Vapenlagstiftningen i Sverige förändras på sikt?


Jag tror att det är det andra tillägget i den amerikanska konstitutionen som ger varje amerikansk medborgare rätt att äga skjutvapen.

Enligt ett prejudikat från Högsta Domstolen i USA så äger dock delstaterna rätt att själva besluta om vilka lokala regler som ska tillämpas. Det är förklaringen till att vissa stater är extremt liberala när det gäller vapeninnehav.

I alla fall är det en del av förklaringen. Egentligen handlar det mer om hur det amerikanska samhället uppstått och vilka människor som befolkat landet, eller stulit landet från urbefolkningen kanske jag borde skriva. Rent generellt kan jag i alla fall konstatera att de är mycket liberala.

Även Sverige har en liberal vapenlagstiftning. Andelen skjutvapen per innevånare motsvarar säkerligen USA:s men vapentyperna skiljer sig åt. I USA dominerar handeldvapen som pistoler och revolvrar, medan det i Sverige är i första hand jaktvapen som finns i hemmen.

Det finns också andra skillnader, t.ex. så är det betydligt lättare att få tillstånd att äga en Kalasjnikov i USA än i Sverige. Vilket givetvis får till följd att ett antal personer på andra sidan atlanten också äger ett eller flera automatvapen.

Vi vet också att vapenlagarna i Florida fungerar så att ”skjut först och fråga sen” anses vara en konsekvens. Hur det fungerar i praktiken känner jag inte till, men jag tror mig veta att man i Florida, New Mexico och några andra stater har rätt att bära vapen när man går till affären och handlar.

Många stater har en lag mot att bära dolda skjutvapen, om det betyder att det är tillåtet att bära en Colt Peacemaker i ett hölster på höften vet jag inte. Men den revolvern kan väl inte anses vara dold i så fall.

Här får man äga vapen som är äldre än 100 år utan licens vilket betyder att var och en kan gå och skaffa sig ett par försilvrade Colt Peacemaker Single Action. Jag misstänker att det vore rätt korkat att spänna på sig dubbla hölster och bära dem så i tunnelbanan. Det finns säkerligen någon lag mot det, och tur är väl det.

Bilderna är plockade ur annonser bara för att illustrera den amerikanska inställningen, eller i vart fall vapenindustrins lobbyorganisationer.

Personligen misstänker jag att Folkpartiet (loppcirkusen) snart kommer att föreslå motsvarande lagstiftning i Sverige.


11 svar till “Vapenlagstiftningen i Sverige förändras på sikt?”

 1. Jo, och sedan lär det vara så att ett stort antal av dem som blir skjutna i USA skjuts av anhöriga som tror att det är tjyvar som kommer in genom dörren och som just skjuter först och frågar sedan.
  Så visst måst vi tro dem som säger att det inte är mer än någon procents geneisk skillnad mellan människa och schimpans.

 2. Nja regelverket för att skaffa vapen här i Sverige är enormt mycket svårare! Och dom sista 10 åren har det blivet ännu svårare. Så att försöka applicera USA:s regler och vapenmängd på Svenska förhållanden är lite tramsigt!

  Mvh Micke

 3. Jaha..

  Du behöver ett rent kriminalregister och ha varit medlem i en skytteförening 6 månader. Big deal..

 4. Ja visst men detta gäller för handeldvapen, plus att du måste skjuta guld, motivera ditt tävlingsskytte mm mm. Och du kan inte köpa en 9mm eller annat i början. Du måste börja med en 22:a

  När det gäller jaktvapen krävs det även en utbildning och att du har en säker förvaring.

  Vilka regler hade du då sett förbättrat förekomsten av vapen i Sverige?

 5. Surrgubbe. Man behöver skjuta brons. .22 efter 6 månader, 9mm efter ytterligare sex. Och ”motivera sitt tävlingsskytte” behöver man inte. Jag har skjutit 2 SM och skjutit i allsvenskan, och har inte allt ändrats totalt så behöver man knappt visa sig på klubbens skjutbana för att behålla sin licens för Berettan. Men trots allt är inte det kontentan av inlägget, det är att det är bedrövliga regler i USA..

 6. En beväpnad och engagerad befolkningen är en garant mot tyranni.

  Dock så är problemet i USA en oengagerad och uppskrämd befolkning beväpnad till tänderna.

  Se på Kanada, .. mer vapen än USA, europeeiska nivåer på antalet dödade med handeldvapen.

  Mer vapen i Sverige skulle dock leda till ett samhälle mer likt USA än Kanada, .. svenska folket är rätt uppskrämt och oengagerat.

 7. Nja jag har inget emot de hårdare kraven för oss som har vapen! Tycker dom kunde skärpas ytterligare.

  Jinge när det begav sig för mig var kravet Guld;) Men det är iofs 24 år sedan:(

 8. Hahahahaha! Hur gammal är du Jinge? Och när fick du dina licenser?

  För övrigt har nog aldrig FP(liberaler är dom inte) förespråkat mer medgörliga lagar när det gäller vapen, inte tror jag dom kommer att göra det heller!

 9. Jinge, är inte något fel när du sitter och ÖNSKAR att fp ska föreslå saker som går emot din åsikt? (Särskilt med tanke på att det inte finns någon som helst intresse från någon att göra något åt vapenlagarna här…)