Vad tänker Reinfeldt med?


Det finns all anledning att ställa den frågan efter att ha sett bilder på honom vandrandes fram i en T-tröja mellan täta led av soldater i paraduniform.

I stället för att bojkotta OS-invigningen så väljer han att helt förbigå den diplomatiska etikett som gäller statsbesök, därmed gör han svenskar till ett åtlöje i Kina, dessutom generar han de kinesiska värdarna. I Asien anses det viktigt att inte ”förlora ansiktet” och allt talar för att hans agerande är liktydigt med att direkt förlöjliga den kinesiska statsledningen. Det var inte det som diverse opinionsyttringar talade för hemma i Sverige, men uppenbarligen är det ändå resultatet.

AB: ”– Det är lite oartigt, säger etikettexperten och författaren Agneta Uddenberg. Enligt Reinfeldts presstab var den lediga klädseln beslutad i förväg och ingen politisk markering. Under den allmänpolitiska debatten i riksdagen igår bar Reinfeldt oklanderlig mörk kostym, nystruken gräddvit skjorta och diskret tegelfärgad slips. När statsministern klev av regeringsplanet i Kina idag var det i svarta lediga jeans och oknäppt pikétröja, med korvig krage och lätt urtvättad look.”

Möjligen har Reinfeldt för avsikt att verka folklig inför hemmapubliken, men det är så dags att göra det när han är på andra sidan jorden. Hemma i Sverige växer utanförskapet i snabb takt tack vare den högerpolitik som regeringen

för. Vi håller på att få ett trasproletariat och i det läget åker han till andra sidan jorden på ett statsbesök i T-tröja.

Vi kan utgå ifrån att detta är ett verk av Reinfeldts spindoktorer från reklambranschen som velat påverka hemmaopinionen och ingenting annat.

Jinge

AB SvD

[tags]T-tröja, Reinfeldt, Statsbesök, Kina, Opassande, Etiketten, Asien, Högerpolitik, Val 2010, Politik[/tags]


29 svar till “Vad tänker Reinfeldt med?”

 1. Jinge, du som jobbat på soc, om du har några känningar kvar kan du väl försöka utverka en rekvisition till mannen?

  Så där kan man ju kanske klä sig på kommundelsnämndsmöte, men INTE när man representerar ett land

 2. Det här är en verklig skandal. Vad vet han om kinesisk kultur och kinesiska cermonier? Kineserna borde ha vägrat ta emot och Filippa i den utstyrseln. Det är inte en skymf mot värdarna utan en skymf mot svenska folket.

 3. Det kan bero på en lång (och obekväm) resa på ett flygplan och at han inte tänkte sig för. Jag håller dock med om olämpligheten och folk runtom borde ha varit uppmärksamma.

 4. Det var tydligen uppgjort i förväg på tjänstemannanivå.
  Känns mest som att media inte har nåt vettigt att skriva om och hackar i sig småsaker…

 5. Nu kallas visserligen detta för ett officiellt statsbesök, men i verkligheten kommer nog inte den kinesiska ledningen ägna många minuter åt denna pajas, så det har nog inte så stor betydelse om han hade haft några kläder på sig alls. Han har ju gjort bort sig så mycket redan innan han åkte dit, genom att säga att just kineser skall ta ett större ansvar för miljön än vad Sverige skall göra.

 6. Reinfeldt är pinsamma! De skämmer ut Sverige hela tiden. Vårt tidigare goda rykte förstörs.

 7. Det är Fredrik Reinsvälts sätt att visa att han inte respekterar kineserna.

  Skulle han åka till Bush i T-shirt?

 8. Jag är i chock. Och då är jag ändå mest liberal av alla på den här bloggen.

 9. Jag förstår ingenting. Varför sura nu när Reinfelt gör det rätta, protesterar mot att Kina kränker de mänskliga rättigheterna genom en smart diplomatisk gest som får kineserna att tappa ansiktet? Ett bra sätt att förnedra en diktatur, i stället för att prisa den som Persson gjorde.

 10. bra att dissa kina.. Värre än hitlers tyskland-
  Hoppas men tror inte att det var anledningen.
  Trevlig helg allihopa!

 11. På ett sätt är det ju ändå rätt schysst att kunna vara så avslappnad att mna struntar i klädkoder. Men samtidigt – om man är medveten om vad dessa klädkoder betyder i andra kulturer – då har man kanske trampat mer i klaveret än man tänkt sig. Vill man bli lyssnad på måste man försöka anpassa sig lite till den kultur man befinner sig i.

 12. Helt klockrent av Reinfeldt. Vårat jävla samhälle är alldeles för strikt och tråkigt. ”Klädetik” eller vad det nu kallas är bara bullshit. Man borde gå efter hur människans personlighet och egenskaper är och inte gå efter det yttre och hur fan någon klär sig. Bara för att man klär sig avslappnat är man inte en dålig människa eller har osunda värderingar som jag ser det.

