Varning för Ryssland


Som alla vet så planerar det ryska Gazprom att bygga en gasledning från finska viken ner till Tyskland, bland annat kommer ledningen att gå nära Gotland.

Somliga har ondgjort sig över denna ledning av olika skäl, det mest fantasieggande är väl de som hävdat att det innebär ökad risk för spioneri. Det skälet är utomordentligt fånigt eftersom hela EU är öppet som en bok för dem som vill skaffa sig underrättelser av allehanda slag.

Ett annat argument med lite mer bärighet är att det på sikt kan öka Rysslands behov av militär närvaro i Östersjön. Nu har redan Ryssland betydande flottenheter här även om de baltiska hamnarna numera är borta ur bilden. Men visst, i händelse av en internationell storkonflikt så kan en sådan gasledning självfallet utgöra ett strategiskt mål.

Men ryssarna har betydligt mer aktuella problem. Den ledning som idag förser delar av EU med olja stängdes inatt.

Ekot: ”Oljeleveranserna till Polen och Tyskland via Vitryssland stoppades under natten mot måndagen. Det är en följd av den pågående konflikten mellan Ryssland och Vitryssland om en ny skatt som Vitryssland ensidigt har infört på rysk olja på väg till Europa. Tidigt på måndagsmorgonen slutade oljan flöda i Drusjba, eller Vänskap som oljeledningen från Ryssland via Vitryssland till Polen och Tyskland heter. Två miljoner fat olja rinner dagligen genom Drusjba, som just nu är motsatsen till vänskap mellan Vitryssland och Ryssland. Det mesta ska till Europa, men en fjärdedel stannar i Vitryssland.”

Enligt ekot så var Ukrainas kostnad för olja och gas tidigare praktiskt taget noll kronor. Idag utgör den 10 procent av bruttonational-
produkten. Självklart så vill Putin och oligarkerna ha betalt för den energi som levereras, men personligen känner jag mig tveksam till att Sverige ska bli beroende av energi från ett så notoriskt opålitligt land som Ryssland. Nu handlar

det inte om att vi skulle importera vare sig olja eller gas i större omfattning än idag, men det kan vi säga nu, när vi har en ledning några mil från kusten ställer sig saken i ett annat läge.

Är Ryssland ett så pass stabilt och demokratiskt land så att vi kan lita på att vi inte drabbas av oljevapnet på samma sätt som nu Tyskland och Polen? Nej jag anser inte det. Ett land där ”bråkiga” sätts i fängelse, bara försvinner eller mördas som vissa journalister, ett land där pressfriheten är praktiskt taget noll, ett sådant land vill inte jag att vi ska göra oss beroende av.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Putin, Ryssland, Vitryssland, Olja, Gas, Gazprom, Demokrati, Gasledning, EU, Politik[/tags]


7 svar till “Varning för Ryssland”

 1. Hur skulle Sverige kunna bli beroende av rysk gas Jinge? Norge har 15% av den europeiska gasmarknaden idag och tillkännager(ekot idag) att oljeproduktionen minskar och att norsk gasproduktion kommer att öka dramatiskt.

  Ryssar av idag är rent av bättre än amerikaner på marknadsekonomi och har då rakt ingen avsikt att skänka bort sin gas till länder som Ukraina (vilka förövrigt hatar ryssar) än mindre till vitryssar, vilka betalar 85% mindre för sin gas än EU länderna.

  Betämmer sig Ryssland för att lägga denna ledning gör dom det vad Sverige nu än anför så gilla läget. Det finns absolut INGET att göra åt den saken.
  Skall nu Jinge göra sak av energileverantörers
  stabilitet och demokrati..(!) Ja då kan vi ställa bilen redan idag. För vad
  jag vet är inte en droppe mellanösternolja resultatet av varesig
  demokrati eller stabilitet.

 2. Hur skulle Sverige kunna bli beroende av rysk gas Jinge?

  Jo jag har oxo hört att Norge kommer att utvinna allt mer gas. Det jag menar är nog mer att tillgången till en ledning några mil ut i havet kan innebära att möjligheterna ökar. Att det är Ukraina som stängt ner gasen bryr jag mig mindre om. Det krävs två för att dansa tango som bekant.

  Du Roope! Det var ett tag sedan Opec använde oljevapnet…

 3. Var inte orsaken till stoppet att Vitryssland tappade olja olagligt från ledningen? Så framställs det i alla fall på SvT-text och så skriver man vidare:

  ”En tjänsteman vid det vitryska olje-
  ledningsföretaget Beineftechim bekräf-
  tade bara att Vitryssland har gett
  order om ett avbrott i leveranserna
  till Tyskland, Polen och Ukraina.”

 4. Vi kan nog vara rätt jättesäkra på att vi inte får några gasleveranser avstängda och drabbas på samma sätt som nu Tyskland har drabbats. Vi importerar nämligen ingen rysk gas överhuvudtaget till Sverige

 5. Som Roope säger så bankar norrmännen på porten och vill sälja gas västerifrån. Från söder byggdes en dansk gasledning längs Västkusten upp till Varberg för flera år sedan. Om nu ryssarna vill mata in gas österifrån skulle vi inte inom överskådlig framtid få någon energibrist om vi fritt kan välja bland tre olika leverantörer. Dessutom har vi möjlighet att ta in anbud så att vi kan få bästa pris.
  Ryssarna lägger naturligtvis sin ledning tvärs i genom Sverige om EU tycker det är nödvändigt. Då gäller expropriationslagar där allmännyttans (EU:s) företräde gäller.

 6. Du borde söka lite vettigare förklaringar till din ”oro” än att genast ge dig hän åt din gamla Russofobi som börjar bli lite väl parodisk och löjlig nu, Jinge.

  Du vet lika väl som någon annan vilka makter som drar i trådarna här.

  EU vill ha full kontroll och äganderätt över ryska naturtillgångar.

  Även om detta fungerade under de rysk-israeliska oligarkernas styre så gör det inte det nu när skurkarna sitter bakom galler eller gömmer sig i Israel. Ryssland har gjort klart att man betraktar landets naturtillgångar som Rysk gemensam egendom där väst gärna får full insyn och andra exeptionella sammarbetsformer, men givetvis inget ägande (såvida inte EU gör ett nytt försök med ”drang nasch osten” det gick ju inte så bra för Hitler sist).

  Västmakterna (som via NATO och USA omringar Ryssland med trupper och stöder terrorister) och EU tillåter inte Ryska företag motsvarande ”frihet” de åberopar i Ryssland så varför skulle Ryssarna sälja ut sin infrastruktur och sina naturtillgångar till EU?

  Åk till Ryssland Jinge, res runt där lite och lär känna folket och politiken så skall du se att de inte är så farliga som du tror.