Var gömmer sig den svenska IRAK-rörelsen?


I slutet av 60-talet pågick det, då liksom nu, ett orättfärdigt krig med mängder av offer.


Ett skivomslag gjort som ett FNL-märke

Men det fanns en helt avgörande skillnad jämfört med dagens situation. Folk var lika upprörda och förbannade på det kriget som det här, men folk gjorde sina röster hörda.

Man marscherade i tio-tusental till den amerikanska ambassaden och det var mängder med demonstrationer. Människor i min generation, vi som var unga då, gick man ur huse för att delta i försäljningen av Vietnambulletinen och dela ut flygblad.

Det var också en betydande skillnad på den tidens socialdemokratiska regering jämfört med den nuvarande. Olof Palme var utrikespolitiskt aktiv och kallade kriget vid dess rätta namn.

Göran Persson lyckas bara agera hälleflundra trots ett betydande omfång..

Men var har den svenska fredsrörelsen tagit vägen?

Det finns mängder med organisationer som rimligen borde gå i främsta leden för att visa den avsky som vi i Sverige känner inför kriget.

Jag har mycket svårt att tänka mig att

solidariteten med krigets offer skulle vara mindre idag än i slutet av 60-talet. Folk i hela Europa är kritiska mot kriget men det märks knappt.


Falluja 2005

Under Vietnamkriget var FNL-rörelsen så stor att man var tvungen att bilda en riksorganisation, De Förenade FNL-grupperna.

Idag, finns det någon enda IRAK-grupp?


9 svar till “Var gömmer sig den svenska IRAK-rörelsen?”

 1. Det här är en mycket viktig fråga och det är egentligen konstigt att ingen har ställt sig den här enkla fråga tidigare.

 2. Det här är en mycket viktig fråga och det är egentligen konstigt att ingen har ställt sig den här enkla fråga tidigare.

 3. Ja du – tror jag vet svaret på det:
  Politik är inte på modet. Politik anses idag vara mesigt, ointressant och sådant som feta och idiotiska sossar håller på med. Det enda en politiker gör är att klanta till det tycker man väll. Liver är kort och bör bäst spelas bort. Det verkar vara dagens filosofi.

  Men jag håller med dig – det borde finnas en Irakgrupp. Varför inte starta en vet jag? Någon bloggkampanj kan det ju starta som. Jag skulle nog delta med min blogg!

 4. Kom på en sak till – utrotafattigdomen.nu finns ju faktiskt så helt bakom fötet är nog inte vår tid ändå. Vi kanske är på väg in i en ny mode period för politiken precis som 60 och 70 talet var :)

 5. Jag gissar att det beror på att den del av svenska befolkningen som är upprörda och som känner med de stackare i Irak som far illa pga kriget, är fullt upptagna med att försöka skaffa sig jobb eller se om sina hus och att orka med sin egen vardag för att få den att gå ihop, den tredjedel som har sitt tryggat däremot, är FÖR kriget och anser att folk ska torteras tills de känner sig fria, som en sånggrupp sjöng en gång och apropå de krig som USA förde den gången.

 6. Kerstin: ”den tredjedel som har sitt tryggat däremot, är FÖR kriget och anser att folk ska torteras tills de känner sig fria”

  – Tror du inte att de som har en tryggad ekonomi i Sverige vill att USA skall starta ett utrotningskrig mot alla muslimer också?

 7. Peter!
  Konstig fråga. Har jag påstått eller antytt att jag anser något sådant?
  Hur vore det att sluta pådyvla människor åsiker de inte har och kommentera det som de säger istället.

 8. Kerstin:
  “den tredjedel som har sitt tryggat däremot, är FÖR kriget och anser att folk ska torteras tills de känner sig fria”

  Kerstin:
  ”Hur vore det att sluta pådyvla människor åsiker de inte har och kommentera det som de säger istället.”

  Ja, hur vore det?

 9. Jag tycker det verkar ganska klart att det är på det sättet när man läser vad som sägs i tidningarna, för att inte tala om alla blogginlägg i saken.