Vad sysslar Lars Nylén med?

Radioprogrammet Kaliber utmärker sig, precis som vanligt, nu med en tragisk nyhet som borde få Lars Nylén att sluta le.


Ekot:
”En 23-årig man som hängde sig på häktet i Mariestad blev hängande i snaran i nio minuter i väntan på ambulans. Häktespersonalen låste dörren om mannen utan att ta ner honom. Nu frågar sig de anhöriga om mannens liv faktiskt hade kunnat räddas.

– Efter det att larmet går till ambulansen tills ambulansen är framme tar det nio minuter. Under de här nio minuterna görs det ingenting för min bror, inte någonting” , berättar en anhörig för Kaliber i P1.

Fången hade begärt att få gå på toaletten, väl där så lyckas han genomföra ett självmords-
försök men var uppenbarligen vid liv då personalen hittade honom. Hade han inte varit det så hade knappast ambulanspersonalen lyckats få igång hjärtat igen då de anlände nio minuter efter larmet. Någon eller några minuter kan gå, men inte nio minuter som i det här fallet. Men istället för att ta loss mannen från sin snara så stänger de dörren och låser, först därefter ringer de 112 och rekvirerar ambulans.

Ett sådant utomordentligt tafatt handlingssätt gör mig bestört. Trodde de att han skulle rymma eller?

Att fångar ibland försöker ta livet av sig inne på anstalter och häkten är knappast någon nyhet för kriminalvårdens ledning, men likafullt så verkar personalen helt sakna utbildning om hur man agerar i en krissituation. Häromdagen blev det riksbekant att man lät en man med en svår förkylning ligga och självdö i en häktescell, man skrev i sina arbetsanteckningar att han ”andades” efter att ha konstaterat att han blev sämre och sämre ju längre tiden gick.

Bristen på agerande från kriminalvårdens sida är så total att man kan undra om det inte är fel personer som ”vårdas” i landets häkten. Det är inte ofta en nyhet förmår göra mig riktigt upprörd och förbannad, men sådana här tillkortakommanden ska helt enkelt inte få förekomma. När de nu börjar komma i stim så visar det med all önskvärd tydlighet att ansvaret ska läggas där det hör hemma, hos Lars Nylén.

Han gjorde sig omöjlig som polis, nu är han på väg att göra det även som generaldirektör. AB Ekot SvD HD SDS DN

Jinge

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Lars Nylén, Kriminalvården, Häkte, Anstalt, Frivård, Fångar, Självmord, Kriminalvårdare, Häktesvakter, Utbildning, Krishantering, Krisberedskap, Politik[/tags]

  24 comments for “Vad sysslar Lars Nylén med?

 1. Leif Larsson
  10 april, 2008 at 07:11

  Någon som är förvånad.Tror ibland att de häktade kan byta plats med de intagna.Lars Nylen är en skam.Var gör man av en som är totalt oduglig.Man sätter dessa personer antingen som Länshövdingar eller generaldirektörer.Fan man måste betala skatt.
  Tänk bara låsa dörren sedan ringa ambulans.

 2. Micke
  10 april, 2008 at 07:45

  Hur kan man vara så intelligensbefriad att man inte skär ner en människa som hängt sig? En satans skandal!

 3. HE
  10 april, 2008 at 07:48

  Det är klart att det är skandal!

  Om det var en nyanställd vikarie till exempel som öppnade dörren så kan det vara en normal krisreaktion att stänga den igen. Men att någon annan inte tar tag i situationen direkt då är ju skandalöst.

 4. Micke
  10 april, 2008 at 08:01

  GAAAH! Jag är Micke! This town is only big enough for one of us…

 5. 10 april, 2008 at 08:05

  Micke! Nää, ni är faktiskt fler. jag skulle önska att ni använde första bokstaven i efternamnet oxo så skulle det bli lättare för andra att skilja på er.. :-)

 6. Jocke
  10 april, 2008 at 09:43

  Säkert en underbamannad avdelning med bara vikarier – hade varit typiskt för kriminalvården.

  Samtidigt har samhället sparat både en och annan krona både nu och i framtiden. Uppmuntran till ”självhjälp” skulle vara en del i ankomstsamtalet.

 7. Axel Persson
  10 april, 2008 at 10:10

  Du skriver:
  ”Radioprogrammet Kaliber utmärker sig, precis som vanligt”
  Vilken bra kommentar !
  Jag har också tröttnat på detta program och deras beskäftiga reportrar.

 8. mr K
  10 april, 2008 at 14:14

  Det finns människor som är sadister i kriminalvården. Jag utesluter inte att dom helt enkelt inte brydde sig om han dog eller inte. Dom vet också att man dör om man hänger i en snara.

 9. 10 april, 2008 at 14:22

  Inte fler där än bland busschaufförer, programmerare och snickare.

 10. Monica
  10 april, 2008 at 15:24

  Sadister? Snälla någon. Ingen låter någon hänga i repet därför att man är sadist. Troligtvis är man chockad. Men visst är det sant att personalen ibland får göra sällskap med de intagna. Men inte därför att de är sadister utan därför att de blir för bra kompisar med sina klienter. Och hjälper dem för mycket – och på fel sätt. Och skaffar ungar med dem. Det är så lätt att titta på och kritisera. Ingen av oss vet hur man egentligen kommer att reagera i en krissituation. De som överlevde Tsunamin, Estonia etc. har alla kunnat vittna om att deras reaktioner var helt annorlunda vad de hade trott i förväg. Vissa kanske blev paralyserade. Andra handlingskraftiga. Prova själv att jobba inom kriminalvården ett halvt år. Då får ni se.

