Vad du aldrig får läsa i tidningen


Statens Haverikommission är den utredande myndighet som undersöker flygolyckor, fartygsolyckor och annat, plus många tillbud.

Ofta nog handlar det om händelser som man känner igen från tidningar och TV. Ytterst sällan får man ta del av resultatet av undersökningarna eftersom ”nyhets-värdet” då har sjunkit. Är man intresserad så kan man läsa vad de kommit fram till under utredningen om man besöker deras hemsida. Allt är nämligen offentligt. Ibland handlar det om tragiska olyckor där folk har skadats svårt och kanske till och med avlidit. Men ofta nog handlar det om olika slags tillbud.

En otäck linbaneolycka i Abisko år 2004 finns nu på Havkom:s förstasida. Och för ovanlighetens skull har medierna rapporterat om den nu i helgen. Dessutom ligger en utredning om ett mycket allvarligt tillbud med en varmluftballong, som krockade med en kraftledning, tillgänglig där, men även mycket gamla händelser finns för den som inte är intresserad av VM-finalen i Fotboll ikväll.

Ett besök på sidan ger en mycket intressant inblick i hur myndigheterna utreder och granskar incidenter och olyckor.

En hemsida som jag rekommenderar!

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]vetenskap, Statens Haverikommission, teknik, undersökningar, olyckor, tillbud[/tags]


2 svar till “Vad du aldrig får läsa i tidningen”

  1. Efter att ha läst Haverikommissionens rapporter under några år har jag blivit skeptisk till ballongflygning och s.k. ultralätta flygplan. Stridsbåt 90 med Amfibieregementet är jag också fundersam över.

    Bra att du uppmärksammar denna sida.

  2. Försvarets bandvagn är något som jag själv nog avstår från att åka i om jag erbjuds möjlighet.

    Den verkar också ha varit inblandad i ovanligt många olyckor. Men ungdomarna kanske inte alltid kör dem ansvarsfullt.