Vad vill Sverigedemokraterna?


Jag har under ett par år nu undrat över vad det är för mekanismer som gör att en grupp människor kan samlas under diverse mer eller mindre nationalistiska paroller.

Parollernas form är slagordsmässiga och förklarar att med ökad nationalism så blir allting bättre i Sverige. Ofta nog tryfferas texterna med en bild föreställande Mona Sahlin med muslimsk huvudduk, något som uppenbarligen anses främja den egna politiska rörelsen. Ser man på den sammanfattning av deras politiska linje som de har på sin hemsida så omfattar den 559 ord. Huvuddelen av den handlar om invandringen på det ena eller andra sättet varför den ”politik” som de säger sig vilja föra inte ens omfattar hälften så många ord.

Det jag egentligen letade mer specifikt efter var deras syn på missbrukarnas situation i Sverige, och hur de i sitt eget drömsamhälle vill att missbruksvården ska fungera. Det jag hade förväntat mig var faktiskt en eller ett par A4-sidor med text som visar hur de ställer sig i den frågan. Det jag hittade var en rubrik som lyder ”Brottslighet, missbruk och sjukskrivningar.”

SD: ”Brottsligheten är hög, antalet missbrukare bli större och sjukskrivningarna är snart flest i världen. Sverige är ett sjukt samhälle, därför att medborgarna inte trivs. Bara en nationalistisk politik kan ge den trygghet och den omtanke som minskar kriminaliteten, får bort drogerna och ger de sjuka livslusten åter.”

Allt som behövs är tydligen en nationalistisk politik.

Idag har vi ett omfattande narkotikamissbruk i landet. Det finns lite olika sorters beräknings-
metoder, men de gånger jag själv har inventerat narkotikamissbrukare i kommuner så har det landat i siffror på mellan en till tre procent kända narkotikamissbrukare. När det gäller alkohol-
missbrukare så talas det om att alkoholismen bland män är på minst tio procent samt att kvinnorna i rask takt är på väg att hämta in männens försprång.

Utöver detta finns det ett utbrett dolt missbruk av legalt förskriven medicin. Det finns beräkningar på hur omfattande det är, men jag minns inte mer än att jag läst om det. Dessutom är blandmissbruket omfattande och skulle jag försöka mig på att redogöra för hur missbruket och missbrukarnas situation ser ut i Sverige så blev det väl en bok.

Nagelfar man texten från SD:s hemsida så ser man att de skriver ”antalet missbrukare bli större…” och i en bisats nämner de ”får bort drogerna…”. Det är det svar jag fick på min undran över hur partiet tänker när det gäller missbruket i vårt avlånga land. De har visserligen i samma mening lyckats få in sin lösning i form av att de vill genomföra en nationalistisk politik, men på något sätt så känns det svaret inte speciellt beskrivande.

Därför gick jag till Wikin och sökte på ordet Nationalism och nedan visar jag en del av svaret.

Wikipedia: ”Vissa nationalister kopplar även samman begreppen nation och folk. I dessa fall kan nationalismen få inslag av rasism och främlingsfientlighet. Genom att koppla rättigheter och skyldigheter till idén om folket snarare än till individen går denna typ av nationalism på tvärs med liberalismen, rättsstaten och de mänskliga rättigheterna. Istället för att se individen som ett rättssubjekt dömer denna typ av nationalister människor efter deras kollektiva tillhörighet till en viss grupp.”

Frågan om missbruk intresserar mig efter att ha arbetat i branschen i trettio år. Sverigedemo-
kraternas hemsida gav mig inte någon ledning till hur politiken skulle se ut visavi missbruk, likadant är det säkerligen med det mesta annat. Om man begränsar ”politik” till regeringens departement så visar det sig att partiet i praktiken bara har en endaste fråga där du uttryckt något slags uppfattning, det är invandringspolitiken.

Skulle man utöka en granskning av Sverige-
demokraterna till att omfatta alla departement skulle man inte finna svar på frågor som rör finans, arbetsmarknad, försvar, kultur, miljö, social, utbildning, utrikes, jordbruk och justitiefrågor. Ändå har jag bara tagit med några av de viktigaste i denna listning.

Det är givetvis välkommet att fler börjar söka efter svar i Sverigedemokraternas texter.

Relaterat: Wikin DN 1 2 SvD AB Svensson SvD1

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Sverigedemokraterna, Missbruk, Alkohol, Narkotika, Vård, Behandling, Nationalism, Politik [/tags]


19 svar till “Vad vill Sverigedemokraterna?”

