Vänsterns israelkritik bevisligen inte antisemitism


I Ekots lördagsintervju den 21/1 överraskade Ekots Margit Silberstein lyssnarna genom att fråga Forum för Levande Historias, Helene Lööw, om det också fanns antisemitism inom vänstern.

Helene Lööw fick många hakor på fall när hon medvetet tog till en lögn och svarade ja på frågan. Det är en lögn och en medveten sådan eftersom just Forum för Levande Historia undersökt saken nyligen tillsammans med BRÅ. Man frågade elever i årskurs 8 och 9 samt gymnasieelever efter deras partisympatier i samband med att man gjorde en attitydundersökning.

Det visade sig, föga överraskande, att vänstersympatiserande ungdomar uppvisade färre och mindre antisemitiska fördomar än motsvarande ur högern. Uppställningen nedan visar på ett slags ”fördomsindex” när det gäller inställningen till judar.

Minst antisemitiska var ungdomar som sympatiserade med KPML(r), Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Mest antisemitiska var Moderater, Sverigedemokrater och Nationaldemokrater. Fördelningen av de antisemitiska fördomarna var givetvis väntad. Det är högern som gapar mest om antisemitism, och som ÄR mest antisemitisk.

1 Kpml(r)/KP : 0,61
2 Miljöpartiet : 0,62
3 Vänsterpartiet : 0,63
4 Folkpartiet : 0,83
5 Socialdemokraterna : 0,89
6 Centerpartiet : 0,90
7 Kristdemokraterna : 0,90
8 Moderaterna : 1,10
9 Sverigedemokraterna : 2,15
10 Nationaldemokratiska partiet : 2,55

Att Forum för Levande Historia och BRÅ tillsammans gjort Intoleransrapporten är givetvis inte Helene Lööw okunnig om. Hon har tidigare uttalat sig om den både i tidningar och i radio.

Av detta bör man kanske ställa sig ett par frågor. Dels vad det kommer sig att Margit Silberstein, som av en händelse, halkar in på frågan. Men kanske framförallt varför Helene Lööw uppenbarligen sitter och ljuger lyssnarna rätt upp i ansiktet i Ekots lördagsintervju.

Personligen tycker jag också att Dagens Eko ska ta sig en funderare på om det inte är dags för att komma med ett tillrättaläggande.

Läs mer om undersökningen på flammans webbplats:

[ Artikeln i Flamman ]


8 svar till “Vänsterns israelkritik bevisligen inte antisemitism”

 1. Höll själv på att gå i taket när jag hörde eländet

  Om man roar sig med att göra en enkel Googlesökning på Margit eller Willy Silberstein (utrikeschef på Ekot) så kan det ge en liten ledtråd till vad som upptar de båda Silberteinarnas intresse….

 2. Så det är alltså elever i årskurs 8 och 9 samt gymnasiet som
  är den s k vänstern ?
  Ja det förklarar ju en hel del..

 3. ”Ja det förklarar ju en hel del..”

  Det förklarar tvivelsutan hur våra ungdomar tänker i alla fall. Annars var väl den undersökning som gjordes inom EU den bredaste. Europeerna var verkligen inga antisemiter men de såg Israel och USA som det största hotet mot freden..

 4. Att hon Lööw skulle vara objektiv var inte att förvänta. Jag trodde att hon var det från början då hon forskade om nazisterna. Men nu är det tydligt att hennes målsättning var annorlunda. Det märks ju bara på vilka -experter- hon anlitar. Frågan som Silberstein ställde var uppgjord långt i förväg!

 5. Lööw är säkert bra på nazism, men om hon ska behålla sin objektivitet så duger det inte att sitta i knät på Bachner och company.

 6. Såg precis en repris på SVT Debatt från 24/1, Annelie Enochsson fick till det ordentligt.. citat: ”Det är mer våld en lördahsnatt i Göteborg än på Gazaremsan.” =)

 7. En rolig grej som jag upptäckte efter att jag skrivit min egen dräpa i ämnet.

  Helene Lööw säger ju i intervjun att Johannes Wahlströms artikel i Ordfront är ”antisemitisk” eftersom den ideligen talar om och sprider sina fördomar om ”sionister”.

  Gå in i originalartikeln och sök på ord relaterade till begreppet ”sionist”. Hur många träffar får ni?

 8. Om jag inte missminner mig så slaktades det en hel del judar i kommunistiska sovjetunionen.