  Kläder och det yttre är helt klart överskattat och jag längtar tills den dagen då folk inser att kostym och sådant (i mitt tycke) fjolleri är förlegat. Det här är det första Reinfeldt har gjort som jag tycker är bra. I övrigt så har jag inte mycket övers för moderaterna.

 13. Fy f-n vad pinsamt. Snacka om att skämma ut oss svenskar. Det funkar inte att se ut som en lodis och tro att man blir populär. Reinfeldt, det var ett pinsamt klavertramp och du kommer inte att framstå som seriös. Gör inte samma sak igen.
  Jag skäms och du och din fru borde skämmas tiofaldigt!!!!

 14. Han har inte t-tröja utan en långarmad sak. Sen har jag inget emot att man är lite ful mot Kina. Det skadar väl inte att visa vem som ”bestämmer”.

 15. Skitsamma… är ni så jävla puckade att ni stör er på en tröja?!?! Säga vad man vill men snubben har grymma pr-nissar.
  Han styr era små hjärnor som … erhm … de små hjärnor ni har.
  Och vårt goda rykte skrev någon. Du… ut och res lite. Är det NÅGOT som vi svenskar har blivit kända för är det lathet och gnäll. Arbetar själv halvtid i London och svensk här är INGEN merit alls. Tvärtom.

 16. Vad har Reinsvältarna för outbildade rådgivare egentligen. Kineserna är mycket strikta och officiella, vid alla tider på dygnet och vid alla tillfällen, när det gäller framförallt äldre personer, höga direktörer och chefer och inte minst statministrar! Jag detta har jag vetat längr genom berätteslser från mina studiekompisar som gjorde en studirresa till Kina i början av 70-talet!
  Och sådana etikett-fakta hämtar reinsvältarnas rådgivare inte in.
  Hur ser resten av hans och hennes rådgivare ut egentligen när detgäller andra frågor, kan man undra. Förvuxna ungmuffare?

 17. Sören!

  Om du tror att Fredrik och Filippa ”Bestämmer” mer än kineserna här i världen så är du inte lite naiv!

  Här visar de bara vilka idioterna är!

 18. Herregud vad bymentaliteten är påtaglig! ”vi hyschade grannbyns fårskock på ängen – där fick de så de teg!” Det enda en sådan, i kvällspresspråkbruk ”kostymkupp” eller ”klädchock”, kan leda till, OM den öht uppmärksammas av Kineserna, är bristande diplomatisk respekt mot värden. Jag är ganska säker på att Kineserna överlever även denna Svenska stormning. Ägna Kineserna lite mer intelligent och respekt. Tro´t eller ej, men på många platser i världen så är inte klädmode en av de viktigaste frågorna på bordet.

 19. Kom igen, Jinge. Vad än Reinfeldt företar sig så är de väl fel och skandalöst?

  Om Ohly hade varit statsminister och åkt till Kina med sin typiska uniform bestående av trötta Dressman-jeans, rutig skjorta och grå kavaj, hade det inte varit ”helt rätt” då?

 20. Att få flyga i bekväma kläder är väl en mänsklig rättighet om något…

 21. Visst Skuggjack. Man kan byta kläder innan man ska ut och träffa folk ombord på planet. Det var en billig demonstration avsedd för hemmapubliken, inget annat.

 22. Gustaf VI Adolf (”gamle kungen”, om någon minns honom) besökte Kaiser Wilhelm ett par år före första världskriget (när Gurra fortfarande var kronprins, alltså). Jag har sett en filmnsnutt från detta besök, när kronprinsen ska inspektera något slags hedersregemente. På tysk sida är där bara knähög marsch, pickelhuvor, sablar, bajonetter och yviga mustascher för hela slanten. In i detta träder vår dåvarande tronföljare, iförd kritstrecksrandig kostym, mjuk hatt och – promenadkäpp! Han går så fullständigt ur takt med alla andra att det bara måste vara medvetet. Ett lika snyggt som effeltivt ställningstagande mot uppblåst tysk nationalism och militarism.
  Gustaf Adolf kom från ett land som var galet i allt tyskt och från ett hov som var stenhårt tyskorienterat, men själv var han mer engelsk-vänlig – det här var förmodligen så långt han kunde gå i protest mot det vansinne som skulle resultera i första världskriget.
  Kanske Fredde också sett den där filmen? Kanske ville han också göra ett ställningstagande, på det enda sätt han kan, klämd som han är mellan det Kina-vänliga USA ch det Kina-vänliga EU?
  Jag tycker inte att vi ska skälla på grabben när han för en gångs skull försöker göra något rätt!