Vårdförbundets misslyckande


Det känns beklämmande att Vårdförbundet valde att ta strid redan då alla deras kollegor satt med påskrivna avtal. Det inser var och en att de inte kan få mer än de andra i ett sådant läge, alla utom de själva och Aftonbladet.

AB: ”När konflikten är över och Sveriges sjuksköterskor fått sitt förtjänade lönelyft, då kommer den ekonomiska krisen för landstingen.”

Jag är den första att hålla med om att Vårdförbundets medlemmar är värda tjugotre tusen kronor i ingångslön, det är det minsta och det är sannerligen en sak värd att kämpa för. Jag tror dessutom att de har med sig en stor majoritet av befolkningen i dessa krav, vi vill alla att dessa yrkens status och attraktionskraft ska öka åtskilliga steg. Men, ingen ska inbilla mig att de ens kommer i närheten, detta beroende på att deras fackliga företrädare varit enormt otaktiska.

Aftonbladet kanske anser att de inte kan formulera sig på ett annorlunda sätt på ledarsidan, de är ju trots allt hälftenägda av LO. Men jag är övertygad om att deras skribenter är av samma uppfattning som jag. Det går inte att komma sist i en avtalsrörelse och begära väsentligt mer än alla andra yrkeskategorier. Facklig kamp fungerar inte på det sättet och har heller aldrig gjort. Nu tömmer de bara sina strejkkassor vilket på sikt innebär att de inte kommer att kunna använda strejkvapnet på några år.

Man borde istället, långt innan förhandlingarna börjat för de anställda inom hälso- och sjukvården, ha samlats alla olika fackföreningar och kommit överens om hur höga krav man skulle ställa. Alla grupper inom verksamheten behöver höjas till anständiga löner, inte bara sjuksyrror och diverse andra

medicinska specialister. Sjukvårdsbiträden och undersköterskor behöver också leva, och det är lönen man lever på.

Det är ett taktiskt misstag som nu Vård-
förbundets medlemmar formligen öser ut pengar på, en strejk som i slutändan leder till att de blir fattigare samtidigt som arbetsgivaren slipper betala ut löner. Det här vet givetvis arbetsgivarsidan och de kan utan vidare sitta still i båten medans miljonerna i strejkkassorna töms. Det är oerhört klumpigt och jag undrar givetvis vilka stora tänkare inom Vårdförbundet som ligger bakom detta. Och, det är min fasta övertygelse, det kommer förbundets med-
lemmar också att fråga sig inom några veckor.

Tvärfackligt samarbete har aldrig skadat fackets medlemmar, isolationism har…

AB1 DN12 SvD HD SDS

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Facket, Vårdförbundet, Sjuksyrror, Vårdpersonal, Tvärfackligt arbete, Strejk, Strejkkassor, Taktik, Samarbete, Sjukvårdsstrejk, Politik[/tags]


13 svar till “Vårdförbundets misslyckande”

 1. Och skulle sjuksköterskorna komma först i förhandlingen med höga krav skulle de inte få det, för då skulle kraven bli normgivande. Det är samma gamla ursäkter.

  Att LO går emot facket har bara med partipolitik att göra. LO stöder S, och S står på arbetsgivarens sida.

 2. Du har helt missat att Vårdförbundet sedan tidigare öppnat upp för en bättre lönebildning i tidigare avtal med SKL, men att arbetsgivaren lokalt inte gjort sitt för att leva upp till det man lovat centralt. Därför har en del landsting hittills undantagits vid strejkvarslen. Det finns alltid en historisk bakgrund som man inte kan bortse från. Sedan har du naturligtvis en poäng med din önskan om en samordning, men det är lätt att säga tulipanaros. Om sossarna fortsätter att hålla emot av hänsyn till Kommunal, kommer moderaterna, som håller emot för att påskynda privatiseringen av sjukvården, att lyckas. Det har Dagens Arena idag sent omsider insett.

 3. Tycker att det är dåligt att du ”socialisten?” Jinge inte stöder Sjuksköterskornas löne kamp? Jag stöder alla arbetares lönekamp för att få bättre betalt för sitt löneslaveri! VI SKALL HA SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT AV KAKAN! Det är vad det går ut på! Eller vill du att de som gör profit skall ha mer av kakan! Läkemedelsmaffian, tillbehörsindustrin, byggnadsindustrin, forskningsindustrin osv. Är det vad du kallar socialism, att de som gör profit skall ha mer! Nej avslöja istället de som gör profit på de sjuka, istället för att angripa de som är ställda under piskan.

 4. @Kjell G. Holmsten:

  DRAVEL!

  Man kan stödja strejken även om man anser att Vårdförbundet agerat fel!

  SLUTA SVAMLA!!

 5. Vet inte om det här hör hit, men Vårdförbundet tillhör väl ändå inte LO utan TCO. Därav borde väl AB kunna skriva vad fan som helst om konflikten…

 6. snart 40 år och sjuksköterska sedan några år. 15 år som undersköterska före det och en heltidslön på 19.500, ALLVARLIGT- TROR F-N VI STREJKAR….

