Vargen är jägarnas största hatobjekt


Nu har vargfrågan varit på tapeten igen. Nu är det radions Studio Ett som debatterat frågan. En jägare som deltog lät gråtfärdig över det faktum att det finns varg i skogarna i Värmland.

En vargforskare berättade att chansen för att en lösspringande jakthund ska tas av varg är en på åtta tusen. Det betyder åtta tusen jaktdagar. Men det spelar inte jägarna någon roll, de vill skjuta i alla fall.

Det jag personligen inte begriper är varför de över huvud taget ska släppa sina hundar lösa.

Det är ett tämligen rimligt krav att hundar ska hållas i koppel i skogen. Det finns ju vilda djur där. Och än så länge har aldrig en varg gett sig på en hund vars ägare finns i andra änden på ett koppel.

Jägare tycks rent allmänt vara både ängsliga och skjutgalna vilket känns skrämmande.

Inte heller nämnde man hur många människor dessa jägare skjuter ihjäl årligen. Det är tyvärr standard varje gång det är älgjakt..

Lyssna på första timmen av dagens program!


31 svar till “Vargen är jägarnas största hatobjekt”

 1. Jinge, vad tror du att en vargflock gör 365 dagar om året den vakna tiden med de vilda djur t.ex. Bambi som du vill skydda från då och då lösspringande jakthundar?

 2. De uppför sig som vargar förstås..

  Bambi ska inte behöva vara rädd för människans husdjur. Men käkar ulven upp Bambi så är det naturens ordning.

 3. Naturens ordning var en gång så att vi bodde i grottor och åt vårt kött rått – det har vi ändrat på. Om jag vore Bambi skulle jag föredra att slippa varg och kunna ha det lungt i skogen nästan hela året, förutom några veckor, istället för att ha vargen i hälarna jämt. Jag skulle också mycket hellre bli skjuten av en skytt jag inte upptäckt än ihjälbiten av en vargflock som jagat mig i timmar.

 4. Helt rätt. Men vi ska inte utrota en naturlig predator till Bambi. Och framförallt inte för att några tusen hundägare inte vill hålla sina byrackor i koppel.

  I själva verket är jägarna rädda för konkurrensen tror jag..

 5. Funderar om inte vargkramare och giftjägare kan komma överens. … om … Man tillåter fri jakt på varg och dessutom låter alla som hatar vargen i hela världen delta .
  Det skulle bara finnas två regler.
  Jakt får ej ske på ammande vargbarn och deras mor
  Antalet jägare som får samverka får ej vara fler än antalet vargar i flocken, jägaren får endast färdas för fot och det enda vapnet får vara en kniv.
  Det skall utdelas medalj till den som kan fälla varg på detta viset och vara förvisning ur landet om man bryter dessa gentlemannaregler

 6. Bra idé!

  Fast jägarna törs inte gå utanför stugknuten om de inte har en 30-06 med sig och en .357 Magnum..

  /skryt/ Jag har faktiskt sett en varg i verkligheten. Det var i Nordrämmen i Värmland för 15 år sedan. /skryt

  Nej. Jag blev inte rädd.. :-)

 7. Det går alldels utmärkt att jaga med kopplad hund. Man behöver inte släppa hunden i områden med varg.

  Givetvis är rädslan för vargen djup i vissa områden, och det ska tas på största allvar, men det går att med relevant information ändra folks rädsla för vargen.

  Naturligtvis är jägarnas varghat inget annat än motstånd mot konkurrens om bytena. Det blir helt enkelt färre bytesdjur för jägarna med en vargstam.

  Vargens stapelföda är gnagare, som jägarna inte är intresserade av…

 8. Självklart ska man ta folks rädsla på allvar. Men eftersom man siktar på 20 föryngringar årligen och vi redan har 14-17 i år så har vi snart den vargpopulation som är önskad. Däremot har jag förståelse för samernas rädsla. Men enligt radioprogrammet var det en (1) varg som förirrat sig till sameland. Lite skit får de tåla..

  Själv skulle jag kunna tänka mig att bo ute i skogen i norra Värmland. Det skulle vara häftigt att bo i trakter som håller både björn, lo och varg. Även om jag aldrig får syn på dem.. :)

 9. ”Ulvar i fårakläder” finns det gott om. Tänk tex om de är ute efter att skjuta ihjäl bärplockare? Och sen skyller på misstag, dålig placering i älgspåret etc.

