Växthuseffekten påverkar säger meteorolog


Lyckligtvis har jag ännu inte läst någon rapport om dödsfall i samband med stormandet i södra delarna av landet, men risken finns att det kan komma sådana rapporter.


Jag tror att det var morgontidningarna
som hade samma bild från bildbyrån Scanpix, en gata i Göteborg i en uppförbacke, fotograferad från ”sjösidan”, en mycket tjusig och stämningsfull bild. Och nu börjar sanningen gå upp för alla som säger att de vädervariationer vi har berott på enbart slumpen och att allt tal om växthuseffekten inte är annat än tomt prat från diverse miljöalarmister.

DN: ”Är det växthuseffekten som ligger bakom stormarna?

– Förändringen som skedde 1990 kan ha påverkats av växthuseffekten, säger Anders Wettergren.

– Troligtvis har den har hjälpt till att skapa förutsättningar för de här milda vintrarna.”

Wettergren är försiktig, antagligen för att han vet att det är en infekterad fråga med politiska implikationer. Men sanningen är inte speciellt svår att finna. Här i Stockholmstrakten har vi inte haft en så här varm vinter på tvåhundrafemtio (250) år. Det var nämligen då mätningarna startade, antagligen uppe på Observatorielunden.

Eftersom jag är en fulvädersfantast så borde jag glädjas, ja inte ens är jag speciellt förtjust i snö, men sanningen att säga så är jag rätt så orolig. Vi har dessutom begåvats med en högerregering som definitivt inte tar miljöhotet på allvar. Den ser nämligen till att agera för dyrare kollektivtrafik samtidigt som man bygger ut trafiklederna. Man borde istället höja bensinpriset med ytterligare ett par kronor och

dubblera trängselskatten. Alla intäkter borde gå oavkortat till en utbyggnad av kollektivtrafiken.

Men så mycket allvar menar inte högerpartierna med sin miljöpolitik. Och det är klart, efter 2010 så är de borta från taburetterna men våra barn och barnbarn är de som tvingas leva med frånvaron av radikala grepp när det gäller biltrafiken. När de faktiskt hade kunnat växa upp i en grön stad där spårvagnar, tunnelbana och elbussar står för kollektivtrafiken.

DN123 SvD1

Andra om , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Växthuseffekten, Växthusgaser, Koldioxid, Storm, Väder, Klimat, Bilar, Trafik, Högerrregeringen, Spårvagn, Tunnelbana, Elbussar, Stockholm, Val 2010[/tags]


8 svar till “Växthuseffekten påverkar säger meteorolog”

  1. Jag förstår inte hur folk kan tro att det är normala variationer. Den snön som vill skulle ha haft här, har fallit över Mellanöstern. I Libanon har det snöat ibland på så låga höjder som 300 m över havet. Vid kusten har det handlat om snöblandat regen eller hagel. Metreologerna där talade om ”polarväder” och ”polarsnöstorm”. För många människor har det varit riktigt besvärligt där nere.

  2. Jag undrar vad som orsakade den växthuseffekt som fick det 3000 meter tjocka istäcket över Skandinavien att smälta. Neanderthalarna kanske brände för mycket olja…

    F.ö. begriper jag inte hur det kan komma sig att så fort det blåser lite i Sverige så blir det kaos. Vad jag förstår var det inte ens fråga om blötsnö denna gång. På mitt ”skär” tillhör vindstyrkor på 35-50 knop vardagen på vinterhalvåret men vi har mycket sällan strömavbrott och jag har ännu inte sett ett enda omkullblåst träd. Och då ska ni veta att skogsbruk är en av huvudnäringarna på ön.

  3. På 1970-talet var det motsvarande temperaturer som nu. 1976 snöade det på Kretas sydkust där jag bodde då. (i höjd med Libanon) Men i Sverige var det dåligt med snö den vintern. Här i Västsverige tror jag att det fanns vintrar på 70-talet som var lika varma som denna.

    Vad jag vet var inte Västsverige lamslaget. Översvämningar javisst. Men det händer ett par gånger varje år. Antingen för att havsytan stiger för mycket eller att det regnar för mycket. Välta bilar och avstängda broar är dock inte lika vanligt och det visar att det blåste lite mer denna gång än det gjort tidigare i vinter.

  4. ”att allt tal om växthuseffekten inte är annat än tomt prat från diverse miljöalarmister”

    Nu är inte jag någon klimatskeptiker, men jag tror inte att de tvivlar på växthuseffekten, som upptäcktes redan på 1800-talet av Svante Arrhenius med flera.

    Vad de tvivlar på är klimatförändringarna, alltså om växthuseffekten har ökat eller inte.

    Tror därför att ditt inlägg är lite felformulerat. Att växthuseffekten påverkar allt sorts väder är nog inte särskilt kontroversiellt, inte ens i Vita Huset i Washington.

  5. Jag kom precis hem från San Fransisco. På planet så råkade flygvärdinnan spilla lite juice (nåja, jag råkade knuffa till hennes hand när hon skulle ge mig glaset…) så jag fick en bunte servetter att torka med. När den andra flygvärdinnan såg det blev hon helt skogstokig och tog tillbaks de flesta och sa att man ska vara rädd om miljön, så där satt jag som ett fån – i ett flygplan, med apelsinjucie i ett plastglas (och lite i knät) – men hon räddade minsann miljön när hon fick mig att använda färre servetter!
    Nåja, människor prioriterar olika antar jag. :)

  6. Det som pågår globalt står helt i strid med en begränsad planets ändliga resurser. Hela tiden ökar de stora profitföretagen de kortsiktiga vinsterna och i u-länderna har utländska företag praktiskt taget roffat åt sig alla viktiga naturtillgångarna, privatiserat det gemensamma ägandet och totalt utarmat folket.