt att seriösa människor avfärda det som påhitt.” I höst utkommer boken ”The Man Who Killed Kennedy – The Case Against LBJ” av Roger Stone en legendarisk republikansk konsult som arbetat nära flera presidenter. Boken inleds med orden ”Lyndon Baines Johnson var en man med stora ambitioner och enorma girighet. Han använde olika personliga kontakter i Texas, från undre världen från regeringen för att undkomma en tidig politisk död och få ännu större makt. President Johnson, var den drivande kraften bakom en konspiration för att mörda president John F. Kennedy den 22 november 1963.” Vidare påstås det att Nixon som vicepresident i slutet av 1950-talet anställde Jack Ruby som sköt och dödade Lee Harvey Oswald på Dallas polisstation inför TV-kameror. Och Nixon var i Dallas på affärsuppdrag för sin klient Pepsi Cola men lämnade staden på morgonen 22 november.

Nog om konspirationer och konspirationsteorier!

Mördades Kennedy för planer på närmande till Sovjetunionen?
Enligt officiell historieskrivning har världen aldrig varit så nära ett kärnvapenkrig som i samband med Kubakrisen 14-28 oktober 1962. Läget var sådan att USA hade överlägsen kapacitet för ett kärnvapenkrig genom sina kärnvapenbestyckade långdistansrobotar och genom de kärnvapen som placerats ut i Europa nära Sovjetunionens gränser. Sovjetunionen placerade ut medeldistansrobotar på Kuba, 10 mil från USA, vilket USA kom på, strax efter det att Kuba skjutit ned ett amerikanskt militärflyplan över ön.

Många högt uppsatta militärer ville ha ett militärt angrepp på Kuba och kanske på Sovjetunionen. Men president Kennedy valde att gå på försvarsminister Robert McNamaras linje, att blockera all sjöfart till Kuba under beteckningen ”karantän” eftersom blockad är en krigsförklaring. (USA har i praktiken en olaglig blockad mot Kuba sedan 50 år tillbaka, som endast fick stöd av Israel i den årliga omröstningen i höst i FN:s generalförsamling). Information om medeldistansrobotar på Kuba och karantänen i ett direktsänt TV- och radiotal, 22/10, och karantänen trädde i kraft två dagar senare.
Chrustjov untitled

När de sovjetiska fartygen som var på väg mot Kuba nådde karantängränsen var läget extremt spänt, ett krig bedömdes vara mycket nära, men fartygen vände åter mot Sovjetunionen. Efter en trevare från den sovjetiska ledaren Nikita Chrusjtjov slöts ett avtal att ramperna på Kuba skulle monteras ned under förutsättning att USA lovade att aldrig mer militärt angripa Kuba. Justitieminister Robert Kennedy sa till den sovjetiske ambassadören Dobrynin att USA skulle ta bort sina missiler i Italien och Turkiet, oklart om det skedde.
Kom ihåg att USA utbildade exilkubaner som är 1961 gjorde ett misslyckat försök att invadera Kuba!

Det var alltså USA som var berett att starta kärnvapenkrig för att behålla sitt militära överläge. Det var inte tal om att USA skulle rusta ned sina unika långdistansrobotar eller dra in sina kärnvapenbestyckade robotar nära Sovjetunionens gränser. Ojämlikheten skulle bestå. Den officiella historieskrivningen om klok diplomati är till lögn gränsande överdrift.

Den officiella version var att det rådde en slags kärnvapenbalans, och att Sovjet var ett stor krigshot. I själva verket hade USA efter andra världskriget varit inblandat i massor av krig och statskupper, medan Sovjet bara ingripit i Ungern 1956.

Vid tiden för Kuba-krisen hade Soviet 36 låndistansmissiler och USA 203. Sovjet hade 138 långdistansplan med 392 kärnvapen medan USA hade 1 306 långdistansplan med 3 104 kärnvapen, dvs nästan 10 gånger fler än Sovjet. Detta visste både Kennedy och Chrustjov.

Enligt olika uppgifter (se referenser i http://www.globalresearch.ca/50-years-of-suppressed-history-new-evidence-on-the-assassination-of-john-f-kennedy-martin-luther-king-and-robert-f-kennedy) medförde Kuba-krisen och generalernas beredvillighet att starta kärnvapenkrig en omsvängning av Kennedy till en mera fredsvänlig politik. Han började tala om kärnvapenavtal och bortdragande från Vietnam.
Samma tes framförs i boken ”JFK and the Unspeakable: Why He Died and Why It Matters” av James Douglass (Orbis Books, 2008).
* 1961 föreslog Pentagon att USA skulle sända trupper till Laos, men JFK gick in för en förhandlingslösning.
* Samma år vägrade han Pentagon att låta använda kärnvapen vid Berlinkrisen och i Sydostasien.
* I juni 1963 föreslog han vid tal vid American University total kärnvapennedrustning, slut på Kalla kriget.
* Några månader senare undertecknade han provstoppsavtalet med Chrustjov.
* Oktober 1963, månaden före mordet, undertecknade JFK National Security Action Memorandum 263 för att återkalla 1000 USA-militären från Vietnam och totalt tillbakadragande 1965.