  Hatet mot vargar är ju så långt ifrån den allmänna kärleken som går – dessa ska väl leva oxå? Sen lär det finnas ensamvargar – även om många förnekar det. Om dessa blir skjutna är det en dubbel tragedi – först ihjälskutningens dumhet i sig sen att en minoritet blir dödad.

 10. Jinge, är det inte också i naturens ordning att människor käkar upp bambi? Eller har betongsjukan sjunkit för djupt?

  Mvh Micke

 11. Jomen Micke! Jag har skrivit massor av gånger att jag gillar både älg och rådjur. Och inte bara i skogen utan oxo på tallriken. Det är i högsta grad naturligt och vi har dödat rådjur och käkat upp den direkt då vi lärde oss att fånga dem för några hundra tusen år sedan..

  Rådjur är smaskens tycker jag. Vargen tycker oxo det.. Nu var det tyvärr ett tag sedan jag käkade rådjur eller fasan. Men den skadan ska jag väl ta igen hoppas jag.

  Det jag inte gillar är folk som föder upp fåglar bara för att det är kul att skjuta dem. Barbari..

 12. Fritt ur minnet så sade en vargspårare i en tevedebatt att det finns 100 000 vargar i Ryssland och att några av dessa har förirrat hit och förökat sig i Sverige så att vi har säg 200 stycken inavlade vargar med stora genetiska defekter. Dessa defekta ryska vargar har hittills kostat ca. 2 miljoner per styck att skydda.

 13. Du har inte fattat det där..

  Hur många vargar det finns i Ryssland vet jag inte, men vi skulle behöva få hit ett antal därför att –våra- inhemska vargar är släkt med varandra. Några genetiska effekter har man ännu inte kunnat se men man är orolig för att det kommer. Vi har 14-17 föryngringar i landet i år och målet är 20.

  Och hur menar du att våra vargar har kostat 2 Mkr att skydda? Hur skyddas vargen? Har vi importerat Kanadensiska Rödrockar hit som personliga vakter? 2 mille får man ett 4-skifts vaktlag för inklusive arbetsgivaravgifter. Det verkar vara stor surrvarning för dig Börje!

  Vill du se en bra vargsida så kan du kolla här: http://nordulv.se/

 14. Som jag förstod honom så var det en totalkostnad för en massa år utslagen över dagens population. Säg 400 miljoner totalt, vilket skulle inbegripa alla kostnader såsom forskning, spårning, stängsel och ersättning för dödad tamboskap. När det gäller genetiken så säger nedanstående citat en del.

  ”Tiken inom området, 9805, gick tidigare tillsammans med en hane som tyvärr fick avlivas februari 1999 på grund av en medfödd ryggskada, som enligt vissa kan vare ett resultat av den låga genetiska variation som tyvärr finns i den skandinaviska vargstammen. En av hennes avkomma hanen 0005 utvandrade till Hedmark i Norge där han ”lagligt” dödades den 7 juli 2000.”

  http://www.vargreviret.com/leksand.htm

 15. Citat: ”Vargens stapelföda är gnagare, som jägarna inte är intresserade av…” Tydligen så var Du inte med på den biologilektionen i allafall. Rävens basföda är gnagare och lodjurets hare fågel och rådjur. Björnen är allätare. Men vargens är älg i vilt tillstånd och i sverige så är det får kor och hästar som kommer att bli basföda.

 16. Nils: ”i sverige så är det får kor och hästar som kommer att bli basföda.”

  Hahaha… :-) Tänka sig vilka vilsna personer det finns..

 17. Fakta i frågan är att Svenska Jägareförbundet organiserar 196.000 jägare ca och Svenska Jägareförbundet är FÖR en vargförekomst. Dock vill jägarna kunna freda sina hundar men det är inte det samma som att skjuta bort alla vargar.

  Visst finns det en hel hoper varghatare bland medlemmarna men att säga att jägarna är varghatare så där bara rakt av är lögn.

  Ytterligare ett faktum som Jinge kan bortse ifrån..

 18. ”Ytterligare ett faktum som Jinge kan bortse ifrån..”

  Tack! Hundar ska inte kuta lösa i skogen. Det kan DU faktiskt inte bortse ifrån!

