Vår svenska soldathjälte Jacob


Jag skrev om den svenska soldaten Jacob som Aftonbladet rapporterade om tidigare idag. En av besökarna här lade in en videolänk till YouTube som visar hur ett antal amerikanska soldater mördar civila i Irak, och jag tycker att det är en lämplig video att ge större uppmärksamhet så varsågoda!

Ett särskilt tack till Kask som uppmärksammade mig på denna video som visar hur det går till när amerikanska soldater anstränger sig för att befria irakier.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,


Aftonbladets artikel om den svenska Jacob

[tags]Kriget mot terrorismen, Bush, USA, Amerikanska Soldater, Jacob, Mord, Sinnessjukdom, Genèvekonventionen, Folkmord, Olja, Mellanöstern, Politik [/tags]


16 svar till “Vår svenska soldathjälte Jacob”

 1. Vad är det..? :-) Alla som försökte försvara Jacob & berömde honom i tidigare rubriken (gällande Aftonbladets berättelse), fick inte lägga sin kommentar här…Under vide-filmen..! Vart tog ni vägen..? Varför ni är tysta nu..? Ni, som klappade Jacob på huvudet och talade om att han är så sot och duktig pojke… Såg ni filmen..?

 2. Eh, var är dom ”civila”? Hur definerar man civil respektive motståndsman/terrorist? Just ja, civil är man ju om man inte bär uniform. Om man då inte har uniform och skjuter mot militärer, då är man väl civil? Eller? Brukar du benämna t.ex bankrånare som civila också?

 3. Claes!

  Såg det ut som det var militärfordon de stoppade?

  Jublade de för att de dödade militärer?

  Väx upp nu!

 4. Jinge…det finns människor som inte vill se sanningen i ansikte. T.ex. Claes. Tyvärr. En del väljer att Bara blunda.

 5. Visst, sedan har vi blodspåren på näthinnan, blodspåren efter ihjältorterade lik i Abu Ghraib.

  Och vi vet att detta och ännu värre övergrepp och massmord pågår just nu i vilket amerikansk/Israeliskt tortyrgulag som helst. kanske nära dig eller i Egypten Polen eller Bulgarien…
  Monty python medlemmen Treey jones konde inte sagt det bättre”
  I share the outrage expressed in the British press over the treatment of our naval personnel accused by Iran of illegally entering their waters. It is a disgrace. We would never dream of treating captives like this – allowing them to smoke cigarettes, for example, even though it has been proven that smoking kills. And as for compelling poor servicewoman Faye Turney to wear a black headscarf, and then allowing the picture to be posted around the world – have the Iranians no concept of civilised behaviour? For God’s sake, what’s wrong with putting a bag over her head? That’s what we do with the Muslims we capture: we put bags over their heads, so it’s hard to breathe. Then it’s perfectly acceptable to take photographs of them and circulate them to the press because the captives can’t be recognised and humiliated in the way these unfortunate British service people are.”

 6. Dom som beskjuter civila bilarna är rädda och skakade troligen har dom förlorat några kamrater genom en vägbomb eller liknande.

  Vad som orsakar deras uppträdande är troligen deras utsatta situation där dom aldrig ser sin fiende och där dom lever i ständig skräck vid förflyttningar.

  Dom håller helt enkelt på att förlora detta krig trots att dom på papperet är överlägsna rent vapenmässigt.

  Dom vet att dom inte kan vinna och dom lever i ständig stress vilket orsakar att nästan 50% av dom har mer än en diagnosticerad mental sjukdom.

  Ansvariga är inte dessa gossar utan ansvaret ligger på de politiker och tjänstemän som beslutar om att detta krig skall fortgå.
  Ansvaret delar dessa med vapenindustrin och den imerialistiska marknadsekonomin.

  Det finns alldeles för många offer, alldeles för många osynliga och synliga bödlar och det verkar aldrig ta slut.

 7. Svensken Jacob är såvitt jag förstår inte med i filmen.

  Om man vill säga något om denne Jacob bör väl filmen också visa just honom.

