Väntar vi på The Big One?

Jag har aldrig riktigt förstått mig på människor som väljer att bo kvar i områden som kan drabbas av ödeläggande natur-
katastrofer, i alla fall inte om de har möjlighet att flytta.


Jag tror att det var 1992
som den förra stora jordbävningen drabbade Los Angelesområdet. Min son pluggade där och bodde i Hollywood. Det var dramatiskt, mest för oss föräldrar, eftersom det inte gick att nå LA utan man möttes istället av ett förinspelat telefonmed-
delande: ”– Due to a earthquake we cannot connect you to this telephone number”. När jag väl kom fram så väckte jag illbattingen som efter några sekunder sade: – Oj, bokhyllan har tydligen rasat… Som förälder frågade jag inte vad han och kompisarna gjort kvällen innan, jag ville nog inte veta det.

Idag har det inträffat några kraftigare jordbävningar på havsbotten i Stilla havet. Så var det också före den jordbävning som dödade hundratusentals i Indonesien och även ett stort antal svenskar i Thailand. Sedan dess har det förstås hänt fler allvarliga jordbävningar men ingen som ens varit i närheten av att orsaka ett sådant antal omkomna som i Indonesien.

Jag menar nu inte att vara alarmistisk när det gäller det senaste dygnets skalv, jag bara påpekar likheterna med julen 2004. Att jag även talar om Kalifornien är rätt naturligt eftersom jag själv har obehagliga minnen från den händelsen. Samtidigt så förundras jag ständigt över hur människorna står ut. Alla vet att The Big One kommer, man vet dessutom att den redan borde ha inträffat. Men folk bor kvar som om ingenting i världen oroar dem. Riktiga domedagsprofeter gör till och med gällande att en stor del av västkusten kan ramla rakt ut i havet. Hur troligt ett sådant scenario är kan man kanske dividera om, men faktum kvarstår, de som bor på västkusten löper en betydande

risk att få vara med om ett skalv som med bred marginal överträffar 8.0 på Richterskalan.

Jag är kanske en ovanligt feg mespropp, men skulle det finnas en sådan risk här skulle jag hellre bosätta mig i en koja i skogen. En annan aspekt på den sortens naturkatastrof är förstås att den skulle drabba hela världen. Skulle hundratusentals amerikaner omkomma, kanske över en miljon, i en liknande katastrof så påverkas världen för tid och evighet. Och det räcker inte med faran för Kalifornienborna. Halva Latinamerika är jord-
bävningszon liksom stora delar av södra Europa, vissa länder i Mellanöstern men kanske framförallt länderna i Asien med Tokyo som ett av de farligaste ställen man kan bo.

Källor: DN SvD

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Jordbävning, Naturkatastrof, Natur, Miljö, The Big One, Politik[/tags]

  10 comments for “Väntar vi på The Big One?

 1. 30 september, 2007 at 11:48

  Jag har inte kollat på senare tid men det verkar som de flesta regioner med hög tillväxt ligger i jordbävningsområden. Av detta skulle man kunna dra slutsatsen att trygghet inte är produktivt?

 2. 30 september, 2007 at 11:56

  Nej så är det inte.

 3. 30 september, 2007 at 12:47

  **En annan aspekt på den sortens naturkatastrof är förstås att den skulle drabba hela världen. Skulle hundratusentals amerikaner omkomma, kanske över en miljon, i en liknande katastrof så påverkas världen för tid och evighet.** skriver du.

  Tid och evighet är en våldsam överdrift. Några år räcker gott. Däremot skulle en jättejordbävning i vissa områden i Japan eller USA orsaka så enorma skador att återuppbyggnadskostnaderna skulle påverka världsekonomin. Kanske påskyndades USA-imperiets sammanbrott också och man kan avskriva det hotande Stillahavskriget med Kina framåt år 2020.

 4. Gregor
  30 september, 2007 at 13:04

  Nä men Jinge, du är lite inkonsekvent här. Blåst omkull av vinden det vill du bli, men skakad omkull så du trillar på marken det vill du inte…

 5. 30 september, 2007 at 16:08

  En korrigering till vad jag tidigare skrev: om en del av Californien åker ut i havet och slukas av vågorna är det verkligen en långsiktig förändring. Men skulle USA:s regering missköta en superquake på samma sätt som man gjorde i New Orleans efter orkanen är jag optimistisk nog att tro att inga diktatoriska lagar kommer att hjälpa den. Ambitionerna att behärska världen må vara kvar, men ambition och kraft att genomföra den är olika saker. Och kraften rinner ganska snabbt ur imperiet nu. Som Romarriket på sluttampen har man fortfarande en hel del militär makt, men ekonomin går på kryckor, och slår The Big One till med förödande kraft undrar jag om ens kryckorna kommer att räcka till.

 6. Anonym ...
  30 september, 2007 at 17:47

  Till Björn Nilsson:

  Tyvärr så tror jag du har fel. Det vi ser är UPPBYGGNADEN och inte sönderfallet av USAs ”imperium”. Dom är för ”expansiva” och har för mycket stöd för att sönderfalla just nu.

