Välkommen till ”minneshålet” – nästa steg i kontrollen av Ditt liv


Uppdrag Granskning 11/12 och mitt bloggilägg samma kväll handlade om det nära samarbetet mellan Försvarets Radioanstalt (FRA) och USA:s spioneri- och övervakningsmyndighet National Security Agency (NSA).

Den viktigaste nyheten var att FRA bedriver aktiv signalspaning – dvs. myndigheten hackar sig in i bl.a. privatpersoners datorer – i strid med svensk lag. Trots att förre FRA-chefen sagt att detta inte sker Sverige har haft en framträdande roll för att utveckla datorprogram för hackning och bedriva detta i ”Operation Winterlight” Inte så konstigt att Sverige varit påfallande passivt och låtit bli att kritisera USA:s övervakning.
NSA+FRA FRANSABILDSTODRAPPORT

Men framtiden blir värre! Detta inlägg baseras främst på en artikel 3 december av Peter Van Buren, f.d. tjänsteman i USA:s utrikesdepartement. Han blev visselblåsare och avslöjade diverse fuffens i USA:s brutala och olagliga Irakienkrig 2003- som visselblåsare och blev avskedad, liksom andra som står upp för demokrati. Jag har förkortat och aningen modifierat hans artikel, som finns som länk. Mitt intresse för området går tillbaka till tonåren då jag läste Orwells ”1984 och Djurfarmen”, E Samtjakins ”Vi”, Karin Boyes Kallocain och Huxleys ”Sköna nya värld” – spännande, otäcka historier som man lätt associerade till kommunismen, med solid antikommunistisk uppfostran. Nu verkar verkligheten snart ha sprungit ifrån dikten.

En gång i tiden sa man att någon ”försvann”. Men på 1970-talet i Argentina, Chile ändrades skrivningen till att ”någon hade försvunnit”. I Argentina hade upp till 30.000 argentinare försvunnit genom insatser av landets militär i samband med ”det smutsiga kriget”.
Orwell 1984 images

Men en ”modern, internetanpassad” utveckling av denna verksamhet kan vara på gång i dagens USA. van Buren frågar ”Tänk om allt som en whistleblower som Edward Snowden berättat eller publicerat helt enkelt raderas från media och internet genast då det publiceras? Föreslår jag en ny bok som Orwells 1984 eller? Nej vi är närmare denna kusliga möjlighet än vad vi tror. ”I framtidsvisionen och boken ”1984” beskriver Orwell 1948 hur en armé av byråkrater i ”Sanningsministeriet” tillbringade sina liv med att radera eller ändra dokument, tidningar, böcker och liknande för att skapa en acceptabel version av historien När en person föll i onåd så sändes all dokumentation om personen ner i ”Minneshålet”. Varje uppgift där personens liv nämns registreras för att senare kunna ändras eller utplånas.
1984 images

I dagens värld får allt fler de flesta av oss våra nyheter, böcker, musik, TV, filmer och uppgifter av alla slag elektroniskt. Idag tjänar Google mer på reklam än alla amerikanska tryckta medier tillsammans. Kineserna, iranier och andra är redan på väg att införa webb – filtrering för att blockera åtkomst till webbplatser som deras regeringar inte godkänner. USA:s regering försöker på samma sätt hindra sina anställda från att se Wikileaks,Edward Snowden-material och radikala siter på sina arbetsdatorer- men naturligtvis inte hemma. Ännu.

Storbritannien kommer snart att ta ett stort steg mot att avgöra vad en privatperson kan se på nätet även hemma. Före utgången av året kommer nästan alla Internet-användare där vara inne i (”opted in”) i ett system som är utformat för att filtrera bort websiter med pornografi, våldsamt material, extremist- och terroristrelaterat innehåll, anorexi och ätstörningar, självmord samt kommer att a censurera webbplatser som nämner alkohol eller rökning.

Statsfinansierad former av internetcensur håller på att privatiseras. Till exempel kan ett ledande säkerhetsföretag som Blue Coat enkelt ställa in ett system för att övervaka och filtrera all Internetanvändning, blockera webbplatser via deras adress, nyckelord och innehåll. Blue Coats programvara används av USA:s armé för att kontrollera vad dess soldater ser på under sin stationering utomlands, och den kan användas av repressiva regeringar.

Sökningar på GoogleGoogle är den ledande sökmotorn på nätet. På mindre än en skund får man mer än 48 miljoner träffar på Edward Snowden. De flesta läser bara de första siterna. Man måste alltså ligga högt upp, annars är ens uppgifter och ens site i praktiken ”försvunnen”, och ordet ”försvinna” får här en särskild mening.

Genom att programmera om en sökmotor kan man dölja information för besökare. Det går också att ta bort innehåll genom att ändra kodningen i en sökprocess. NSA kan också nå in i Google och sätta in en skadlig kod, vilket skett minst 50 000 gånger enligt Van Buren -(en uppgift som är omöjlig att kolla).
Google_2013_Official_svg

En variant har utvecklats av Google för pedofili, och för detta kan man känna sympati. Den som söker efter ord relaterade till detta ämne kan nu guidas till en site som ger råd mot pedofili. NSA kontrollerar redan en uppsättning servrar med kodnamnet Quantum, som lyftes fram i Uppdrag Granskning 11/12, och som sitter på Internets ryggrad.
Uppgiften är att styra över de som söker efter en enligt NSA olämplig webplats (t.ex. en jihadist-webplats) till en mer lämplig webplats med t.ex. moderat islamiskt material.