Var det därför han mördades? Vem vet. De huvudmisstänkta är hans efterträdare president Lyndon Johnson och ledande amerikanska hökar.


i Andra om: , , , , , , , , , , ,

DN 21/11 DN 22/11 DN 2 22/11 SvD 22/11 Aftonbladet 22/11 Expressen 22/11 Globalresearch 201/11 Globalresearch W Boardman juni 2013 GR om mord på Kennedy m.fl. Counterpunch om Kubakrisen Globalresearch 2009 Nyhetsbanken 8/11 Petitionen Afghanistansolidaritet Helsingborgs Dagblad 25/6 DN 25/6 Björnbrum 19/6 DN 20/6 Föreningen Afghanistansolidaritet Svenska Dagbladet 14/5 Youtube från Afghanistansolidaritet Pierre Gilly DN 14/5 DN 13/5 Svenska Afghanistankommittén Svenska Dagbladet 14/5 DN 24/3 SvD 25/3 AB 24/3 Helsingborgs Dagblad Röda Berget Svenska Dagbladet 14/5 SvD Brännpunkt 8/1 SvD Brännpunkt 10/1SvD Brännpunkt 11/1 DN Debatt 12/1 Aftonbladet 13/1 SvT 10/1 Sven Hirdman DN Debatt 12/1 SKP-bloggen 22/1 SvD 11/1 DN 4/10 DN 1/10 Blodig attack mot NATO i Afghanistan DN 21/8 DN 1/10 Drönare från USA dödarDN om kvinnor i KabulFIB-K om AfghanistanveckanSvD 1/10Expressen 1/10
Aftonbladet
Sveriges Radio
DN:s huvudledare 19/8 AB Guillou 19/8 SvD SvT Expressen


13 svar till “Vem dödade Kennedy?”

 1. Metapedia skriver om John F Kennedy och Executive Order 11110.

  ”President Kennedy var likt Abraham Lincoln, James Garfield, Andrew Jackson och Thomas Jefferson‎ en motståndare till att privata företag hade rätten att styra ett lands ekonomi genom skuldsättning av landets befolkning. 1963 lät Kennedy utfärda en exekutiv order som upphävde Federal Reserves rätt att utfärda pengar, en rätt som fungerade som ett monopol sedan 1913.
  Han lät dessutom USA:s skattemyndighet påbörja tryckandet av nya pengar som var räntefria, till skillnad från Federal Reserves pengar som var utfärdade privat och bundna till en ränta för den amerikanska staten och därmed befolkningen.
  Stora summor av sedlar i valörerna 2 och 5 US Dollar tillhörandes den amerikanska staten och inte Federal Reserve började cirkulera. Sedlar i valörerna 10 och 20 US Dollar var under tryckning då skotten i Dallas avslutade presidentens liv. Alla sedlar återkallades och Executive Order 11110 lades i malpåse. Sedlarna i valörerna 10 och 20 US Dollars kom aldrig ut i cirkulation utan förstördes.”

  Någon information om Exekutive Order 11110 har jag inte sett till i vare sig SVT eller våra dagstidningar. Finns det någon rimlig förklaring till denna blinda fläck? Går det kanske att plocka fram Executive Order 11110 ur malpåsen igen? En ny Kennedy skulle kanske kunna ta itu med det berg av skulder som plågar ”hela” mänskligheten?

  • Inte hört talas om detta med Fed. Nu är det osäkert om och hur mycket av USA:s politik Kennedy ville ändra. USA blev mer indraget i Vietnamkriget under hans tid trots allt. Och var det vettigt att riskera kärnvapenkrig för Kuba-krisen.

 2. Spelar det nån roll?

  Kennedy har fått nån sorts hjältestatus som han på det hela taget inte förtjänar. OK, han tenderade att backa inför den svarta medborgarrättsrörelsens krav, inte minst för att diskrimineringen av svarta i USA gav landet dåligt rykte bland alla nya afrikanska stater, och USAs regering ville till varje pris hindra att dessa allierade sig med Sovjet. Men på det hela taget var han en typisk kall krigare, detta snarast mer än Eisenhower. Hans valkampanj körde mycket på temat upprustning och att sittande regering hade varit för slapp med detta.

  OK, vad man säger i en valkampanj behöver inte motsvaras av vad man sen gör. Men, som du säger, det var trots allt han som började trappa upp i Vietnam. Och i Latinamerika drog han igång USAs såkallade counterinsurgency-politik vilket innebar massor med stöd med bl.a. senaste tortyrinstrumenten till latinamerikansk militär.