 7. Såhär reagerade jag på DN’s ledare från 15/5…

  ”Efter era upprepade påhopp på vårdförbundets strejk (senast i ledaren 15/5) och tydliga ställningstagande mot VF’s medlemmar och deras rätt att strejka för en rättvis lön, så har jag nu sagt upp min prenumeration på DN.

  Att ni så raktav och onyanserat köper alla arbetsgivarens argument är skrämmade och det får mig att ifrågasätta er trovärdighet.”

  Fd. prenumerant
  /Johan

 8. Att efter att ha jobbat i 5 år som sjuksköterska och tjäna 19.000.- med ett studielån på 150.000 tycker jag det är oanständigt av arbetsgivaren. Om lönen ska vara på en så låg nivå borde arbetsgivaren vid anställning betala studielånen, då skulle vi hamna i ett annat läge, men så länge vi tjänar mindre än undersköterskorna tycker jag att strejken bör fortgå. Det måste löna sig att plugga vidare – annars kommer det bli svårt att få sjuksköterskor i Sverige i framtiden.

  Med den utbildning och ansvar som vi har ska vi tjäna mer än undersköterskorna – och till Kommunals medlemmar hade SKL råd att höja lönen med 2.000.-. Då var det väldigt naivt att tro att inte sjuksköterkorna skulle begära minst detsamma..

  Och eftersom så många talar om samhällsfarlighet så är det ju tydligt att vi har ett enormt viktigt yrke – som inte värdesätts rätt av arbetsgivaren.

  Mera anständiga löner nu tack…..

 9. Monica, det var som fan! Jag blir helt ställd här, var får de statistiken över era löner som säger 24-25? Jag är för tillfället student, men annars heltidsstädar jag och har 20000 jämnt i månaden från senaste avtalet (då givietvis med en del framtjatade löneförhöjningar, strategiska hot om att sluta etc. men ändå!).

  Er lönekamp är helt vettig även om er förbundsledning inte är det.

 10. Jag förstår inte vad du menar med att facken skulle komma överens om vem som ska få vad? Tror du verkligen att motsättningar mellan olika yrkeskategorier skulle gagna patienterna? Det blir ju resultatet om fackförbunden ska få en pott poch sen fördela sig emellan,nej jag tycker inte att arbetsgivaren ska få komma undan sitt ansvar i löneprocessen!

 11. @Anna:

  Facken ska samarbeta, inte dela på en pott. Facken ska GEMENSAMT kräva 3000.- mer i månaden, eller hur stor höjning de nu vill ha. Men du missförstod mig antagligen medvetet, en provokation från en moderat. Eller möjligen någon som inte förstår vad facklig kamp innebär…

 12. ”Det går inte att komma sist i en avtalsrörelse och begära väsentligt mer än alla andra yrkeskategorier. ”

  Allvarligt talat, varför inte. Hur sjutton ska vi annars någonsin kunna höja lönerna och statusen för de traditionellt förbisedda grupperna. Har vårdbiträdena redan höjt sina löner på egen hand är det väl lika mycket deras fel som någon annans?

  För sjuksköterskorna krävs en rejäl uppryckning och efter vad jag förstått ett mycket tydligare avtal som ger mindre utrymmen för kryphål för arbetsgivaren. De utrymmen till löneförhöjningar som funnits har främst gått till nyanställda.

  Jag är lika övertygad som du om att sjuksyrrorna i slutändan kommer att stå där med endast en bråkdel av vad de begärde, men det beror inte på någon isolationism. Det beror på att deras strejk inte straffar någon kapitalists profithunger utan bara vanligt folk. Det var ju likadant för några år sedan när de kommunalanställda strejkade och kommunalpampar av varierande partipolitiska kulörer kunde gnugga händerna för att de kunde spara pengar genom att stänga den lokala simbassängen. Enda sättet sjuksköterskorna har att få igenom sina krav vore om folk började dö till en följd av strejken… och till det är steget med de nuvarande utspridda varslen tyvärr för klent. De borde gå hem allihop eller börja säga upp sig som de gjorde i Finland.

 13. Pågår strejken än? Som strejk räknad känns den lika dåligt genomförd som Kommunals var. En seg, utdragen kamp med bara 10% av medlemmarna varslade. Detta samtidigt som arbetsgivaren bara tjänar pengar på att de är utdragna i strejken. Det är inte som i, säg, pappersindustrin, där varje dags strejk skulle kosta mångmiljonbelopp i utebliven produktion.

  Klart sjuksköterskorna är värda lönelyft, och också en bättre möjlighet till lönekarriär. Som de hårdaste kraven ser ut nu riskerar man starkt att få ett resultat där ingångslönerna höjs med kanske 1500 kr men samtidigt en plattare löneutveckling. Bra på kort sikt för de nya, möjligtvis.