* Google har utvecklat en teknik för att identifiera bilder som gäller barnporr etc, också något man kan känna klar sympati för. Tänk om metoden funnits redan 1971. Då kom ”Pentagon Papers” lögnerna om Vietnamkriget, som kunnat döljas med ovan nämnd metodik och Nixon hade kunnat sitta kvar som president. Och det är känt att t.ex. det stora nätbokförlaget Amazon kan ersätta en boks innehåll med annat.

* NSA kan inplantera en skadlig kod i en dator. Ett exempel är Stuxnetkoden som sannolikt skadat 1 000 centrifuger som iranierna använde för att anrika uran.

Apple har rätt att radera en app du köpt enligt det finstilta i köpekontraktet. Det finns exempel på att sådan radering kan utföras av andra företag.

Snowdens avslöjanden om NSA är bara en del av scenariet. Det finns redan verktyg för att dölja, radera eller förvränga information som tas fram av t.ex. en ”visselblåsare” av någon variant. Det kan vara en radikal bloggare eller en socialistisk eller kommunistisk organisation.

NSA påstås redan ha samlat utpressningsdata från digitala porr-tittarvanor hos ”radikala” muslimer och har försökt avlyssna en kongressledamot utan tillstånd. Förmågan att samla in information om domare, regeringschefer och presidentkandidater finns och används. De dystopiska, Orwellianska möjligheterna som Internet har borde verkligen uppmärksammas mer.

Läs detta nu, innan det är borttaget!
Framtiden för whistleblowers är dyster. I en nära framtid, då nästan allt är digitalt så flyter en stor del av världens internettrafik direkt genom USA eller allierade länder, eller genom infrastrukturen för amerikanska företag i utlandet, då sökmotorer kan hitta nästan vad som helst på nätet på bråkdelar av en sekund, när ”Patriot Act” och hemliga beslut av ”Foreign Intelligence Surveillance Court” gör Google och liknande tech-jättar till verktyg i den nationella säkerhetstillsstaten (såvida NSA inte bara tar över sökandet direkt), och när den sofistikerade tekniken kan blockera, ändra eller ta bort digitalt material genom en knapptryckning så är ”Orwells minneshål” en realitet.

Då kommer jätteviktiga och andra läckta uppgifter vara lika meningslösa som dammiga bortglömda gamla böcker på någon vind . Man kan då försöka att publicera sitt material, men hur få det känt? Kanske lämpligast att stå i ett gathörn och försöka nå förbipasserande. Van Buren menar att inom en nära framtid – kanske redan idag så kommer Snowden-liknande avslöjanden att blockeras eller tas bort så fort som någon lägger upp dem.
Erik Snowden untitled

Internet är mycket stort, men inte oändligt. Det blir allt mer centraliserat i händerna på ett fåtal företag som kontrolleras av några få stater och där USA kontrollerar de stora genomfartsvägar över Internets ryggrad. Nu känner man lätt ilska, frustration och kyla. Det kommer INTE att finnas något behov av att döda en framtida Edward Snowden. Han är redan död.


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , ,

Van Burens rapport Van Burens bloggDN 12/12DN 11/12 Bilderblogg 19/12Uppdrag Granskning SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska

  4 comments for “Välkommen till ”minneshålet” – nästa steg i kontrollen av Ditt liv

 1. Erik
  13 december, 2013 at 12:31

  Frågan är VARFÖR? Kan det vara så att det som publicerat på vaken.se, kristofferhell.org, newsvoice.se/‎ jinge.se osv är sant och hotar makten? Jag ser inget annat skäl! Gör Ni?

 2. Jan Wiklund
  13 december, 2013 at 12:39

  Det vi kan hoppas på är att de amerikanska söktjänsterna blir så ökända som otillförlitliga att andra söktjänster utvecklas. Ungefär som väl ingen läste Pravda på 60-talet för att få reda på något.

  Det är riktigt att Google är störst nu – men deras övertag över liknande söktjänster var väl rätt måttligt i början. Och om de själva förstör detta övertag genom att censurera borde det rimligen dyka upp någon ny – förslagsvis i Brasilien eller Indien…

 3. Peter Grafström
  14 december, 2013 at 02:01

  En sak till av betydelse förutom yttrandefrihet:
  Att de som har kunskap deltar i debatten.
  Hur ofta deltar universitet och högskolors teknologiskt/vetenskapliga elit i debatten när konspirationsteorier INTE är uppenbart oriktiga från de kunnigaste synvinkel? Och därmed ett deltagande skulle ’riskera’ att
  medföra att de sakkunniga bekräftade konspirationsteorier eller gav alternativa förklaringar som var lika besvärande för eliterna eller värre?

Comments are closed.