Värsta alternativet ur USA:s synvinkel?


Var detta det allra värsta resultatet sett ur USA:s synvinkel?

CNN skriver: “Tehran Mayor Mahmoud Ahmadinejad — a hard-line conservative who has said Iran should embrace the principles of the 1979 Islamic Revolution — was declared the winner of Iran’s presidential election early Saturday, garnering more than 61 percent of the votes, according to Iranian television.”

Att USA utsett Iran till en av ”Ondskans Axelmakter” kan väl tyda på att man inte alls är road av att få en president som inte är speciellt mån om relationerna till USA.

Man hade givetvis hellre sett den 70-årige Rafsanjani som president.

Det finns all anledning att misstänka att detta inte bara är ett uttryck för att folket vill närma sig Islam trots att Ahmadinejad är mullornas favorit, utan även ett uttryck för Iraniernas USA-fientlighet.

Vad det innebär för risken att USA på sikt kommer att bomba Irans kärnkrafts-anläggningar kan jag inte bedöma. Men den lär ju inte ha minskat..

Aljazeera berättar att en av de röstande sade: ”- I picked Ahmadinejad to slap America in the face..”

Uppdatering 08.38: AB: ”Ahmadinejads seger betyder att de religiöst konservativa stärker sin makt i landet och att reform-perioden som rått under avgående presidenten Mohammad Khatami är över.”


Ett svar till “Värsta alternativet ur USA:s synvinkel?”