Vänstern framåt inför valet i Frankrike


I kväll är det debatt på fransk TV mellan de fem ledande presidentkandidaterna: Macron, Le Pen, Fillon, Melenchon och Hamon i nämnd ordning efter hur de ligger till i opinionsundersökningarna.

Denna aktuella artikel är väsentligen en översättning av en artikel av Pål Steigan i förgår. Franska socialistpartiet tappar mot Vänstern Men med en del inpass av mig.

* Jag förordar givetvis FI bland dessa 5 partier.

Det franska socialistpartiet (PS) är på randen till katastrof, som grekiska PASOK och holländska PvdA. Enligt en undersökning 29-30 mars skulle kandidaten för regeringspartiet, Benoît Hamon, endast få stöd av 8% stöd. Han krossas av vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon, som får 16%. Le Parisiene
Felmarginalen är 1,4 -3,1%.
Melenchon är därmed hack i häl på högerns kandidat François Fillon, republikanska partiet (17%) och ligger nu på fjärde plats efter nyliberalisten Emmanuel Macron (26%) och Front National Marine Le Pen (25%).
Melenchon FIFrance Insoumise
Om detta skulle bli resultatet av den första valomgången reduceras PS till en obetydlighet bland franska väljarna. PS har varit en av de två stora partierna i Frankrike, och ett system bärande del i den femte republiken. Men partiet har förrått arbetarklassen som en gång var stommen bland väljarna och kan knappast att skilja från nyliberala högerpartier.
Kommentar, Anders: Svenska SAP bäddar för samma öde. Kommer Löfvén att få mindre än 10 % vid nästa val. Vidare Guardian skriver ”French Socialist party presidential candidate Benoît Hamon has called for the country’s divided left to join forces following the decision by former Socialist prime minister Manuel Valls to switch sides in next month’s election. After weeks of speculation, Valls announced he was supporting Emmanuel Macron, breaking a signed agreement to back his party’s elected candidate.” Guardian. Detta är inte särskilt överraskande. Socialistpartiet (SP) har liksom svenska socialdemokraterna gått åt höger, ligger nära de konservativa och Walls tillhörde högerflygeln inom SP. Om Macron vinner så är Walls en stark kandidat till att få komma tillbaka som premiärminister.

Vid en andra valomgång förväntas Macron få 59 % av rösterna och Le Pen 41 %.
Arbetarröster har till stor del gått till National Front, men nu får FN motstånd från Melenchon i valfronten France insoumise (FI). (Okuvliga Frankrike).
Wikipedias beskrivning
Fransk presidentkandidaterFem ”största” av 11 franska presidentkandidater

Avskaffa monarki-republiken och låt folket få makten!

FI har ett intressant program, eftersom det skiljer sig en från de vänstersocialistiska pro-EU rörelser vi har sett. Hur mycket programmets formuleringar är värda om FI skulle få makt, är en annan sak. Exemplen Syriza och Podemos visar hur program kan överges.

FI säger att de vill ersätta den femte republiken med en sjätte republik där man avskaffar den närmaste kungliga rollen som den franska presidenten har och ”för all makt åter till folket.” Man vill ha en ny konstitution för detta ändamål.

Programmet för France insoumise (FI) kan läsas här. FI:s program

FI vill ha en uppgörelse med oligarkin och privilegier hos den politisk-ekonomiska kasten som tillskansat sig nästan all makt i landet. De vill ha 100% skatt på alla inkomster över 20 gånger medianinkomsten.
Den sjätte republiken bör vara en ”République laïque”, det vill säga en sekulär, icke-religiös republik. Detta vänder sig till både den katolska högern och mot islamisterna och avser icke-religiös fransk tradition. De kommer att kämpa politisk användning av religion och ta bort offentligt stöd för religiösa byggnader.
FI vill ha en uppgörelse med de privata mediemonopolen där en handfull familjer kontrollerar de flesta av media och använda dem för sina politiska och ekonomiska syften.

Det ekonomiska programmet innefattar krav på 32-timmars arbetsvecka, pension vid 60 års ålder, avskaffandet av den hatade arbetslagen ”loi El Khomri” och offentliga uppköp av privatiserade tjänster. Detta inkluderar en motreaktion mot vad de kallar plundringen av det franska samhället.
FI vill ha en ”ekologisk planekonomi.”

Den svåraste punkten är att få till stånd 100% förnybar energi till år 2050. Men även här rikta FI udden mot finanskapitalet och privata monopol som aktivt förhindrar en grön politik.

Vad anser FI om EU?


I programmet står det:
”Våra drömmars Europa är död. Den befintliga unionen är bara en gemensam marknad där människor är underställda bankernas diktatur. Hur stoppa denna mardröm? ”
FI kommer att lämna de befintliga europeiska avtalen och vidta ”omedelbara åtgärder för att säkerställa fransk suveränitet.” Deras Plan A är att förhandla fram vad man kallar ”demokratiska, sociala och ekologiska europeiska avtal” och om det inte går, en plan B. Denna plan B är att dra tillbaka Frankrikes ekonomiska bidrag till EU, flytta Banque de France bort från EU:s kontroll och införa kapitalkontroller. Vad vill de med euron? De kommer att devalvera den mot dollar, men hur de ska kunna hålla kvar euron med sitt ekonomiska program är en gåta. Parollen är: ”Antingen ändrar vi EU eller så vi lämnar EU.”

130 000 personer uppges ha deltagit i FI:s marsch för den sjätte republiken från Place de la Bastille till Place de la Republique den 17 mars 2017.

FIs marsch 170317FI:s demonstration i Paris
Kommer Melenchon och FI kunna ta upp kampen med FN om arbetarrösterna? Det återstår att se. Men de försöker åtminstone.
FI vill ha ut Frankrike från Nato, och upphöra med fransk deltagande i imperialistiska krig, avsluta kriget i Syrien och ge stöd för att återuppbygga landet så att flyktingarna kan återvända hem.

Melenchon inte kommit till den andra omgången av omröstningen, men kommer att FI att kunna blåsa liv i Vänster i Frankrike, eller är det bara en tillfällig bris?

i Andra om: , ,, , Melenchon, , , , , ,


3 svar till “Vänstern framåt inför valet i Frankrike”

  1. Måste man vara ett populistiskt parti för att lyckas? Jag tror inte det. Det finns inga enkla och populistiska lösningar. Här i Sverige försöker vi i SKP, som vi alltid har gjort, arbeta för en rättvis fördelning av landets och enskildas enorma förmögenhet. Socialism och kommunism handlar enligt min egen åsikt nästan enbart om ekonomi. Ska cirka 1% av befolkningen som äger hela Sveriges kapital ha hela makten? Eller ska det vara folkets makt? Vem har beslutat om fallskärmar, bonusar och enorma löner till de redan förmögna? Ja, inte är det du eller jag. Som det är nu har vi demokrati enbart när vi går och röstar i de allmänna valen. Dessemellan har vi inget att säga till om. Arbetarnas röst och åsikt förvägras att höras och läsas i medier. Allt medan företrädarna till arbetsgivarnas åsikt hörs mer än någonsin. På våra arbetsplatser har demokratin försvunnit – arbetarna riskerar att sparkas om de påpekar eller kritiserar något som är fel. Men skitsnack och rasism mellan arbetare är tillåtit. Eftersom detta passar arbetsgivaren intressen. Arbetsgivarna och olika höger partier – inklusive SD – ställer grupp mot grupp mot varandra. Jag hade en artikel i den kommunistiska tidningen Riktpunkt i höstas om vad jag anser är demokrati.