Varför kommer lössen tillbaka?


När undertecknad var en liten parvel så var lössen utrotade. Sedan mitten av 70-talet har de gjort comeback och numer så ligger det en del i vad Susanna Popova skriver i dagens SvD:

”Sverige upplever just nu lössens återkomst. Dagis- och skolbarnsföräldrar har välling, napp, blöjor och luskam på inköpslistan. Och avlusningsmedel. Men man får inte fråga varför lusepidemien är över oss. För lusen var en gång i tiden ett fattigdomsbevis. Trångbodda sov i samma sängar och lössen spreds bland människor som inte hade möjlighet hålla sig rena.”

Det jag inte riktigt begriper är hur det kommer sig att de kommit tillbaka. Vår hygien är väl inte sämre idag än på 60-talet? Fler har väl tillgång till både dusch och badkar..?

Susanna Popova skriver att man inte får fråga varför de är tillbaka, men jag vill veta det. Självklart beror det till viss del på att folk reser ofantligt mycket mer idag och släpar med sig diverse oönskade kryp.

Och visst måste en ökad handel och globalisering spela in?

Men varför får man inte fråga? Finns det något svar som är fel??


4 svar till “Varför kommer lössen tillbaka?”

  1. Hade dessa problem på grabbens dagis för några veckor sedan, vilket gjorde att jag frågade om det hade ökat iom att man läser det i tidningar titt som tätt. Dagisfröken svarade med att det nog inte var så utan det var media som skriver om det mycket mer. Kollade även med apoteket där jag bor, inte heller dom hade märkt en ökning under åren.

    Så jag vet inte om det stämmer med en ökning.

  2. fast varför får man inte ”prata” om det? Djävla skumt..

    Nää, det var länge sedan mina frön gick på dagis så jag minns inte. Och barnbarnens dagis har jag inte hört ngt sådant om vad jag minns. Men hårlöss ska ju utrotas, men nog behöver man få prata om det..

  3. Tja – jag antar att det är som Popova skriver, att klassamhället är på väg tillbaks (eller lämnadet det oss aldrig?). Där de som måste ha två jobb för att få ekonomin att gå ihop inte hinner kamma sina barn jämfört med de som har det bättre ställt. Fast sen så måste lössen komma någonstans ifrån, så något barn är antagligen källan till smittan.

    På en av mina praktikskolor gick löss medan jag var där och jag vet ju själv hur nojig jag blev. Håret sattes upp i en hård knut och det duschades varje dag. För jag insåg att det inte var något att skryta om – att man dragit på sig löss.

  4. svar blandning av msk, ohygien tillbaka delar, klimatförändringarna, loppan trivs kanske varmare som myggen (känner inte exakt till), ökat antal hemlösa sprider