 19. Ok du skiter i att vårda ditt språkbruk därvidlag och duckar genom att kasta ur dej något nytt idiotiskt.

 20. Va? Mitt språkbruk ???

  Jag skrev: ”Tack! Hundar ska inte kuta lösa i skogen. Det kan DU faktiskt inte bortse ifrån!”

  Menar du att det är något meningsbyggnadsfel, syftningsfel eller svordomar i det? Jag T Y C K E R det och anser inte att det är ”idiotiskt”.

  Jag anser att du ska vårda ditt sätt att argumentera. Annars bör du nog välja andra forum för ditt tyckande.

 21. Hundar är av sin natur jägare. Det finns mycket statistik på att jakthundarna är de som är friskast. Hundarna tar dessutom inte viltet, utom i eftersökssammanhang där det ibland är en förutsättning för att få tag i det skadade djuret. Då kan man istället fråga sig hur det är med katterna. Vad har katterna i skogen att göra? Vem har koll på dem och vad gör kissarna där?
  Och om någon nu resonerar som så vad gäller katterna, att de av sin natur är jägare och ska jaga allsköns vilt, varför ska då inte hundarna kunna jaga där tillsammans med jägaren under övervakade former?

 22. För en gångs skull håller jag med dig Sussie! Katter har inget i naturen att göra. Det är inte alla kattsambos som har insett det, alternativt står de inte ut med allt jamande som blir. Men om en katt aldrig får gå ut utan sele och långt koppel (som min kattfröken) så blir det aldrig några problem.

 23. Uppdatering: Älgjägare ihjälskjuten i Uppland
  En man sköts på måndagen till döds i samband med älgjakt i trakterna kring Dannemora i norra Uppland. Polisen fick larm om händelsen strax före klockan 13. – Enligt preliminära uppgifter så skedde detta i samband med eftersökning av en älg. En person har träffats av ett skott och avlidit, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström till TT.
  Aftonbladet text-tv

  PS: Någon skrev förut att jägare sköt så bra. Nu skadsköt man älgen men lyckades träffa jägaren perfekt..

 24. Jag tycker inte att en enstaka, tragisk händelse är något att försöka plocka poäng för. Ska vi sluta köra bil också för att några rattfulla personer kör ihjäl andra människor?

 25. Det var inte jag som skrev att jägare aldrig skadskjuter vilt utan väntade till de var säkra.. Och någon egentlig ”poäng” tycker jag inte att ett dödsfall kan bli hur man än vrider på det. Det enda det visar säkert på är att somliga inte har anledning att spänna sig så infernaliskt..

 26. Är det någon som har skrivit att jägare aldrig skadskjuter vilt?? Mycket tokigt i sådana fall. Det är klart att det händer att vilt skadskjuts men inte i den omfattning som jägarnas smutskastare vill göra gällande. Och, de har heller ingen grund att bygga den argumentationen på, bara fördomar.

 27. Hör oftast dessa kommentarer om att vargen äter boskap mm. men vadå? ska vargen bara svälta varje dag? En person som äger exempelvis får som står i en hage med enbart ett litet trästaket som ”skydd”. En sådan plats är som en snabbmatkedja för vargen, som McDonalds är för oss !!

  Vargen äter för att den är hungrig = så är naturens gång !!!

 28. Svar till 27: Vargen dödar många av fåren i en hage och tar en tugga här och var och drar sedan vidare till nästa hage – kvar ligger kanske 10 döda får meningslöst dödade och till ingen nytta. Det är en förklaring till varför den är så illa omtyckt av farmare.

  http://www.gt.se/index.jsp?a=131572

 29. De kan sätta upp vettiga stängsel så är det inga problem. Det är höjden av nonchalans att inte göra det när det finns varg i trakten. De borde inte få hålla får alls kan jag tycka.

 30. I en by i ryssland roade man sig åt att slänga ned barn i grop full med vargar det var jättekul tyckte åskådarna, varvid fler barn slängdes ner i gropen. Men en dag när de slängde ner ett barn så bet barnet ihjäl vargarna, då var det plötsligt inte lika kul längre….Väntar med spänning när vargen kommer till stockholm för att rensa av lite innekatter och andra husdjur. Jag kommer att vara den första som garvar åt folket som står och bölar för att de inte hade ett korrekt staket at skydda lilla misse eller husdjuret på ett bra sätt.