  Så om det försiggick nån mordkomplott torde den ha haft mer privat karaktär.

 3. Jan Wiklunds slutkommentar är väl skriven med glimten i ögat hoppas jag.
  Detta med JFK och valutorna som Gösta Lilja tar upp tas även upp av flera eljest välinformerade författare.
  William F Engdahl påstår samma som Lilja men Edward J Griffin har I the Creature of Jekyll Island utförligt redovisat att detta tycks vara ett missförstånd.
  I länken nedan informerar Griffin om detta och debatterar med en kritiker.
  http://www.freedomforceinternational.org/freedomcontent.cfm?fuseaction=jfkmyth&refpage=issues
  När JFK som ung president kom in i systemet fanns där redan det oerhört mäktiga anglofila brödraskapet med de naziassocierade bröderna Dulles som viktiga koordinatörer.
  JFK var väl medveten om Irländarnas fruktansvärda behandling under England(det rörde sig om avsiktligt folkmord) och knöt kontakter med och såg positivt på självständighetsivrande politiker i Afrika mfl ställen. Även Italienske industrimannen Enrico Mattei hade samma inriktning som JFK och även han mördades sannolikt( dog i en flygolycka). Thomas Rördam berättar om honom i Finansmakt och storpolitik – monopolens tyrrani från 1962 sv övers 1964.
  USA under den tiden styrdes av en sorts dold regering där presidenten inte var inviterad. Detta berättar insidern Fletcher Prouty om i The Secret Team där han säger att USAs militär var infiltrerad av CIA så att Vietnamkriget i början sköttes helt av CIA personal. Prouty berättar också om Daniel Elfsberg som han anser utnyttjades för att skydda CIAs roll kring Vietnamkriget och ist pekade ut enskilda militärer – kanske i viss mån analogt med Julian Assange roll senare. JFK gjorde offentliga uttalanden som lät nästan som Hitler – om starka folk som har naturlig rätt – m avseende på latinamerika. Var det för att blidka hökarna? Han hade ingen som helst möjlighet att gå fram fort mot den enormt mäktiga makteliten. Han uttalade att han ville slå sönder CIA. Den som ville förändra USAs utrikespolitik hade emot sig hela den resursstarka och välorganiserade angloamerikanska finanseliten och deras nätverk med frimurare på högsta nivån. Den nämnde Prouty var den som normalt skulle ha ansvarat för säkerheten kring JFKs Dallasresa men Prouty hade då skickats på uppdrag att leda en VIPdelegation till sydpolen!
  Varför skulle JFK vara annorlunda – jo tanken är att det finns en strömning i USA utanför de anglofila kretsarna som tror på global tillväxt och befolkningsökning medan de anglofila kretsarna ungefärligen är Malthusianser som redan 100 år före Malthus sett världen som ett nollsummespel. Det är dessa kretsar som 1974 med Kissinger som ansikte utåt lanserade NSSM 200 som handlar om att man skall hålla tillbaka utvecklingen i de fattiga länderna. Det avhemligades 1989 och hade den officiella titeln: Implications Of Worldwide Population Growth For U.S. Security AndOverseas Interests. William Colby och Richard Helms vittnade dessförinnan om att USA utvecklat biovapen för hemlig befolkningsminskning.
  Det framgick av dokumentet att det är ett nationellt säkerhetsintresse för USA att minska befolkningen i utvecklingsländerna. Det är ganska typiskt i min erfarenhet att man får utförlig info om sånt i en bok skriven av en konservativ kristen. Nedanstående länk och flera sidor framåt ger mer detaljer.
  http://americascomingjudgment.com/VolumeII/index149.html
  Mellan 1963-66 utredde en kommitte under ledning av Herman Kahn konsekvenserna för USA av långvarig fred så att krig inte längre kunde utnyttjas för befolkningsminskning. Resultatet blev Report from Iron Mountain och John Kenneth Galbraith har bekräftat att han var med och utformade den. Där diskuteras att krig har nackdelen att fel del av befolkningen dödas – de unga och starka – men det sägs också att det positiva med krig är att man nu kan döda mycket större antal av civilbefolkningen genom bombningar.

