Vem demoniserar Iran?


Nu kablar media ut den stora nyheten om att ryssarnas president Vladimir Putin riskerar att mördas om han åker till Iran som planerat.


DN/SvD/TT:
”Den ryska säkerhetstjänsten har tagit emot en varning om att president Putin ska mördas vid sitt statsbesök i Iran på tisdag, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Utan att namnge källan, uppger nyhetsbyrån att den ryska säkerhetstjänsten fått veta att självmordsbombare och kidnappare tränats att döda eller tillfångata Putin.”

Men precis som vanligt bör man fråga sig vem som har motiv att sprida desinformation. Ser vi till det senaste årets massiva förtalande av Iran, vem och vilka som demoniserar landet så blir givetvis svaret Israel och USA.

Det är USA som utmålat Iran tillsammans med Nordkorea och Syrien som ”Ondskans Axel-
makter”. Och det var i förra månaden som Israel bombade en anläggning i Syrien därför att de hade ”nukleärt material” från Nordkorea där, material som vi alla ska tro är avsett att användas mot – Israel. Ett antal tankesmedjor i USA pläderar för att USA ska anfalla Iran, och landets vicepresident beskrivs som den största höken av dem alla.

I praktiken så har redan USA byggt upp stora flottstyrkor i Persiska viken, jag tror att det rör sig om hela eskaders med tre hangarfartyg i spetsen. När nu interfax citerar ”källor från Kreml” så bör man ha i åtanke att det inte betyder att informationen kommer från Kreml utan den kan komma varifrån som helst.

Vilka är det som inte vill att Putin ska åka till Iran för att klara ut frågan om det kärnbränsle landet behöver? Ja det råkar vara samma länder som jag nämnt tidigare. Men vi ska vara klara


över att dessa uppgifter kommer att citeras flitigt i de borgerliga tidningarna i morgon, både på ledarsidorna och i diverse ledarbloggar. Jag skulle kunna ägna resten av kvällen åt att redan nu berätta vem som skriver vad i respektive tidning.

Vi kan nog konstatera att denna ”nyhet” inte håller hur länge som helst på nyhetsplats, men diverse skribenter kommer ändå att få utrymme att sprida misstro ett par dagar till. Först efter Putins besök kommer det väl att lugna ner sig…

Källor: SvD DN SvD2 DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Iran, Putin, Ryssland, Desinformation, Demonisering, Ondskans Axelmakter, USA, Cheney, Bush, Olmert, Israel, Propaganda, Politik, Mediekritik[/tags]


21 svar till “Vem demoniserar Iran?”

 1. Så du påstår att Iran är en liten ängelnation som inte förtjänar att demoniseras?

 2. Iran är i mångt och mycket ett land som lämnar åtskilligt övrigt att önska.

  LÄS vad jag skriver och kommentera det istället!

  Förväntar du dig att jag ska redogöra för luftföroreningarna i Teheran, Väktarrådet, landets hantering av oliktänkande, klädpolisen på gatorna, deras underrättelsetjänst, kanske vill du dessutom att jag ska redogöra för mina åsikter om Islam och profeten? Bör jag samtidigt yttra mig om Mahmoud Ahmadinejad syn på antalet homosexuella i Iran?

  Då har du kommit till fel blogg. Allt det där skriver jag om, men fan-i-mig inte i samma bloggpost. Är du en nyfiken en så kan du söka här vad jag skrivit om landet, jag gör inte en upprapning av alla mina funderingar och åsikter i vartenda blogginlägg jag skriver.

  Det som du kan kommentera är DETTA inlägg. Det borde väl inte vara såå svårt att begripa?

 3. Bakom dimridåerna är Ryssland en av Irans viktigaste allierade. Att iranska staten – för det är ju det som antyds – ens skulle överväga att likvidera Putin är fullkomligt befängt. Dessutom så skulle man väl knappast göra det i Iran… Så visst har du rätt, jinge – detta är propaganda som media gärna kablar vidare.

 4. Det här var faktiskt riktigt lustigt. Bägge kvällstidningarna har med den info som du är inne på, även om de inte pekat ut USA/Israel. Men morgontidningarna som är som mest bemannade vid den här tiden missade helt denna desinformation. Olmert och Bush gnuggar händerna och Putin och Ahmadinejad gnisslar tänderna.

