Varför skiter regeringen i folket?


Jag sliter med frågan. Och frågan lyder: – Varför skiiter regering och riksdag i rättsäkerheten för svenska medborgare?

Jag har inga svar på det, och många jurister undrar tydligen samma sak. Idag presenterar SvD på sin förstasida rubriken som jag visar i faksimil överst. Det handlar om att regeringen från 1 juli vill införa en lag som innebär att utländsk polis ska få avlyssna all (!) tele och datatrafik i vårt land. Det även rörande saker som ej anses vara ett brott i Sverige.

Man har inte heller några krav på vad utländsk makt ska göra med s.k. överskottsinformation. F.ö. något som man redan idag håller på att ta bort för svensk polis. Om polisen avlyssnar någon för ett misstänkt mord, och kommer på att personen skattefuskar så ska man kunna använda den informationen.

Personligen anser jag att vi måste ha strikta regler för vad polisen får och inte får. En uppfattning som jag uppenbart har gemensamt med både chefs-JO och ett antal andra jurister.

Men så kommer jag tillbaka till ursprungsfrågan, den som gör mig så förbryllad.

Varför skiiteer regering och riksdag i rättsäkerheten för svenska medborgare?

Läs artikeln i SvD!


2 svar till “Varför skiter regeringen i folket?”

  1. Kanske är det lika bra att lägga ut alla telefonsamtal på internet till allmän beskådan, den som är oskyldig har ju inget att dölja, som Boström brukar säga… (Vi kan ju börja lägga ut ministrarnas telefonsamtal på nätet!)

    Att de som har något att dölja vanligtvis har vett nog att inte snacka om’et på telefon tycks inte bekymra våra myndigheter.