 4. Oliver Stones film är ju baserad på Proutys bl a boken JFK The CIA Vietnam and the plot to assasinate JFK
  Min föreg kommentar var bakgrund till JFKs eventuella mordorsaker som det inte pratas så mkt om.
  Global tillväxt för alla kontra malthusiansk pessimism. Kennedys motståndare ville decimera utvecklingsländerna med en bankirstödd ekonomisk krigföring som vi ju har sett genomförd. Inte avsluta det kalla kriget och vapenindustrins luckrativa affärer i Vietnam. Men själva mordet tycks mig vara tillräckligt väl beskrivet som en CIA ledd komplott med minst 5 influgna krypskyttar runt om karavanen varav minst 4 sköt och minst tre träffade JFK och hans medpassagerare. Den nämnde Prouty berättar att USA höll sig med hela små samhällen i andra länder där lönnmördare bodde med sina familjer och flögs in till avlägsna mordplatser för ett snabbt uppdrag utan ngn passkontroll på vägen och utan bindningar till de länder där uppdragen utfördes. Att Kennedy dödades i en skur av eldgivning från olika håll var det intryck som journalister på plats lär ha berättat. Inga normala säkerhetarrangemang vidtogs i Proutys frånvaro med kontroll av byggnader med skjutlägen utan det var fritt fram för mördarna.
  Flera bra texter finns här: http://www.ratical.org/ratville/JFK/index.html
  Det här dokumentet beskriver skyttarna. http://www.ratical.org/ratville/JFK/ToA/ToAchp5.html
  Det är ett kapitel från THE TAKING OF AMERICA, 1-2-3 by Richard E. Sprague

  • Intressant. Tycker du verkligen att beläggen är tillräckligt starka för att slå fast att det fanns ”minst 5 influgna krypskyttar” och att ”minst 4 sköt”?
   De flesta verkar hur som helst betvivla den officiella versionen, och det är lätt att finna skäl för att han mördats av dnra inom ”etablissemanget”.

 5. Mitt inlägg gällde ju frågorna:
  1, Har Metapedia rätt i sitt påstående att Executive Order 11110 upphävde Federal Reserves rätt att utfärda pengar.
  2, Tryckte USA:s skattemyndighet nya sedlar i valörerna 2 och 5 US Dollar som cirkulerade i USA vid tiden för mordet i Dallas?

  Diskussionen kring vilken konspirationsteori som förefaller troligast för dagen är väl ganska ointressant?

  Vi får väl tills vidare nöja oss med att konstatera att idag mördas både statschefer (och deras barn) på grund av otroheten mot dollarn.

  • Är benägen att tro bankirmaffian är den som har stora intressen och kapaciteten att genomföra en sådan stor kupp. Fed är ett konsortium som ägs av bankirmaffian. Likaså i Brittanien. Vem äger ECB? Johult avsattes för att han inte ville skriva under ESM. Det första Löven gjorde var att lydigt skriva under avtalet. Revolution behövs för att säkra folkets makt över atg trycka pengar. Glädjane nog har fler och flera börjat inse det.

 6. Detta med influgna var mitt påstående. Prouty påstod inte det i fallet JFK utan berättade om hur det brukade gå till med vanliga lönnmord tex latinamerika, där det var väsentligt att inte blanda in folk med lokala bindningar och snabbt röja undan alla spår. Antalet kommer bla från Sprague som ägnade mycket tid åt att värdera fakta. Hans äldre bror var med i en av kommisionerna. Och det resonemanget bygger på vittnesuppgifter. Jag är inte så motiverad att rota i det för så många har gjort det förut. Men det handlade ju om hur många träffar och hur många ljud man hört bl a. Och sen finns det ju en liten möjlighet att Oswald verkligen gjorde ngt men det verkar mindre troligt. Dådet 2007 i Londons metro påstås ju att de anklagade var frivilliga deltagare i en övning som de lurats att delta i. Ngt liknande tycks ha varit fallet med Oswald. Han var ngn sorts dubbelagent och behöver inte alls ha anat att han skulle riskera att bli anklagad för ngt utan bara följt instruktioner.

 7. En exotisk detalj är att Sprague berättar om en eventuell femte skytt med ett CIA-vapen i form av ett raketvapen maskerat som ett paraply. Dvs typ James Bond filmer. Vapnet kunde avlossa små raketer som inte lämnade några spår efter att ha tillfogat offret en skada. Det var ingen metall i raketerna utan allt material förgasades. CIA bekräftade att de hade ett sånt vapen sedan 1961 och det fanns en person som höll upp ett paraply mot kortegen och sades ha en kubansk medhjälpare med kommradio. Det låter som en typisk desinformationskupp för att få privatforskare att verka löjliga. Jag tänkte att det kunde vara ngn som använde det som parasoll för det var soligt. CIA verkade angelägna att peka på existensen av ett sånt vapen och det tyder ännu mer på att det var ett blindspår.
  Som lösryckt detalj underminerar sånt här Sprague men ser man till helheten är det solida efterforskningar och faktabaserade logiska resonemang i samklang med Garrisons undersökningar.

 8. Som vanligt intressanta analyser och späckade med källhänvisningar.
  Och jag finner kommentarerna mycket intressanta och humoristiska.