Vargfrågan slutligen avgjord?


Ja i varje fall här om man ska tro besökarna på denna blogg, för en liten omröstning har nämligen visat en förkrossande majoritet av läsarna här ingår i kategorin – Vargkramare.


16 % av dem
som röstade var helt negativa till att vi ens skulle ha någon varg i Sverige annat än i djurparker. 2 % ansåg att vi skulle ha max 100 djur. Resten, 82 % ansåg att vi skulle ha minst 200 djur eller upp till obegränsat antal. Det var 49 % som ansåg att vargen skulle få sköta saken helt själv.

Troligen är en sådan omröstning väldigt missvisande. Men tar vi bort extremerna så visar det ändå att de som kände för att rösta var vänligt inställda till förekomst av varg i Sverige.

Det är som bekant jag också. Möjligen med förbehåll för de renbetesområden som finns. Får går att stängsla in, hundar kan man hålla i band, men renhjordarna i norr behöver gå dit betet finns och de går inte att stängsla in. Det vore givetvis ingen katastrof om vargar tuggade i sig 100 renar om året så länge samerna får ersättning, men det är inte så det fungerar. Dels hittar man inte varje ren som är rovdjursriven, men den största skadan gör nog rovdjuren genom att skrämma vettet ur renhjorden. En skrämd flock renar springer åt – alla – håll vilket innebär ett enormt arbete för renskötarna innan de åter lyckas samla ihop alla renar.

Därför kan jag tänka mig att renskötande samer ska ha full jakträtt på varg inom renbetes-
området. Hur det ska vara med lo, björn och järv kan jag inte bedöma. Men även om folk i allmänhet har en generös inställning till rovdjuren så måste nog gränsen dras där. De som ojar sig högt över att vargen äter småbarn och hundar är faktiskt ute och seglar till den grad att deras argument inte ens är värda att lyssna till.

Jag är av princip negativ till jakt, i vart fall det som i dagligt tal kallas nöjesjakt. Men har vi en livskraftig vargstam i landet så kan jag tänka mig att man kan tillåta licensjakt på ett förutbestämt antal djur. Hur många vargar det ska finnas innan en sådan jakt kan starta vet jag inte, men

antagligen så behövs det 500 djur minst, men som sagt – jag vet inte.

En annan åsikt som jag har i frågan är att straffet för olaga jakt bör skärpas rejält. Minimistraffet bör ligga på ett års fängelse, upprepad eller grov brottslighet 2-4 år. Sedan måste jägarnas olika organisationer verkligen ta tag i jägarutbildningen. Idag är det på tok för lätt att skaffa jaktlicens. Man bör eventuellt ha något förfarande där ett par äldre jägare skolar in jaktelever och examinerar vederbörande. Möjligen bör det finnas med inslag om olaga jakt, utrotningshotade djur och personlig lämplighet och liknande. Hur sådant ska gå till har jag inte en aning om.

Det jag tror mig veta är att ett stort antal jägare är ordentligt frustrerade över varghatare och tjuvjägare. De skämmer ut jägarkåren totalt och det inbillar jag mig att jag har stort medhåll om från besökarna här.

Men inte är vargfrågan avgjord för det. Jag kommer säkerligen skriva om saken många gånger än..

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Varg, Rovdjur, Jägarkåren, Tjuvjakt, Natur, Straff, Jägarexamen, Miljö, Politik[/tags]


7 svar till “Vargfrågan slutligen avgjord?”

 1. Annars kan man ju tolka det som att en majoritet (51%) anser att antalet vargar bör begränsas.

 2. Du har ett inlägg i vargdebatten. Dock tycker jag du är lite vårdlös med ditt språkbruk och säger att samerna får ersättning. Faktum är att majoriteten eller 95 % av alla samer inte sysslar med varg eller renar, samt har inget att göra med den ersättning du talar om.

 3. Lars Nila! Faktum är att Stockholm är den kommun där det bor flest samer. Du borde inse att du själv slarvar lite med läsandet. Jag tom skriver om de renskötande samerna.. F.ö. har väl inte de renägande samerna några renar så varför skulle de få ersättning ???

 4. Jag citerade bara meningen ”Det vore givetvis ingen katastrof om vargar tuggade i sig 100 renar om året så länge samerna får ersättning”.

  Angående samer i Stockholm så får man lägga ihop alla orter söder om Dalälven och ändå så kommer man inte upp till antalet samer i Kiruna enligt sametingets röstlängd.

  Vad som menas med ”F.ö. har väl inte de renägande samerna några renar så varför skulle de få ersättning ??? ” vet jag inte. Vad äger de då?

 5. Jag håller absolut med Johannes
  ”Annars kan man ju tolka det som att en majoritet (51%) anser att antalet vargar bör begränsas. ” Så skulle också ha tokat denna omröstning!

 6. Hahahaha Michaela, skärpning!

  82 % ville ha MINST 200 vargar i landet, 74 % ville ha minst 500 eller fler.

  Fråga någon vuxen vad det betyder! Fröken kan nog reda ut begreppen åt dig!

  (Fjällräven?)