Vad tänker NASA med? Plånboken?


Nu är det inte ens tio timmar till start. Man skjuter ut skytteln trots att problemen som stoppade den förra starten inte är uppklarade.

Hur man ska tolka detta vet jag inte. Är det möjligen så att NASA:s anseende är värt extra risker för besättningen?

Blir det återigen en olycka så kommer konsekvenserna att bli omfattande.. Tur att man inte är astronaut..

Länk till nedräkningen!


7 svar till “Vad tänker NASA med? Plånboken?”

  1. Som jag förstår det är felet man hittat något som man alltid dragits med, men det har ignorerats som inte varandes vitalt på något sätt.

    Det man gör nu är att man åter ignorerar det.

    Jag skulle gärna velat åka med. Om ni får chansen att åka och beskåda en uppskjutning någon gång, ta den. Mäktigare upplevelse är svårt att vara med om. Tag med en 300 mm och en liten tripod också :)

  2. Jag tvivlar inte på att det är häftigt! Men nej, jag skulle inte åka med ens om jag fick. Jag är alldeles för förtjust över livet här nere på marken för det.. :)

    Ja det är ju möjligt att det är ett trivialt fel, men det finns åtskilliga som kritiserar Nasa hårt för att de tänker genomföra rymdfärden.

    Det är MÄRKLIGT att inte de kan hitta felet. Lite illavarslande med tanke på det enorma kunnande som finns inom Nasa..

  3. Jag jobbar ju som felsökare ganska ofta på komplicerad kommunikationsutrustning och det är ibland så att det går inte att hitta felen. Fel klassas i tre huvudgrupper:

    Haveri
    Intermittent
    Avsteg

    I dessa tre så är felen av typ haveri ganska lätta att åtgärda. Det handlar mest om att följa signal från punkt A till B och byta moj efter pryl på vägen tills det hoppar igång igen. Sådana fel är ganska lätta då det är totalfel.

    Intermittenta fel är riktigt jävliga, de kommer och går, naturligtvis är allt bra när man står där med mätutrustningen. Fem minuter efter man kommer hem igen börjar det ”spöka”. Där får man se till allvarsgraden av felfunktion och man kan strunta i vissa av dessa, exempel skulle kanske vara larm på batterispänning. Man klarar sig utan den funktionen, den är ”najs to häv”.

    Avsteg är dock de värsta. Ta en förstärkare som skall ha 60 dB gain, men den har bara 58. Uppenbarligen fungerar den. Men den når inte upp riktigt till spec. Osv.

    Jag antar NASA har liknande klassificeringar och indelningar i allvarsgrader osv och är felet av typen avsteg eller intermittent kan det vara ett elände att hitta det.

  4. NASAs rymdraketer verkar skrotfärdiga nu. De är så gamla att det rasar delar av dem!