 1. Det blir nog en svår pedagogisk uppgift att förklara att alla våra problem beror på bristen på nationalism? Just nationalism anser jag vara skräningt och korkat. Ändå behövs ett nytt parti i riksdagen och för egen del hoppas jag att de inskränker tryckfrihetsförordningen för att få bukt med sexualiseringen. Inget parti verkar vilja ta dessa problem på allvar?

 2. Jag har även under en längre tid försökt hålla ett öga på deras olika politiska framstötar och jag tror att de knappast tål en mer grundlig granskning. Heder åt Dagens Arbete som ägnat en hel artikelserie åt att granska och intervjua olika sd företrädare. Det är en brokig skara individer…som oftast inte vad vad partiet tycker i olika frågor även om de sitter i partistyrelsen…endel vet inte ens vad partiet har för politik inom det område de är talesmän…

 3. Det är bra Jinge! Man ska ggivetvis kolla på den faktiska politik de säger sig vilja genomföra. Då blir det såhär, de har ingen politik alls.

 4. Jag har aldrig förstått mig på sverigedemokraterna. De ägnar sig endast åt att sparka nedåt, istället för att ifrågasätta marknaden och makten.

 5. Sverigedemokraterna är partiet för rädda losers. Man är livrädda för framtiden. Förut var allt mycket bättre. Så de vill ha allt som det var förr, men med alla de bra saker som kommit sedan dess.
  Svenskt 50- eller 60-tal, men med alla moderna faciliteter. Moralen ska också vara från den tiden, men det ska nog inte vara lika skamligt som då att ta emot bidrag. Eftersom det fanns väldigt få invandrare då är ju det inget problem med att socialbidragen går till fel personer. De går ju bara till svenska losers.
  Att vara rädd för att framtiden springer ifrån en är verkligen en skräckinjagande rädsla som är oförståelig för personer med framtidstro. Och den är smittsam. Om en majoritet av befolkningen skulle drabbas styr vi allt snabbare ”bakåt i tiden”.
  Den enda boten mot rädslan är framtidstro.

 6. SD är som sagt ett enfrågeparti och om man ska tro tidningarnas undersökningar så finns där ett flertal tungt kriminellt belastade personer i partiet. Varför tungt kriminella personer får bli politiker överhuvudtaget är ju en fråga man kan ställa sig.

  SD lever på att människor överlag är väldigt förtjusta i att generalisera – ”alla zigenare är tjuvar”, ”alla judar är snåla”, ”allting är borgarnas fel”, ”kommunister är bara pack”, ”alla invandrare lever på bidrag”, ”invandrare tar alla jobb” etc.

  Att där sedan sker händelser som den Brittiska lärarinnan i Sudan som lät barnen döpa gosnallen till Mohammed nu riskerar spöstraff minskar ju inte människors tendens att generalisera direkt.

  SD tar som enda parti i Sverige upp det ämne som alla andra partier undviker pga. politisk korrekther. Många människor idag anser att invandringen vi har idag är ett problem – och lever man i t ex. Malmö, Göteborg eller Landskrona där fallerande integrationspolitik och hög arbetslöshet bland invandrargrupper har skapat en hel del motsättningar, så ser man kanske SD som det enda vettiga partiet att rösta på.

  Om inte de etablerade partierna gör något åt det idag så kommer SD med stor sannolikhet in i riksdagen vid nästa val.

 7. Det är bra att du tar upp sakpolitik när det gäller Sverigedemokraterna Jinge. Bästa sättet att visa vilka blåbär det rör sig om är att beskriva vad de faktiskt skriver. Alla vet redan att de är rasister med bara en sak i huvudet. Det roliga är att efter nästa val, då de inte kommer in i riksdagen, då kommer de flesta att återgå till NSF, Info14 och allt vad det är.

 8. LÄNGE LEVE SVERIGEDEMOKRATERNA mot RD 2010. muslim kramare där, förresten hur många musselgubbar vill ni ha in i vårt redan nersolkade land

 9. #15 – Särskrivning och liten bokstav efter punkt känns lite som lågstadiet. Vad sägs om att du lär dig språket innan du kritiserar utlänningar?

 10. Det är en lågpanna Marcus! När han dessutom skryter om att han betalat in 9000 i skatt så är han dessutom en lögnare.

 11. Hahaha :) Vilket stolpskott :) Har han betalat 9000 i skatt så är det i alla fall inget intellektuellt yrke han har.

 12. Holstgubben, det finns stavningskontroll. Fråga någon vuxen om hjälp att installera den.