 5. Den här nyheten är ju helt befängd. Sådana här nyheter är en del i USA’s och Israels psykologiska krig mot Iran. Det är nu helt öppet att USA spenderar miljoner dollar på falska nyheter som riktas mot Iran och andra ”skurkstater”. Jag minns upptrappningen till Irakkriget då det kom fram många sådana här ”nyheter” men när man följde upp källan så var det en okänd nyhetsbyrå i Monaco – som hade något kontor där…

 6. Mahmoud Ahmadinejad lyckades aldeles utmärkt att demonisera sitt land förra månaden när han besökte universitetet i USA.

  Så who cares?

 7. ett slag i ansiktet på iran och ryssland.
  Putin har redan sagt att han inte kommer ställa in sin iran resa.
  iran har stora militära projekt med ryssland, det skulle se dålig ut om iran dödade deras president. iran är på rysslands sida när det gäller tjetjenien.
  ryssland och iran lär väl hitta på något för israel elelr usa (visst usa och israel gör bort sig utan några falska nyheter)

 8. Enligt ryska kontraspionagekällor från oppositionen kommer denna historia från Putins egna led. Som en del i maktkampen inför det stundande presidentvalet menas Putin använda denna historia för att skapa nationell sammanslutning och öka sitt eget stöd..

  Allt som är dåligt i världen kanske inte är ”den store satan”´s, som många här vill utmåla USA, fel..

 9. Instämmer med Johan. Det är lätt att dra slutsatser som överensstämmer med de egna politiska uppfattningarna; i Jinges och många andra vänsterbloggares fall blir allt som är dåligt i Sverige alliansregeringens fel, och på samma sätt skylls världens orättvisor närapå undantagslöst på USA och Israel.

 10. Johan, jag vet inte var du har fått ovanstående information från. Det låter mer än besynnerligt att bara du och ingen annan har fått upplysningen från ryska kontraspionagekällor …

  Vad jag också undrar över är när USA/Israel kommer att slå mot Iran? Det har vapenskramlats under en betydande lång tid nu…
  Den stora frågan är, vågar den oheliga alliansen, Israel/USA gå in och skapa ännu ett omöjligt krig som ingen kan vinna och dra in Ryssland i det hela?
  Jag tvivlar.

 11. Jag av av asikten att Iran inte demoniseras. Att saga att ett land demoniseras indikerar att Iran felaktigt utmalas som ett farligt land. Enligt mig sa ar Iran ett land som vastvarlden ska halla under uppsikt. Landet styrs i stort av religionen och for mig som ateist kan det bara va fel.

  Vi kommer att ha problem i Mellanostern sa lange som religionen forsatter att ha sa stor betydelse. Bada sidor tror fanatiskt pa sin religion och ar overtygade om att andra sidan har fel. Min asikt ar att religion ar en typ av sinnessjukdom som gor att manniskan tror att det finns nagot storre an det egentligen finns.

  Hittade detta pa wikipedia angaende Iran.

  ”Irans styrelseskick och lagar är grundade på Ruhollah Khomeinis doktrin om velayat-e faqih eller ”de rättslärdas styre”. Den så kallade revolutionens ledare (Rahbar) är Guds ställföreträdare på jorden i väntan på den tolfte imamens återkomst på domedagen. Han väljs på livstid av expertrådet och kan hindra parlamentet, majles, från att stifta lagar om dessa inte följer sharia. Parlamentet har därför mycket begränsad makt. Presidenten agerar både statschef och regeringschef.

  I stora drag återfinns den tredelade statsmakten efter Montesquieus modell i Irans styrelseskick. Det finns en lagstiftande makt (parlamentet, majles), en verkställande makt (presidenten, Ra’is-e jumhour) samt en dömande makt (Högsta domstolen, quwa-ye qaza’i) där den verkställande makten är den svagaste samt där den dömande makten granskar den lagstiftande. Förutom den grunden återfinns ”ledaren” (rahbar/vali-ye faqih), som har befogenhet att ingripa med ett religiöst veto mot all lagstiftning. Förutom ledaren finns även Väktarrådet (shura-ye negahban). Ledaren utser dess sex troslärda och Högsta domstolen dess sex jurister. Dessa utgör ännu en buffert mot eventuellt skadlig lagstiftning.

  Irans statsvapen var tidigare ett lejon och en sol, men det ändrades efter revolutionen 1979 till det stiliserade ”Allah” som återfinns på flaggan idag.”