  Man är ju inte så himla klyftig om man tror att en film som visar oidentifierade amerikanska soldater i en eldstrid är ett bra bevis för att en helt annan person, som sannolikt inte ens är med på filmen, men som intervjuades i gårdagens Aftonblad har en mental störning.

 8. Att soldater på ett generellt plan är mer eller mindre rubbade under strid är ingen nyhet. Det gäller alla och har troligen gjort det i flera tusen år. Det filmen ifråga illustrerar är hur normalt funtade grabbar med triumf i rösten kan jubla – jag fick honom! Trots att de sköt ihjäl obeväpnade människor, troligen förbipasserande som inte hade ett dugg med dessa strider att göra.

  Det illustrerar krig, dessutom ett mycket vanligt beteende i faktisk strid. Att människor kan söka sig till något sådant är långt ifrån friskt.

  Att då generalisera kring detta är på inget sätt märkvärdigt. Är du intresserad i ämnet så finns det tusentals böcker och forskningsrapporter att läsa.

 9. ”Att soldater på ett generellt plan är mer eller mindre rubbade under strid är ingen nyhet.”

  Nah, vad du såg av videon är soldater som upplever ”rapture” när dom beskjuter en fiende. Denna rapture får de flesta soldater oberoende av nationalitet.

  Jag såg inte Svenske Jacob på filmen och jag hörde ingen tala med Svensk accent. Det är omöjligt att se om människorna beskjutna på videon var civila, frihetskämpar eller insurgents. Videon var antagligen ”klippt” i början eller kameran inte filmade då en mörk bil blev beskjuten så vi vet inte om personer i den mörka bilen skjöt först. Sen är det mycket märkligt att två ljusa bilar kör fram under våldsam automateld från Marines…Det har jag svårt att förstå…

  Filmen bevisade ju inte alls att Svenske Jacob är störd…

  Det är nog ingen här som förnekar att krig går ut på att döda, och civila kommer alltid at dö i konflikter.

 10. Det är inte fråga om ”Svenske Jacob” finns på filmen eller inte… I Irakkriget finns det många Jacob från olika väsländer..! 40 000 LEGOKNEKTAR i Irak – räcker. Utanför arme, utanför lagar, regler, moral, etik… Hur kallar man det..? Fanatism..? Hade dem varit muslimer, då skulle man kalla dem för terrorister, eller hur..?

 11. ”Det är inte fråga om “Svenske Jacob” finns på filmen eller inte…”

  Nej? Rubriken var ”Vår svenska soldathjälte Jacob” så någon koppling med videon måste det ha varit, eller?

  Vem vet, Svenske Jacob har kanske inte avlossat ett enda skott än?

  Under rubriken: ”Aftonbladet berättar om störd svensk” jag skrev följande:

  ”Jacob har gjort något som han säkert tycker är hedersvärt och jag förstår inte dömmandet av honom innan ni har fått chansen att personligt sitta ner och tala med Jacob. Enligt artikeln har han tagit värvning hos den Amnerikanska armén för Iraq. Nyckelordet här är “FöR IRAQ”.”

  Jag har alltså aldrig tagit någon ställning till om jag tycker Jacob gjort rätt eller fel…

  Jacob’s barndrömmar att som Amerikansk soldat hjälpa människor, I detta fall Iraqer, att erhålla demokrati, fred och stabilitet är inga bevis för att han är störd. Det är möjligt metoden är fel, att Jacob har fel, men det betyder inte han är störd.

  ”40 000 LEGOKNEKTAR i Irak – räcker. Utanför arme, utanför lagar, regler, moral, etik… Hur kallar man det..? Fanatism..?”

  40,000! Då finns kanske 40,000 olika skäl…

  ”Hade dem varit muslimer, då skulle man kalla dem för terrorister, eller hur..?”

  Jag kallar terrorister för terrorister oberoende av religion…Att andra kallar muslimer för terrorister kan du inte lasta på mina skuldror…

 12. Jag visst är det lätt att förstå varför USA är en del av problemet i Irak.

 13. Filmen är välkänd sedan tidigare. Ett antal motstånds män genomförde ett eldöverfall men misslyckades. När de försökte fly så gjorde en amerikansk patrull i närheten ett överfall i retur. Två motstånds män dödades.

