Vattenfall sänker inte priset


Att elektricitet kostar mellan 4-6 öre per kilowatt att tillverka är inget som märks på våra elräkningar.

I stället får de flesta av oss betala närmare en krona kilovatten. Det är dels kostnaden, sedan tillkommer en ”nätavgift”. Efter det kommer en ”elcertifikatsavgift” och som grädde på moset så tillkommer moms och andra skatter. Och många har nog hoppats att den blöta våren som efterträtt en snörik vinter skulle innebära ett något lägre elpris.

Inga sänkta elpriser trots rikligt regn, skriver Ekot: ”Trots att magasinen i de stora kraftdammarna nu fylls på av den rikliga nederbörden, så ser det inte ut att bli några lägre elpriser för konsumenterna. Däremot har regnandet de senaste veckorna satt stopp för nya prishöjningar, enligt Per Thorin, privatmarknadschef vid statliga Vattenfall.”

Ekot kunde lika gärna ha tillagt att Mona Sahlin och Göran Persson gått ut och talat om att man måste göra något åt elpriset. Ekot nämnde inte det men jag har inget emot att tjata om det. Så länge vi har ett elpris som är 15-20 gånger högre än den faktiska kostnaden så är det svårt att låta bli att tjata om saken..

Att elpriset är högt beror på ”marknaden” och att politikerna har avreglerat den-samma.

Elintensiv industri har ett längre tag talat om att själva äga kraftverk eftersom de inte vill att pengarna de betalar för elen ska gå till Vattenfall AB som hellre leker affär ute i Europa än sänker elpriset till konsumenterna. Direktörerna får väl ingen bonus om de sänker bolagens skamligt höga priser antagligen..

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, elpriset, vattenfall, bonus, valfläsk[/tags]


3 svar till “Vattenfall sänker inte priset”

  1. Per Thorin 21 augusti 2005: ”Den gamla tumregeln gäller inte längre, att vattentillgång och elpris hör ihop.”

    Per Thorin i TV4 den 27 februari 2006: ”… vattenmagasinen är så tomma. Därför har priserna gått upp 80% på ett år…”

    Undanflykter genomskinliga som vatten.

  2. På en fri marknad sätts priset av marginalkostnaden för att producera en extra kilowattimme. Det spelar ingen roll för elpriset om vattenkraften är gratis om vi inte kan producera tillräckligt av den för att försörja hela Sverige. För att någon skall vara villig att köra kärnkraftverk etc måste de få ett pris som motsvarar deras marginalkostnad. Det är bara titta på en figur där man har kostnad för produktion som funktion av producerad kvantitet kontra vad folk är villiga att betala och där de kurvorna möts där hamnar priset. Detta leder till att den som äger vattenkraftverk kan tjäna rejält med pengar.

    Nu är inte elmarknaden en perfekt fri marknad, men det kan vara bra att man vet hur en sådan fungerar innan man diskuterar i vilken mån vår avreglering har fungerat.