Vattenfalls kriminella ledning i nya skandalerEn delbild från en av Vattenfall AB:s annonser..

Jag har tidigare skrivit om Peter Fallenius som suttit i Vattenfalls styrelse fram tills för ett tag sedan.

Att Vattenfalls rykte är mer än skamfilat i dessa dagar beror i första hand på den avreglering av elmarknaden som skulle göra elen billigare. Nu vet vi hur det blev. En kilowattimme kostar närmare en krona idag men bara sex öre att producera. Så går det när marknadskrafterna får råda.


Peter Fallenius

Nu visar det sig att företagets verkställande direktör, Lars G Josefsson, tidigare under sin tid som chef för ett av Ericssons dotterbolag var inblandad i omfattande svarta affärer.

Enligt åklagarmyndigheten så har hans meddirektörer, med hjälp av luftfakturor och hemliga pengar i ett skatteparadis, agerat för att dölja Ericssons skumraskaffärer i Ryssland. Enligt uppgifter i media så rör det sig om en miljard kronor.


VD:n Lars G Josefsson

Fallenius i sin tur var (är?) misstänkt för att, via skatteparadis, ha fört ut svarta pengar till Portugal för att där bygga hus och allt sades vara en täckmantel för att berika direktörerna.

Jag kan inte låta bli att reagera på att VD och styrelsemedlemmar i Vattenfall AB hela tiden valsar runt i medierna som varandes kriminella. Josefsson minns inte..

Hur rekryteras folk till ledningen i vårt statligt ägda bolag egentligen?

Hämtar de folk från Kumlabunkern?

Är det konstigt att en kilowattimma som kostar 6 öre att producera numer kostar oss kunder närmare en krona?

[i] Expressen
[i] Tidigare inlägg 1
[i] Tidigare inlägg 2


16 svar till “Vattenfalls kriminella ledning i nya skandaler”

 1. Ser att det är ett frågetecken efter Kumlabunkern, nej Jinge där sitter lite grövre inte fullt så grova herrar. Nej jinge dom hämtas från Svenska näringslivet där dom skolas likt ungdomsbrottslingar på ungdomshemmet. Det är dessa herrar som numera avlägger sin lukerativ yrkesutbildning genom att som examensprov ta hand om säckvis med pensionspengar och likt illusionister får dom att försvinna inför applåderande kollegor.

  KAS

 2. ”Hur rekryteras folk till ledningen i vårt statligt ägda bolag egentligen?”

  Så går det när inte marknadskrafterna får vara fria!

 3. Christian! Du bjöd på ett got skratt. tack så mycket! :-)

  Josefsson kommer från Ericsson och Fallenius från ABB. Man kan npg säga att så går det när storbolagens direktörer försöker sko sig..

  Vad menar du Lasse? Du vet ju att jag röstat på (v) hela mitt liv. Vad ska jag rösta på nu tycker du??

 4. Det glädjer mig att höra. Dock så tror jag inte du förstod mig riktigt.

  Att de kommer från storbolag har inget med fria marknadskrafter att göra. Det faktum att staten uppenbarligen har felrekryterat är ju ett tecken på att de har misslyckats i det här fallet, eller? Vad jag menar är att ett privat företag har större kompetens än ett statligt eftersom de enbart jobbar med det de är bra på. Hade t.ex. Volvo rekryterat honom, haed Volvo fått stå sitt kasst och kunnat ränka in en stor förlust. Nu blir det istället staten som får betala, vilket är lika med skattebetalarna.

  Sammanfattningsvis så menade jag i min första kommentar att ett privat bolag förhoppningsvis inte hade anställt den här killen, med tanke på hans bakgrund.

  Självklart kommer det alltid finnas stolpskott i vilken ekonomi vi än väljer som roder åt samhället. Dock kommer kompetensen inom privatägda företag alltid vara större än den hos statliga. Telia är ännu ett utmärkt exempel utöver det nämnda.

 5. ”Sammanfattningsvis så menade jag i min första kommentar att ett privat bolag förhoppningsvis inte hade anställt den här killen, med tanke på hans bakgrund.”

  Dessa båda grabbar kom från näringslivet såsom varande toppdirektörer. Vattenfall eller ngn annan kände till att det var utredningar på gång.

  Jag tolkar det snarare som att näringslives ledningar är långt mer korrupt än vad folk i allmänhet inser och tror.

  Vattenfall AB borde omedelbart sättas under tvångsförvaltning på ett eller annat sätt. Det är VÅRT bolag och ledningen missköter sig i alla avseenden. Vi har ännu inte sett nästa skandal från deras sida, men den kommer inom kort, var så säker.

  Hur ser t.ex. deras bonusprogram ut?

  Har de inga? Det kan du ge dig katten på att de har..

 6. Ser att du totalt ignorerade det jag skrev om din felaktiga fakta, skönt!!! Också härligt att se att du fortsätter skriva som om han var en dömd brottsling.

  Du har säkerligen helt rätt i Vattenfall kommer fortsätta med fler skandaler, så brukar det gå med statliga bolag.

  ”Dessa båda grabbar kom från näringslivet såsom varande toppdirektörer. Vattenfall eller ngn annan kände till att det var utredningar på gång.”

  Precis, statliga bolag är inkompetenta!

 7. Vem anställer VD i statliga bolag ?
  Vilka utser styrelsen i statliga bolag ?
  M a o var ska ansvaret utskrävas ?

 8. haha så du censurerar mig nu. För att jag hittade en poäng? Precis som i alla kommunist stater.

 9. Jag har ännu inte censurerat dig Christian. Sedan heter det kommuniststater och inte kommunist stater. Men eftersom den kommentaren från din sida var off topic och i högsta grad en metakommentar så rekommenderar jag dig att läsa igenom kommentarsreglerna innan du råkar ut för att kommentarer nobbas..

 10. ursäkta stavningen. Men min kommentar försvann faktiskt!
  Dessutom var den inte off topic, den var i högsta grad on topic. Jag ifrågasatte din artikel.

  Det gör jag fortfarande, utan att få nåt svar. Hur kan du skriva att han är brottsmisstänkt, när han inte är det?

 11. ”Är det konstigt att en kilowattimma som kostar 6 öre att producera numer kostar oss kunder närmare en krona?”

  Nej inte ett dugg konstigt Jinge en stor del av detta är ren beskattning och används för att bedriva sjukvård betala förtidspensioner och blå räntor. För övrigt så lever vi i en marknadsekonomi där företagen skall skapa vinster åt ägarna så det minsta det är så är det konstigt.

  KAS

 12. Jag har läst artikeln, det stora felet är inte att du anklagar honom, det är att du skriver som om polisen eller någon annan myndighet anklagar honom. Vilket de inte gör!

  Du skriver ”han ”är?” var misstänkt. Något han kanske var enligt dig, men inte nån annan!

  Vilseledande, precis som expressens löpsedel, som du gnäller på!