  Men du glömmer den intressanta biten at de båda männen som blir skjutna var beväpnade motståndsmän. Gurillan har inte precis några pansarbilar att köra runt med. De bryter även mot geneve konvensionen genom att strida utan uniform och att använda civia bilar för transporter.

  Bättre kan du.

 14. Sadbuzz, konkret, till dig har jag inte vänt mig gällande Jacob, men i den här fråga respekterar jag dina kunskaper.
  När man skriver inlägg med svag eller hård kritik mot USA, då ser du det som personligt angrepp. Jag förstår att vi är människor som har känslor, och du som har tunga meriter i militären självklart, reagerar du på ämnet och upplever det som attack mot dig, personligt.
  För det första, Jacob är inte långt borta från video filmen som är på Jinges sida:
  Varje människa är skyldig att försvara sitt hemland, men Sveriges arme deltar inte i Irak. Varför skulle han åka där då..? – Ja, det talar om att människa har behov att ansluta sig till välutrustad arme för att kriget och vapen är hans ”barndomsdröm”.
  Tänk hur störd man är från barndomen om man hade liknande barndomsdrömmar!
  Normala människor kallar kriget MARDRÖM, eller hur..?
  Sverige gav inte honom vapen, inte ens rätt att skjuta på folk, så blev det land som inte uppfyller hans drömmar. – Friskt människa..? – Nej, han är fanatik, enligt min bedömning.
  Men, du, sandbuzz… Du säger 40 000 legoknektar är 40 000 olika själ att vara med.
  Jag vill gärna utbyta åsikter kring den här fråga: Från västvärlden har man rätt att skicka 40 000 frivilliga ”Rambo-krigare”, som är lång borta från etik, moral, alla regler och lagar. Dem ÄR INTE SOLDATER, men anslutar sig ofta på USA-s sida. Hur moraliskt är det att USA-s arme accepterar samarbete med ”laglösa soldater”..? (Det säger jag enligt FN-s rapport).
  Nämligen, vi, från väst har rätt att skicka legoknektar, men dem som försvarar sitt land av ockupation, utnyttjande av naturresurser, bombning, m.m. kallas som kriminälla fanatiker. Ofta, är dem muslimer eftersom länderna som är rika med olja & gas är muslimska länder som ÄR måltavla idag.
  Min åsikt är att demokratin byggs inte med ockupation, bombning, stridsvagnar. I alla fall, demokratin var inte skäl att USA invaderade Irak, utan massförstörelsevapen.
  Senare, när man insåg att massförstårelsevapen inte exsisterar, då började Bush tala om DEMOKRATIN i Irak.

 15. Ida: ”När man skriver inlägg med svag eller hård kritik mot USA, då ser du det som personligt angrepp.”

  Inte alls Ida, jag tar det inte som personligt angrepp.

  ”Jag förstår att vi är människor som har känslor, och du som har tunga meriter i militären självklart, reagerar du på ämnet och upplever det som attack mot dig, personligt.”

  Igen Ida: Nej! Jag tror mig förstå U.S. militär lite bättre än de flesta här, speciellt då U.S. Navy och i viss mån the Marines. U.S. Forces består av många etniska grupper även Araber, och de har en sak gemensamt att de tror att den Amerikanska demokratin, konstitutionen och Liberty måste försvaras. De personal jag har haft kontakt med och blivit goda vänner med är disciplinerade och patriotiska och i min humble opinion bra människor. De lyder order från sina överordnade för disciplinen är hög. De är tränade att döda. Alla i stridens hetta har endast en tanke att överleva och att se till sin broder överlever också. ”Civila” i personbilar som beskjuter (vilket strider mot genevakonventionen) Amerikanare kommer att dö.

  Jag vet inte så mycket om Jacob, so that’s all I have to say about that.

  ”Jag vill gärna utbyta åsikter kring den här fråga: Från västvärlden har man rätt att skicka 40 000 frivilliga “Rambo-krigare”, som är lång borta från etik, moral, alla regler och lagar. Dem ÄR INTE SOLDATER, men anslutar sig ofta på USA-s sida. Hur moraliskt är det att USA-s arme accepterar samarbete med “laglösa soldater”..?”

