Vad hände i Paraguay ? Vad gör CIA?



Nyss vann Rafael Correa en seger i presidentvalet i Ecuador (se tidigare blogginlägg). Just därför finns det också anledning att skriva om Paraguay.

Varför? Läs (och kommentera gärna)!

I augusti 2008 valdes “de fattigas biskop” Fernando Lugo till president i Paraguay med 41 % av rösterna Detta bröt Coloradopartiets 61 år långa långa maktmonopol (jämför med 44 år vid makten för S i Sverige 1932-76), bl.a. under diktaturåren 1947-89. Paraguay med 6,5 miljoner invånare är Latinamerikas näst fattigaste land, då 40 % av invånarna anses fattiga. Drygt 2 % av invånarna kontrollerar 85 % av landarealen, vilket är rekordartat ojämlikt.

Sedan president Lugo tillträdde har reaktionen flera gånger försökt få honom avsatt, trots att hans politik inte varit särskilt utmanande. Han definierade sig som mitten-vänsterpolitiker, ledde en bred valallians och distanserade sig från Latinamerkas mer radikala ledare. Som president har han fört en försiktig, progressiv politik satsat på de fattigas grundläggande behov av mat, vatten, utbildning och vård, men avstått från att infria löftet om jordreform. Dock hade Lugos valallians inte majoritet i parlamentet.
Lugo untitled

Avsättningen.
Förevändningen var en sammanstötning 15 juni mellan polis och husockupanter, som medförde skottlossning, varvid 11 bönder och 6 poliser dog. Bönderna uppgav att de var obeväpnade och anklagade jordägare för att ha placerat ut krypskyttar som besköt både bönder och poliser och framkallade massakern.Lugo sparkade direkt inrikesministern och polischefen och tillsatte en kommission för att utreda det hela. Det var 39 ledamöter av senaten, som helt dominerades av USA-vänliga oligarker som efter en mycket snabb “parlamentarisk rättegång” avsatte den förre biskopen Lugo, som fick 2 timmar på sig att förberda sitt försvar.
Dagens Nyheter skriver: “Paraguays president Fernando Lugo avsattes hastigt sedan en riksrätt, tillsatt av kongressen, hade fällt honom. Presidenten kallade domen likvärdig med en politisk kupp men sade att han ändå accepterade avskedandet. Riksrätten fällde honom på fredagen med 39 röster mot fyra. Federico Franco svor presidenteden drygt en timme efter domen. Den avsatte Lugo ersattes därmed av sin vicepresident.”

Efter kuppen.
Tusentals invånare i huvudstaden Asuncion protesterade när avsättningen kunggjordes. De besköts med gummikulor och tårgas av polis. Också grannar reagerar enligt DN. “Sydamerikas jättar pressar Paraguay” Både Argentina och Brasilien har kallat hem sina ambassadörer från Paraguays huvudstad Asunción. Landets två största grannar är kritiska mot den brådstörtade avsättningen av president Fernando Lugo. Avsättningen av Lugo komprometterar “demokratin”. Kuppregimens första åtgärd var att upplösa den kommission som tillsatts för undersöka vad hände vid jordkonflikten 15 juni. Hundra anställda på ett staligt kontrollorgan för spannmål har avskedats, och den nye chefen är storhandlare av jordbruksgifter. Massiva avskedanden vid public service TV.

Varför vill reaktionära krafter och med all sannolikhet även USA få bort Lugo? Skälet är att man vill bryta den självständighets- och vänstervåg som sköljt över Latinamerika sedan många år. Flera länder i Sydamerika har gått med i bl.a samarbetsorganisationen ALBA, och haft fräckheten att protestera mot USA:s mångåriga, hårda blockad av Kuba som hindrat landets utveckling.

Mordförsök på Chavez och på Castro (många) har misslyckats.
Man kan se en parallell med den av USA sanktionerade kuppen mot Honduras folkvalde president Manuel Zelaya i juni 2009. Venezuelas vicepresident Jauna menar att detta är ännu ett kuppförsök av de oligarker och den imperialistmakt som legat bakom kuppförsök i Venezuela, Bolivia och Ecuador. Svenska Dagbladet skriver “Den sydamerikanska handelsorganisationen Mercosur beslöt på fredagen (30/6) att formellt ta in Venezuela som ny medlem. Samtidigt stängdes Paraguay av, till följd av att landets nationalförsamling i förra veckan avsatte president Fernando Lugo.“