 11. mr K
  10 april, 2008 at 15:37

  Jag talar från min egen erfarenhet och det är sant jinge det finns sadister överallt. Men på vissa ställen kan dom skapa mer skada än andra. Och vissa yrkesgrupper drar faktiskt mer sadister och psykopater än andra. Och jag tror du har sagt det själv tidigare.
  Sedan förstår jag att folk ser allt i rosenskimmer och förnekar att det begås hemskheter i Sverige, alltid att det måste skett något misstag osv. Det behöver nödvändigtvis inte vara så

 12. 10 april, 2008 at 15:42

  Jodå K. Kriminalvården attraherar fler sadister än byggbranschen, men kriminalvården är hyfsat duktigare på att identifiera dem än PEAB.

 13. mr K
  10 april, 2008 at 15:51

  Jinge jag kan helt enkelt säga till dig, Nej det kan dom inte. Och jag pratar inte i nattmössan, jag har suttit inne själv.

 14. Monica
  10 april, 2008 at 15:56

  Hörde just i radio, att det eventuellt fanns bara 2st personal i tjänst under den aktuella händelsen. Om den andra är ockuperad med något annat tar det faktiskt några minuter innan man har kunnat tillkalla på extra hjälp. Låpan påstår att det skulle finnas en sekatör på varje avdelning för sådana här ändamål. Jag har aldrig sett en. Vi vet inte heller om verkligen det handlade om en snara.

 15. 10 april, 2008 at 16:01

  Låpan? Har inte han avgått?

  Jodå K, jag har oxo erfarenhet av kriminalvården, fast inte från insidan. Att man ser en annan verklighet som intagen är nog sant…

 16. mr K
  10 april, 2008 at 16:39

  Utan att låta för självgod, har jag sett baksidan av mycket av vårt såkallade föredömssamhälle, Allt från Rättsystemet till Medierna. Och jag hoppas att den dagen USAs ekonomi kollapsar vi i Sverige kommer att ha vårt eget glaznost och perestrojka. I främst vårt handlande i kampen mot terrorismen. Ty före USAs kollaps tror jag det är omöjligt.

 17. Hussein k-h
  10 april, 2008 at 17:46

  Jävla idioter. Jävla grisar. Kan tänka mig att dom är rasister hela högen.

 18. Monica
  10 april, 2008 at 17:59

  Låpan. Jo, han har avgått. Men han uttalar sig i alla fall. Och han uttalar sig även om att detta inte handlar om Kronobergshäktet utan Mariestad.. Vissa vill vara framme kosta vad det kosta vill ;-)

  Sommarvikarier exempelvis får ingen utbildning på området. Ändå förväntas man kunna agera ”professionellt” i alla situationer. Helt orimliga krav ibland.

 19. Axel Persson
  10 april, 2008 at 18:33

  Lika bra det som skedde.

  Han hade i alla fall fall blivit hjärnskadad pga brist på syre till hjärnan.

  Hade det varit bättre med ett vårdkolli ?

 20. moe
  10 april, 2008 at 19:51

  Hussein: I anstalten jag har jobbat på så har vi haft en bra mix med kriminalvårdare av olika ”hårfärger”, och som kunde olika språk. ”patienter” av utländsk bakrund har då haft samma möjlighet att förklara sig och bli förstådda. Muslimerna fick hjälp med sina högtider med av muslimsk vårdare( som fattade deras kultur), precis den hjälpen som ”svenskar” fick för att fira sina (typ jul, påsk osv). Ibland kallade vi dit prästen, ibland mullan! Vi var noga att alla fick samma behandling inom ramen för svenska lagar. Så borde det vara överallt, anstalter och övriga platser!

 21. 11 april, 2008 at 06:36

  Jag tror att du har fel Marcin. Ingen tänker på etnicitet när någon är i nöd. Men för du påståendet ett steg längre så blir det intressant. Satt han häktad för att han var invandrare?

  Det kan man inte avfärda lika enkelt. Vi vet att utomnordiska invandrare/flyktingar har en sämre rättsäkerhet i Sverige, döms generellt hårdare, och framförallt – döms ibland för brott som JAG inte skulle dömmas för med samma bevisning.

  En strukturell rasism.

 22. The Banana
  11 april, 2008 at 08:34

  Det kan finnas olika anledningar till utfallet. Det är lätt för en själv att se sig snabbt och hjältemodigt kapa ner personen och utföra hjärt-lungräddning. För dom flesta av oss viker detta när det väl kommer till kritan och chocken tar över en. Å andra sidan så känner man att selektionen av personal, som faktiskt löper större risk att stöta på liknande händelser, borde vara noggrannare. Generellt bör det vara folk som har huvudet på skaft och som kan hålla det kallt när det gäller. Det kan också ha berott på felbedömning. Vem vet, kanske rör det sig om härdare väktare som tyckte att han fick så han förtjänade och nu var det en mindre ligist på gatorna och på anstaltet att oroa sig för. Det bizarra är att det inte går att utesluta något av alternativen.

 23. Kurt
  11 april, 2008 at 10:04

  Även polisen i Göteborg verkar ha varit på samma kurs som kriminalvårdarna, de lät en polsk byggnadsarbetare drunkna, han talade ju utrikiska:

  http://www.gt.se/nyheter/1.1118799/ville-radda-kompis-greps-for-fylleri

 24. Marcus R
  11 april, 2008 at 10:33

  #24 Kurt – Oj, snacka om att förvrida en händelse.
  Tragiskt att mannen drunkande men vad tycker du att de skulle ha gjort? Lärt sig polska på 1 minut? Och tycker du att alla fulla människor som håller på att bli omhändertagna ska få ringa från sin mobil på plats?

Comments are closed.