Vattenfalls Lars G Josefsson talar med kluven tunga!


En av de mest absurda lögnerna denna vecka presenteras idag av Dagens Nyheter. Det är nämligen Vattenfalls verkställande direktör Lars G Josefsson som tar till lögner och bortförklaringar och skyller på – indianerna.


DN:
”Enligt vd Lars G Josefsson kan kolkraft definieras som ekologiskt uthålligt.

–  Det beror på vad man menar med ekologiskt hållbar. Enligt indiansk filosofi ska man titta sex generationer framåt. I det perspektivet blir kolet uthålligt under förutsättning att man tar hand om utsläppen. I reserver finns kol för många hundra års förbrukning.”

I praktiken så är det vi elkunder som betalar för Vattenfalls agerande när de leker affär med våra surt förvärvade slantar nere i Europa. Det har inneburit att vår hyfsat miljövänliga vattenkraft nu skapar ett överskott av mångmiljardformat som nu går till fallskärmar, bonusar, pensionsavtal, kärn- och kolkraft. För att försvara ett sådant beteende tar han till indianerna.

I det Amerika
som européerna tog med våld från landets urinnevånare så gjordes indianerna snabbt till syndabockar. Allt som gick fel skylldes på urinnevånarna och fortfarande idag kan man höra uttryck som
”- Satans Indianer!” när saker och ting går fel. Visserligen menar man sällan allvar med sådana yttranden och det är säkerligen något som hänger kvar sedan indiankrigen på 1800-talet. Men i huvudet på Lars G Josefsson har det fastnat.

Jag kan upplysningsvis berätta att samtliga antropologer är överens om att de amerikanska urinnevånarna inte alls skulle ha accepterat förbränning av kol om de hade känt till dess miljöskadliga effekter. Man behöver definitivt inte romantisera folkgruppen ifråga


för att kunna konstatera den saken, det hjälper med lite vanlig allmänbildning, något som Lars G Josefsson tycks sakna.

Samtliga läsare av dessa rader får trots ett så urbota korkat uttalande fortsätta att betala på hans och de andra direktörernas bonus, löner och pensioner. Det faktiska elpriset idag ligger väsentligt över en krona, produktionskostnaden ligger runt tio öre, troligen under.

Då är det klart att man anser sig ha råd och sprida en massa dravel i media…

DN AB1 ETC

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Lars G Josefsson, Vattenfall, Kolkraft, Lögner, Skattebetalarna, Indianer, Kluven tunga, Politik, Elpriser[/tags]


11 svar till “Vattenfalls Lars G Josefsson talar med kluven tunga!”

 1. Annars ar det ju en myt att indianerna var miljo hjaltar. Hela skogar brandes ner nar det skule jagas och buffalos falldes i mangfald for att indianerna sedan enbart skarde ut tungan. Floder dirrigerades om med en stor destruktiv verkan as well.

  Off topic i och for sig men men

 2. Jag har inte påstått att de är några hjältar. Men sett utifrån den tid då de dominerade de amerikanska kontinenterna så var agerandet adekvat. Inte off topic tycker jag, man kan givetvis ha synpunkter på deras agerande, men jag tror att vi kan konstatera att Lars G Josefsson knappast kvalificerar sig för att röka fredpipa med några indianer…

  Josefsson skulle ha blivit skalperad. :-)

  (Något som urinnevånarna f.ö. lärde sig av blekansikten…)

  Att de bara skar ut tungan behöver du verifiera om du inte ska betraktas som en lögnare. Tills vidare betraktar jag dig som – rasist!

 3. ”Det faktiska elpriset idag ligger väsentligt över en krona, produktionskostnaden ligger runt tio öre, troligen under.”

  Ja tjena eller hur, ’faktiska elpriset’ ligger på i snitt på 40 ish öre.
  kostnaden för kärnkrafts el ligger på lite över 20 öre, vattenkraft en bit under.
  Vindkraft ligger en herrans bit över och solkraft på några kronor per kWh.

  Lite sorgligt att han inte kan säga som det är, regeringens miljömål för el produktion är fullständigt hopplöst dyra och orealistiska.

 4. Som varandes en de facto socialatropolog så kan man bara konstatera att Josefsson inte har alla strängar på sin harpa.
  Detta sagt, indianer eller andra ursprungsbefolkningar ska inte romantiseras men att någon av dem skulle ha sagt ovanstående eller att det skulle finnas något som kunde kategoriseras som en ”indiansk” filosofi rakt över, det är faktiskt halsbrytande. Överlag iaktar ursprungsbefolkningar religioner som utgår från naturen. Det finns vad jag vet ingen ursprungsbefolkning som har lagt någon dyrkan på en påhittad uran- eller kolgud.
  Filosofi är oftast tänjbart, nyttosam tills man inte behöver den. Sex generation framåt, jomenhejsan.

 5. Vi har ju också tagit landet från vår urbefolkning, samerna. Och man hör ganska ofta svenskar säga ”lappdjävlar”

 6. @Oven: Vi har ju också tagit landet från vår urbefolkning, samerna.

  Det är inte helt sant. Sant är att samer flyttade in via nordkalotten, men vi andra kom via Danmark/Tyskland. Att vi trängt undan samer är korrekt, men vi var här samtidigt…

 7. Nu finns det ju massor utav olika indianstammer med div olika syn på naturen, men jag tror att Josefsson hade nog mått bra av att tillbringa ett år eller två med Navajo-indianerna…

 8. Och om vi har trängt undan dem så måste väl det betyda att de var på platsen först, eller?

 9. Detta måste vara en av de skönaste kommentarer någonsin. Lars du är lite av en förvirrad hjälte i mina ögon… Det är så man gottgör för sig själv alltså, bara du kan sova så visst…

  Hahaha, meningslös kommentar men jag skrattade så tårarna föll när jag läste detta… skön nisse…