  Ingen har givit dem denna rätt?! Iraq var/är ett laglöst land så det finns knappast någon auktoritet som kan stoppa detta. U.S. är inte en polismakt i Iraq utan det måste myndigheterna i Iraq handla. Vad jag förstår är dessa hyrda som personliga beväpnade vakter åt företag som försöker att bygga upp Iraq igen då Iraqisk polis var/är non-existant.

  ”Hur moraliskt är det att USA-s arme accepterar samarbete med “laglösa soldater”..?”

  Vet inte. Har aldrig satt mig in i frågan.

  ”Nämligen, vi, från väst har rätt att skicka legoknektar, men dem som försvarar sitt land av ockupation, utnyttjande av naturresurser, bombning, m.m. kallas som kriminälla fanatiker. Ofta, är dem muslimer eftersom länderna som är rika med olja & gas är muslimska länder som ÄR måltavla idag.”

  Tyvärr Ida, jag hänger inte med här.

  ”Min åsikt är att demokratin byggs inte med ockupation, bombning, stridsvagnar.”

  Så byggdes demokratin i Västtyskland och Japan (WW2). Ibland är det nödvändigt, tyvärr.

  ”I alla fall, demokratin var inte skäl att USA invaderade Irak, utan massförstörelsevapen.”

  Korrekt.

  ”Senare, när man insåg att massförstårelsevapen inte exsisterar, då började Bush tala om DEMOKRATIN i Irak”

  Korrekt. Det finns fortfarande rykten som inte vill gå bort att MFV transporterades till Beka(?) Valley (stavning?) i Syrien innan invasionen. Vi lär nog aldrig veta riktigt säkert, men jag lutar åt att MFV var en lögn.

  Bush har satt dom i en mycket svår situation och måste lösa uppgiften tills fred och stabilitet uppnås. Hur, det vet i fan?! Men jag är rädd situationen i mellanöstern kommer bara att bli mycket värre, då envisa rykten talar om en attack på Iran. God help us…

 16. Tragiskt och sorgligt är väl ord i underkant. Än mer tragiskt och sorgligt blir det när svensktillverkad (alternativt licenstillverkad svensk konstruktion) materiel är inblandad.

  När det är ca. 2:12-2:10 kvar av filmen skymtar en soldat som hanterar ett större ”tubliknande” vapen förbi. Såvitt jag kan förstå håller han på att göra klart en s.k. AT-4. Senare i filmen, när det är ca 1:10-1:08 kvar, skymtar myningen förbi igen uppe till vänster i bild. AT-4 är den amerikanska beteckningen på det Boforstillverkade pansarvapen som i svenska försvaret går under beteckningen ”P-skott 86” eller ”Pansarskott m86”. Dess funktion är att skjuta sönder pansarfordon. (Mer om p-skott 86 finns att läsa på http://soldf.com/pskott.html där det också finns bilder att jämföra med filmen.) De flesta som har gjort svensk värnplikt efter 1990 har fått utbildning på att hantera ett p-skott 86 och de flesta känner nog igen det på bild (eller film).

  Som sagt, tragiskt och sorgligt på alla sätt. Skulle vara intressant att höra hur det står till med riktlinjerna för svensk vapenexport. Var det inte så att export inte skulle ske till krigförande länder?
  Mänskligt sätt är varje krig ett inbördeskrig.

 17. Kas skriver: Ansvaret delar dessa med vapenindustrin och den imerialistiska marknadsekonomin.
  Men snälla Kas vad har marknadsekonomi med krig att göra över huvud taget. Vi kan väl ändå lämna sånt som inte ingår utanför diskussionen. Att du föredrar kommandoekonomin förstår vi väl ändå, och den är i så fall lika användningsbar, men även den oskyldig till vad befälhavare och politiker kokar ihop under ett krig. Eller är marknadsekonomin själv, det mest djävulska som finns i Irakiernas ögon, eftersom de flesta attacker från de irakiska motståndsmännen, med bilbomber och självmordsbombare, riktar sig mot fredliga irakiska marknadsbesökare. Även en Marxist bör begränsa sin uttrycksvokabulär till det som är relevant i sammanhanget.