 12. Vi kommer att ha problem i Mellanostern sa lange som religionen forsatter att ha sa stor betydelse. Bada sidor tror fanatiskt pa sin religion och ar overtygade om att andra sidan har fel. Min asikt ar att religion ar en typ av sinnessjukdom som gor att manniskan tror att det finns nagot storre an det egentligen finns.

  Det är bara att se och jämföra Iran och USA. Det är fler tokkristna per tusen amerikaner än vad det är tokmuslimer i Iran. Sedan kan man ju oxo jämföra de olika statsskicken och finna fler paralleller. Det för lite långt, men jag har läst sådana beskrivningar som jag kanske skulle leta fram igen..

 13. Jinge

  Jag kan inte uttala mig om hur manga tokkrista respektiv tokmuslimter det finns i dessa lander. Aven om jag har svart att tro att USA leder den ligan sa kan det sakert va sa, men som sagt, jag vet inte det har och jag misstanker ocksa att det kan va svart att fa fram exakta siffor som visar sanningen.

  En skillnad ar att de tokkristna i USA lever i ett omrade utan storre narhet till andra religioner. I Mellanostern finns det sa oerhort starka mottsattningar mellan vissa lander och religioner. Sen sa har vi historien i Mellanostern som forsvarar hela sitiationen. Jag vet att det inte ar realistiskt att onska sig ett Mellanostern utan religion men jag kvarstar vid min asikt att det skulle underlatta att losa problemen som finns dar idag.

  Du sakert hitta en del bevis pa att USA och Iran styrs av religion men jag kan tyvarr inte halla med dig om att USA och Iran kan sattas pa samma niva. Speceillt dessa citat ar svara for mig att acceptera.

  ”i väntan på den tolfte imamens återkomst på domedagen. Han väljs på livstid av expertrådet och kan hindra parlamentet, majles, från att stifta lagar om dessa inte följer sharia”

  ”befogenhet att ingripa med ett religiöst veto mot all lagstiftning.”

  For ovrigt vill jag tacka for en mycket intressant och lasvard blogg.

 14. olle
  ”Irans statsvapen var tidigare ett lejon och en sol, men det ändrades efter revolutionen 1979 till det stiliserade ”Allah” som återfinns på flaggan idag.”

  vill bara informera dig att lejonet håller i en svärd och denna svärd ska föreställa islams svärd. så även innan revolutionen fanns islam symbolen i iran flagga

 15. Till Sara!

  Mina uppgifter kommer från andra länders (danska, spanska och ryska) mer djupgående artiklar! Det finns faktiskt, tro det eller ej, andra länder än Sverige där journalister gör sitt jobb! Det finns även länder som har fler och bättre källor än svenska medier, och oavsett var man står politiskt tycker jag det är tröttsamt att skylla allt ont på USA. Du är förmodligen medveten om att det vankas val i Moder Ryssland inom kort, och att detta utspel intar en logisk del av valkarusellen. Därmed inte sagt att det inte kan vara desinformation från USA.. men att alltid utgå från detta tycker jag är fördomsfullt, diskriminerande och korkat!

 16. Korkade jag, Johan, tror inte att URSPRUNGET till källan kommer därifrån du påstår.
  Men om det mot min förmodan vore så, varför inte förmedla en länk, så slipper det bli så här tramsig att sak och person blandas samman.

 17. Till Sara!

  Jag skrev inte att du var korkad. Jag skrev att informationen inte nödvändigtvis behöver stamma från USA. Jag skrev även att denna historia självklart kan vara planterad av USA.. men att genast utgå från detta visar på en enormt snäv vy av världen. Jag kan dessvärre inte länka til El Mundos artikel då den inte är tillgänglig just nu, men prova gärna länken igen senare. Inte heller den ryska artikeln kan jag visa då jag fick länken av en vän som jag inte får tag på just nu!

  El Mundo:
  http://xxxxxxxxxxxxxxxx

  Ekstrabladet:
  http://xxxxxxxxxxxxxxxxx

  Jag förstår heller inte vad du menar med att det blivit en tramsig sak eller att sak och person blandas samman. Jag skrev ett enkelt inlägg om att det är fel att hävda att allt som inte rimmar med din personliga världsbild kommer från USA. Ryssland är ett land som är stort nog för egna intriger och falsk(?) nyhetsspridning. Jag hoppas att du håller med mig om att alltid utgå från samma punkt när man dömer andra är fördomsfullt, diskriminerande och korkat?