Vad har då ”blogrankers” gjort för ont?


Jag har skrivit lite om saken och fått några mail från läsare som inte begriper vad det handlar om. Tyvärr är det en berättigad kritik så jag ska försöka förklara.


Exempel ett på BR-spam

Den/de som ligger bakom blogrankers har lagt in exakt likalydande kommentarer på hundratals svenska bloggar.

(Du känner igen särskrivningarna om du tittar på vissa kommentarer till det jag skrivit förut i ärendet..)

Motivet till detta är att sökmotorer som Google ska indexera dessa texter och länkarna till blogrankers. För i varje meddelande finns en länk till verksamheten. Om många bloggar länkar till dem så påverkar det blogrankers egen ranking hos sökmotorerna och de kan därmed räkna med fler besökare till sin sida. Och eftersom deras verksamhet är fullkletad med reklam kan man med visst fog anta att det är ekonomiska intressen som ligger bakom och inte någon plötslig beundran för hundratals bloggar.

Tyvärr är det en vanlig form av lurendrejeri som drabbar bloggare. I vanliga fall är det utländska spammare som agerar, men den här gången är det en svensk hemsida som ligger bakom det hela, därav uppståndelsen..

Det olyckliga är att en hel del oerfarna bloggare, ofta nyblivna dito, inte insåg att detta var massproducerade texter och kände sig smickrade över den uppmärksamhet de fick. Tyvärr lät de kommentarerna stå kvar och i värsta fall lurades de att acceptera blogrankers ”erbjudande”.


Exempel två på BR-spam

Men det smickret var inte särskilt seriöst eftersom exakt samma ”brev” publicerades på hundratals bloggar.

Själv vände jag mig till Bredbands-bolaget, som tillhandahöll den nätförbindelse som ligger bakom detta, och gjorde en abuseanmälan.


Spammarnas logotype

I förlängningen betyder detta att bloggar som länkar till blogrankers och låter ”kommentarerna” stå kvar betraktas som mindre vetande nybörjare vilket knappast var vad de hoppats på..

Personligen kommer jag inte att skriva en rad på blogrankers ”försvars-blog” utan väljer att uttrycka min kritik på detta sätt.


13 svar till “Vad har då ”blogrankers” gjort för ont?”

 1. ”betraktas som mindre vetande nybörjare”

  Mindre vetande var ett begrepp som användes ett tag för folk med låg iq på 50-70 talet och i desperata försök att höja medelvärdet på iq hos befolkningen steriliserades dessa på löpande band.

  betraktas av vem ?
  bloggvärldens mästermobbare xxx ?
  Hemliga sammanslutningen bloggmurarlogen ?

  Jag skojar inte men nästan.
  KAs/

 2. Jag övervägde att spamma deras blogg med en inbjudan till Blogwalk, men säkert hade någon missförstått. Jag ögnade igenom deras försvarsinlägg, och tycker särskilt om dessa meningar:

  ”Fluch har också anklagat oss för att ha inbjudit honom till vår sida 15 – 20 gånger. Detta är inte sant och vi uppmanar Flucht att lägga ut dessa bevis på sin blogg.”

  Självklart vill de att man ska lägga ut bevisen på sin blogg… Med länkar intakta, såklart. :-)

 3. Det som är riktigt kul är att hans ”försvarstal” är en alldeles utmärkt genomgång på hur man bryter inte bara mot spam-paragraferna, utan också mot ett helt gäng andra paragrafer i den svenska marknadsföringslagen. Att han sen postar lite halvhjärtade ”men jag tycker i alla fall att det ligger något i vad blog grankers säger”-inlägg under olika avsändarnamn gör det ju bara ännu roligare.

  (Noterade nyss att hans engelska inte är så speciellt mycket bättre än hans svenska. Den enda texten som kändes gedigen på bloggrankers-sajten visade sig vara tagen rakt av från The Humane Society, fast med alla referenser till Humane Society utbytta till ”Hedrup & Nordberg Consulting”.)

 4. Tack! Jag funderade inte särskilt mycket på att de som inte själva är bloggare egentligen inte förstod ett skvatt. Men jag hade ett antal mail i morse när jag kom upp som tydligt visade att allt det skrivna var navelskådande för de närmast sörjande.. :-) Jag har fått mail som tyder på att även -icke- bloggare nu begriper varför bloggare runt landet är så ”pissed off” på BlogRankers spammande..

 5. Blog Rankers enda synd är alltså att de har spammat massa bloggar – förstår jag rätt då? På mångas reaktioner skulle man kunna tro att det vore enormt mycket värre… Tycker fortfarande att det kanske är lite oberättigat att gå ut såhär extremt hårt mot enbart Blog Rankers då det finns andra som också sysslar med mer eller mindre acceptabla metoder…

 6. Enda synd? De har spammat 6-700 bloggar med en djävla massa reklaminlägg så kallar du det ”enda synd” ??

  Var och en avgör vem hon/han går till angrepp på och varför. Men folk som spammar bloggar ligger rätt naturligt illa till hos bloggare..

 7. Ja mig veterligen måste väl det enbart vara en synd att spamma? Det kan väl inte vara två eller tre?

  Visst är det uruselt att de spammar men låt den ändå inte vara mer än att de just har spammat…

 8. Pelle: De hotade folk till tystnad med hot om stämning…det är väl deras största synd även om spammen är nog så illa.