Världens folk ogillar tortyr men Israel..


SvD: ”Ingenting rättfärdigar tortyr vid förhör, anser en majoritet av världens människor – inte ens om det kan rädda liv eller hindra terrorangrepp.”

Det är en undersökning som gjorts i 25 länder av University of Maryland som undersökt politiska attityder. Sammanlagt har mer än 27 000 människor deltagit i undersökningen.

SvD: ”Också mindre än hälften, 48 procent, av israelerna underkänner tortyr, medan 43 procent kan tänka sig det – en större andel av befolkningen än i något annat land.”

Israel – 48 % motståndare till tortyr och 43 % försvarar tortyr

Italien – 81 % motståndare till tortyr och 14 % försvarar tortyr

Att bara 48 % av israelerna är motståndare till tortyr är lite förvånande kan jag tycka. Det judiska folket har varit extremt drabbat av andras vansinne och borde rimligen ha varit mycket negativa till tortyr. Att dessutom 43 % försvarar tortyr är utomordentligt märkligt.

Att just Italien är starka motståndare och visar låg tolerans mot att använda tortyr förvånar mig minst av allt.

Läs SvD:s artikel och begrunda vad detta kan bero på.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Israel, Italien, Mänskliga rättigheter, Tortyr, Genèvekonventionen, Politik[/tags]


10 svar till “Världens folk ogillar tortyr men Israel..”

 1. Är det så underligt att israelerna kan tänka sig okonventionella metoder för att få reda på vad terrorister planerar att göra? Sedan FN gav landet till judarna har de ständigt utsatts för terror.

 2. Gunnar! Judarna ”fick” inte Israel av FN bara. Redan femtio år innan började en stor folkförflyttning till Palestina och israelerna använde då som nu extrem terror mot befolkningen där. Och du skriver att israelerna är utsatta för terror, vakna nu är du snäll!

  Det Israel ägnar sig åt är både terrorism och statsterrorism.

 3. Är det så underligt att israelerna kan tänka sig okonventionella metoder för att få reda på vad terrorister planerar att göra?
  —————————–
  Ja det är jävligt underligt.

 4. Tortyr är nog inte till för att få fram sanningar – egentligen utan för att fungera avskräckande på andra – protesterar du så vet du vad som väntar dig!

 5. Vi hade inte behövt skammas Göran!

  Jag skulle tro att vi har bättre siffror än Italien. iaf lika bra. Andelen ”tortyrkramare” är nog försvinnande låg.

  Kerstin! Jo, ja, kanske. Men det CIA håller på med är tortyr för att få veta hemlisar. Undrar hur länge jag skulle kunna bevara hemlisar under tortyr? Fem minuter?