Vad har sedan hänt i Paraguay?
Nu pågår en valkampanj åtföljd av betydande aktivit på USA:s ambassad enligt en artikel ”The CIA Orchestrates a Pre-Election Campaign in Paraguay” på Globalresearch, dock utan konkreta uppgifter. En spektakulär händelse är att en helikopter med en presidentkandidat som varit med om att störta Stroessners diktatoriska USA-stödda högerstyre (Coloradopartiet) för närmare 25 år sedan störtade natten mellan 2:a och 3:de februari. Svensk Dagbladet rapporterar helt kort ”Den paraguayanske presidentkandidaten Lino Oviedo omkom i en helikopterkrasch under veckoslutet. Oviedo ledde kuppen som störtade diktatorn Alfredo Stroessner 1989.Den 69-årige pensionerade generalen var känd som en dynamisk talare. Han siktade på att bli vald till president i valet i april.”
Oviedo untitled
Omständigheterna kring olyckan är intressanta. Enligt Globalresearch var ”Rutten högst 200 kilometer och helikoptern flögs av en tidigare militär pilot med erfarenhet nattflyg. Den tredje personen ombord var Oviedos livvakt, som var helt betrodd Oviedo, ledare för ett politiskt parti (Nationella unionen av etiska medborgare, UNACE). Helikoptern lyfte under gynnsamma väderförhållanden. Den första etappen av flygningen gick normalt och helikopterns framsteg övervakas av driftcentralen i Asunción flygplats, som kontrollerade radiolänken flera gånger. Plötsligt tystnade radion.

USA vinner valet!Hans parti låg på 3:de plats, och hans kanske främste medtävlare mångmiljonären Cartes från Coloradopartiet hade goda kontakter med CIA. Oviedo hade varnat för att ”maffian” var ute efter honom. Enligt uppgifter hade båd ehan och Cartes sysslat med droghandel. Enligt bedömning av USA:s utrikesdepartement i april 2008 hade Oviedo tendens att vara mot USA och han bedömdes inte vara ”hanterbar” (manageable) (Globalresearch). Främste medtävlare till Coloradopartiet är Lugos Authentic Radical Liberal Party (PLRA), där vicepresidentkandidaten Rafael Felizolla är USA:s man. Han var tidigare inrikesminister och via honom fick USA ökat inflytande menar Nil Nikandrov på Globalresearch.

Historien visar tydligt att USA i sin utrikespolitik ofta inte stödjer demokrati. USA, världens i särklass mest aggressiva landet har stött eller låtit genomföra många kända (och sannolikt okända?) statskupper under årens lopp. I Vita Huset bestämmer presidenten och överbefälhavaren Obama varje tisdag vilka som med drönare ska lönnmördas, en verksamhet som bevisligen krävt många oskyldiga människors liv.

Kommer nu Correa att vandra i Lugos fotspår eller?


i , , , , , , , ,, ,

DN 23/6 2012 DN 24/6 SvD 30/6 3/2 2013Globalresearch 8/2 2013 Strategic Cultural FoundationEcuador inlägg här


5 svar till “Vad hände i Paraguay ? Vad gör CIA?”

  1. William Blum som arbetat vid amerikas UD har forskat 30 år kring CIA: CIA och USA:s verkliga utrikespolitik.lättläst med mördande fakta

  2. Boken är utmärkt. Det finns en uppföljare ”Rogue state” av samma kvalitet. De borde vara obligatorisk läsning på universiteten och i vissa gymnasier! Jag gick igenom skolan med bl.a högsta betyg (A)i historia i många år och i samhällskunskap – men så mycket oviktigt man lärde sig och så mycket viktigt man aldrig fick läsa om.

  3. Lugos fel kanske var att man inte tog i hårdare och bland annat genomförde den där jordreformen. Den gamla oligarkin fick tid att samla sig och slå tillbaka.

  4. Ändå får man vara försiktig med att överbetona såna här inblandningar. Den inhemska överklassen i ett land är för det mesta fullt kapabel att klara sig själv, om det inte finns någon stark folklig mobilisering vilket inte tycks finnas i Paraguay. Detta till skillnad mot t.ex. Ecuador där indianrörelsen är stark och har genomfört många generalstrejker som har störtat regering de senaste tio femton åren.

    Detta har inte bara akademiskt intresse, eftersom benägenheten att tillskriva såna som CIA närmast överjordiska egenskaper tenderar att värdera ner en själv och ens egen förmåga. Jag tycker man bör värdera CIA som en papperstiger.

  5. Ja, jag har inga belägg för inblandning av CIA och medarbetare, även om det ter sig sannolikt att de var inblandade. CIA har kritiserats mycket. För några år sedan gick prestiegefyllda Pulizer-priset till en författare till en bok som granskade CIA (Det var något med ”ashes”, har boken på vinden).

    Strategiskt, på lång sikt är det en papperstiger om mänskligheten överlever, vilket är osäkert. Men just nu har den vässade huggtänder.