  Men var inte inte orolig, för eller senare som kommer även det riket att sönderfalla, även om det kan ta flera hundra år. Du kan skynda på den processen genom att ta kontakt med regeringen och EU parlamentet så att de inte stödjer dom i alla deras krig. Samt så tror jag att mer handel med euro och andra valutor skulle kunna flytta bort en vis makt från USA.

 7. 30 september, 2007 at 18:19

  Har oxå tänkt på det fruktansvärda med jordbävningar. Har aldrig drabbats men skulle det bli så skulle jag flytta långt, långt därifrån…
  Men Agadir, Samarkand etc befolkades igen. Hur tänker människor? En fråga jag ibland grubblat på.
  En gång på Kreta efter att ha varit i Knossos köpte jag en bok på engelska av den tyske geologen Hans Wunderlich. Efter att han i ett uppehåll av sin forskning besökt palatset i Knossos ifrågasätter han det hela. Utifrån sina geologiska kunskaper om material kan det inte varit ett palats i verkligheten. Utan en byggnad uppförd för att ära de döda. Det är alldeles för sprött för att ha varit använt i verkliga livet.
  När han argumenterar i boken vänder han sig också mot katastrofteorier hos historiker om antiken: jordbävningar,krig, översvämningar, vulkanutbrott etc.
  Civilisationer går inte under på det sättet. Folk bygger upp igen – hur ödelagt var inte Tyskland 1945 och nu… Utgrävningar visar på minst sju st Troja osv.

 8. 30 september, 2007 at 18:46

  Jag tänker knappast på risken av jordbävningar. Den största major quake jag upplevde var i Saguenay region, Quebec 6.0, 1988 nordost om Montreal, som spräckte mitt källargolv (hairline crack) och våldsamt skakade säng och fönster och naturligtvis väckte oss…Epicenter var ca. 150 km från vårt hem…

  ”Canada is a veritable hotbed of seismic activity. The country averages three to four earthquakes a day – more than 1,200 a year. The vast majority of them can only be detected by the sensitive equipment that measures seismic activity.

  But – a few times a year – Canadians do feel the earth move. The most active parts of the country are the western and southwestern regions of British Columbia, including Vancouver Island and the Queen Charlotte Islands, which are struck more than 200 times a year. However, Eastern Canada has also been hit by major quakes, and experts cannot rule out a major earthquake hitting Toronto, Ottawa or Montreal.”

  De större jordbävningar är listade här:

  June 23, 1946 Vancouver Island 7.3
  August 22, 1949 Near Queen Charlotte Islands 8.1
  July 10, 1958 Alaska/B.C. border 7.9
  June 24, 1970 South of Queen Charlotte Islands 7.4
  December 20, 1976 West of Vancouver Island 6.7
  February 28, 1979 Yukon/Alaska border 7.2
  December 17, 1980 West of Vancouver Island 6.8
  December 23, 1985 Mackenzie region, NWT 6.9
  November 12, 1988 Saguenay region, Quebec 6.0

 9. 30 september, 2007 at 21:49

  Infokrigaren skrev: ”Dom som styr över USA’s imperiumbygge befinner sig dessutom inte i USA, dom befinner sig i EU! Kan verka konstigt men det är dock så.. Efter lite efterforskningar så kan man lätt se hur det ligger till med det.”

  Ja, det där har jag ofta hört också, det har också diskuterats i vår åsiktfria radio och jag har dessutom forskat lite i detta…Jag skulle byta ut ”imperiumbygge” med ”New World Order”, och grupper som misstanks vara inblandade är Illuminati och Bilderberg gruppen inom EU…

  Jag kan inte avgöra om detta gäller endast konspirationsteorier eller om det är real, pga av att bevis saknas, men lutar åt att det kan ligga mycket i ”noicet” jag hör…

  Detta ämne diskuteras ofta hos Coast-to-Coast.am radio som sänder från Los Angeles och St. Louis, jag lyssnar till dagligen.

  Min teori är att världen kommer att stå inför överbefolkning och klimat förändringar som kommer att vara katastrofal för jordens befolkning med en halvering av befolkningen, genom svält och krig…Starka ”makter” (läs shadow government) kommer att se till först att de överlever, och får övertag och kontroll av mat, spannmål, färskvatten och energiresurcer, och det är mycket möjligt att det styrs från EU med Nordamerikansk ekonomisk och militär inblandning…

  Men det finns också uppgifter om att fristående grupper inom Illuminati (Workers in the Light, enlightened people) arbetar för en non-confrontal fredlig väg att lösa katastrofsituationen som närmar oss.

  Det verkar finnas en länk till Free Masonry också…

  Jag finner det svårt att forska i detta, då så mycket är dolt i hemlighet…och kan inte avgöra vad som är riktigt och vad som är konspirationsteorier…

  Det tar för mycket plats och tid att lägga ut alla mina tankar så det får räcka med det ovanstående…

  -in the light-

 10. Hans
  30 september, 2007 at 22:44

  Jag har haft känningar av flera, den största hösten 1999 som var runt 7.0 om jag minns rätt. det skakade rejält, som tur var var den långt borta.
  Det är nog större chans att råka u för en trafikolycka än att drabbas av en jordbävning trots allt. Men inte kan man utesluta möjligheten

Comments are closed.