Vad ska vi med EU till?


EU godkände den genmanipulerade majs som, trots att den ger njurskador på råttor, anses godtagbar som människoföda.

Detta skedde med stöd av våra svenska socialdemokratiska politiker. Ann-Christin Nykvist skrev i ett svar på ett brev jag sänt henne: ”Den moderna biotekniken har möjligheter som ska tas tillvara samtidigt som riskerna måste hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Regeringen arbetar utifrån försiktighetsprincipen. Alla biotekniska produkter såsom grödor ska vara säkra från hälso- och miljösynpunkt.”

Och nu handlar det om bekämpningsmedel. När EU meddelade tillverkarna att man inte hade för avsikt att godkänna medlen startade en intensiv lobbykampanj.

Ekot: – Det handlar om åtta ämnen, fyra av dem har vi agerat speciellt kraftigt för att få ett förbud för. De fyra ämnena har hormonpåverkande egenskaper och vi ser också att de riskbedömningar som har gjorts visar att de är oacceptabla enligt vår uppfattning, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen… …– Det man ser i djurförsök är väldigt tydliga och grava effekter på fortplantningsförmågan och de här effekterna är relevanta för människor. En del av ämnena har den effekten att de feminiserar en del av handjuren, som inte utvecklar normala könsorgan.

Och med lobbying löses givetvis allt lätt som en plätt. Så nu, efter att de lagt ut några miljoner, så kommer dessa kemikalier att bli godkända de med, precis som majsen.

Det finns alla skäl att ifrågasätta vad vi ska ha politiker till om dessa uppvisar

tendenser till att helt sakna ryggrad efter att de blivit valda.

Ekot: ”– Vi har noterat en skillnad i kommissionens attityd och lyhördhet för företagens protester under de senaste åren. Man lyssnar hellre på företagens argument än argument att värna om konsumenters hälsa och miljörisker, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen.”

Att bli av med EU-medlemskapet kanske är svårt. Men ska det verkligen vara svårt att göra sig av med politiker vars främsta uppgift tycks vara att gå giftprodu-centernas ärenden?


5 svar till “Vad ska vi med EU till?”

 1. Jag noterar att du begagnar dig av industrins & Monsantos egen mer avväpnade benämning ”modifierad” men det är du tyvärr inte ensam om.

  När saken togs upp i svenska medier hette det uteslutande genmanipulerat några år tills en media & lobbykampanj införde det mer positiva och missvisande ”modifierad” som använts sedan dess.

  Petigt kan tyckas men kallar vi företeelsen i dess rätta benämning och vägrar acceptera mediaindustrins fabricerade ledord så har vi kommit ett steg på vägen, hur ofta använder du tex. ”barriär” om apartheidmuren i Israel…?

 2. Jinge:
  En del av ämnena har den effekten att de feminiserar en del av handjuren, som inte utvecklar normala könsorgan.

  Kanske en del av den farliga sociala demokratins kampmedel för att öka jämställdheten – ett slag mot könsmaktsordningen :-)

 3. Mycket bra påpekande av anti-sionist. Håller helt med om att man inte skall acceptera olika skönskrivningar som media håller på med för att få oss till större acceptans för diverse hälsofarliga produkter.

 4. Självklart ska hälso- och miljöeffekter utredas innan nya produkter säljs som mat eller medicin. Men samtidigt, hur löjligt är det inte att bråka om ordvalet? Modifierad är ju dessutom mycket mer korrekt då ”manipulerad” får det att verka som om det skett med någon form av ont uppsåt gentemot de goda orginalväxterna. Genmodifikation sker ju av massa olika skäl, en del kan vara för att kunna öka produktionen av en gröda, göra den motståndskraftig mot bekämpningsmedel osv. De företag som sysslar med det gör det självklart i jakt på en mer vinstgivande produkt. Men att detta beteende som delas av alla kapitalistiska företag skulle vara ondskefullt i någon moralisk mening verkar väldigt konstigt…

  Jag tycker man ska se upp för den unkna teknikfientlighet som ibland plågar oss i vänstern. Mycket av harvandet kring mobilmaster bygger t.ex. betydligt mer på paranoia kring strålning än några som helst vetenskapliga bevis. Nä, kräv ordentliga hälso och miljötester av alla sorters nya produkter men sluta tramsa om att det skulle vara ”manipulation” att utveckla olika grödor genom genteknik.