Vattenfall AB, vårt eget gangsterföretag


Och vilka är då brottsoffren då förutom miljön? Jo det är förstås vi, vi som äger det statliga bolaget.

Idag på morgonen hittade jag en liten artikel i SvD Näringsliv som berättade att Vattenfall AB är en av Europas värsta miljöbovar. Vi äger genom Vattenfall AB fyra av de skitigaste energianläggningarna i Europa.

Jag funderade på att kräkas upp det på min blogg men kände att jag spytt så mycket galla över Vattenfall och regeringens obefintliga styrning av verksamheten att jag inte orkade bråka om det idag.

Sen kom posten.

Ett avlångt kort med höstmotiv från Vattenfall AB där de glatt förkunnar att det nu ska bli en prishöjning på 4 öre. Priset ska upp till 85 öre nu om man tecknar fastprisavtal. Vad det kostar annars vet jag inte. Men jag vet vad det kostar att producera den el de ska ha så bra betalt för.

Det kostar sex öre!

Hur de motiverar en prisökning på 75% av den summan vet jag inte, men som ni ser av den lilla notisen så har deras VD nämnts som en ovanligt fiffig affärsman i Time Magazine.

Det är klart att det är smarta affärer att bryta och elda kol i Europa. Skitar det ner så drabbar det ju i första hand inte oss. Inte direkt i alla fall. Växthuseffekten spelar väl mindre roll. Vi ska väl vara glada att få ett varmare klimat? Och att

havet stiger 6 meter, vad gör väl det? Vi får ju alla närmare till badstranden på det sättet..

För ett tag sedan hörde jag en representant för vår socialdemokratiska regering tala om en översyn av ”elbörsen” Nord-Pol och elpriserna, men det var tydligen bara snack.

Att staten äger företaget spelar tydligen ingen roll när de ska leka affär med våra pengar i Europa..


10 svar till “Vattenfall AB, vårt eget gangsterföretag”

  1. Hur motiverar de prishöjningen den här gången då? Ännu en fantasifull förklaring, eller….? Dom har ju redan använt utsläppsrätter, brist på vatten, Katrina, oljepris m.m.

  2. Alla vattenfalls tillgångar består väl snart bara av utsläppsrätter och utsläppen de köper rätten att släppa ut.

  3. Det sista du skriver är intressant. Vill vi ha en ekonomisk värld eller en ekologisk värld? Ska vi tjäna en himla massa pengar och ta slut på resurserna och haverera samspelet i naturen lagom tills vi dör. Eller ska vi ta vårt ansvar och försöka styra upp tidigare generationers okunskap kring jordens resurser och miljöförstöring? Bara att välja. Fråga kapitalismens kreatur vad de föredrar – tydligen inte samma som jag.

  4. Hallå? Har ni missuppfattat allt. Vattenfall är en av europas miljös hjältar och inget annat. Ehh – jasså inte? Då innebär det att Time hade fel när de utnämnde Vattenfalls VD som en av Europas hjälte och dte med anledning av hans arbete för miljön!!! Jag blev ganska så paff över den hjälten så att säga :)

  5. Jag fick ett brev häromdagen där de sänkt priset ett öre. Om Barsebäck fortsätter att läggas ned av S-V-MP (en fullskalig kustförstörande nationell vindkraftspark ersätter bara en reaktor utom när det är -35 grader och vindstilla förståss) och inte centern trilskas så är det bästa för bra elpris …loppcirkus! (Usch, det senare epitetet är ju nästan lika avhumaniserande som orden från en liten man i 30-talets Tyskland :-/ )

  6. Barnevik hjälper fattiga indier och gör bra altruistiska saker med den belölning för framgångsrikt ledarskap som han fick. Vattenfalls dirre vet jag inget om, men gissar att han inte är lika genuint omdömesgill som Barnevik.

  7. Jinge! Du borde granska telias affärer med, har för mig att de har via ombud i tyskland köpt in sig i företag dominerade av den ryska maffian… Bara att gå via ombud i andra länder om man ska köpa in sig någonstans är skumt i mina ögon.